Bilim insanları ilk kez ,şimdiye kadar yaşamış en zengin adamın yüzünü yapay zeka ile oluşturdular:

Bilim insanları ilk kez ,şimdiye kadar yaşamış en zengin adamın yüzünü yapay zeka ile oluşturdular:
Bilim insanları, son 3.400 yılda bir kült figürün gerçek görünümünü yeniden yaratan ilk yüz olan Tutankhamun'un büyükbabası III. Amenhotep'in yüzünü yeniden inşa ettiler.



Amenhotep III'ün yüzünün yeniden inşasını sundular.

Brezilyalı grafik tasarımcısı Cicero Morais, Pen News'e ünlü firavunun yüzünü yeniden canlandıran devrim niteliğindeki proje hakkında "Yanılmıyorsak, bu III. Amenhotep'in yüzünün ilk tahminidir" dedi. "Bu, tarihe değer veren herkese hediyemizdir."

Aslında bu, tarihin en büyük firavunlarından biri olan ve MÖ 14. yüzyıldaki hükümdarlığı sırasında benzeri görülmemiş bir barış ve refah dönemine başkanlık eden III. Amenhotep'in tarihsel tasvirinde önemli bir atılımdır. Aynı zamanda gelmiş geçmiş en zengin adamlardan biri olarak kabul ediliyordu.
İronik bir şekilde, bu ikonik liderin diğer liderlerden daha fazla hayatta kalan heykeli var, ancak yüzü şimdiye kadar hiç yeniden tasarlanmamıştı.

firavun.jpeg

Amenhotep III

Morais, projeyi hayata geçirmek için önce mumyasından alınan verileri ve görüntüleri kullanarak kafatasını yeniden yapılandırdı. Daha sonra kralın burnunun, kulaklarının, gözlerinin ve dudaklarının boyutunu ve konumunu yaklaşık olarak tahmin etmek için canlı bağışçılardan elde edilen verileri kullandı.

Üzerine kıyafet ve mücevher atarak dijital dubleyi tamamlayan teknik usta, "Tarihsel bilgilere dayanarak, Amenhotep III'ün tıknaz bir görünümü vardı, bu nedenle vücut kitle indeksi yüksek insanlardan elde edilen verileri kullandık" dedi. "Sonuç bizi çok şaşırttı; bu renklerle tam bir büst görmek ve yüzün sakinliği gerçekten çok hoş. Yaptığım diğer firavun tahminleriyle karşılaştırıldığında bu, kıyafetleri modellediğimizde en eksiksiz olanıydı ."
Böyle bir temsil, evrenin eski bir hükümdarı için yersiz görünse de, arkeologlar gerçek Amenhotep III'ün, onu tasvir eden idealize edilmiş heykellerden daha az görkemli bir görünüme sahip olduğunu söylüyor.

firavun1.jpeg

Amenhotep III

Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Michael Habicht, "1970'lerde yapılan araştırmalar, III. Amenhotep'i obez, hasta ve hareketsiz, neredeyse kelleşmiş ve ileriki yıllarında diş problemleri yaşayan bir adam olarak tanımladı" diyor. "Mısır'ın gerçekten büyük krallarından biri olmasına rağmen boyu yaklaşık 156 cm, bu da onu hayatta kalan mumyalardan bildiğimiz en kısa krallardan biri yapıyor. Bu oldukça kısa boy, sanatta yansıtılmıyor; sanat eserlerinde tanınıyor." devasa heykelleri için".

Sonunda bilim adamı, yüz ifadesinin krala uygun olduğunu düşünerek şunları söyledi: "Bu, barışı savunan ve ekonomik refahın en yüksek olduğu bir dönemde yaşayan bir adam için sakin bir yüz."

Gerçekten de, adını gerçek babası olduğuna inandığı güneş ve hava tanrısı Amun'dan alan Amenhotep, kendisini diplomasiye adamasıyla ve büyük ölçekli inşaatları üstlenmesiyle tanınan, genellikle eski Mısır'ın en büyük krallarından biri olarak tanımlanır. Mısır ve Nubia'daki sözleşmeler. Bu anıtsal yapılar arasında Nubia'daki Soleba'daki büyük tapınak ve batı Thebes'teki Memnon kült heykellerinin bulunduğu morg tapınağı bulunmaktadır.
Firavunun zenginliği de, diplomatlarla olan yazışmalardan ve konutlarındaki cömert mücevherlerden de anlaşılacağı üzere eşi benzeri görülmemiş bir servetti.
Habicht, "Diplomatik mektuplardaki yabancı ileri gelenler, kendilerine hediye olarak bir miktar altın göndermesi için ona yalvardılar, çünkü 'Mısır'da kum kadar altın olacak'" diyor. Amenhotep III'ün mumyasının tamamen altın varakla kaplanmış olabileceği yönünde öneriler var.

Aynı zamanda eşitlikçiliğiyle de tanınıyordu ve Mısırlı kadınları yabancı liderlere eş olarak vermeyi reddetti. Firavun bariz feminist eğilimlerine rağmen, paradoksal olarak, yüzlerce yabancı kadını hareminin bir parçası haline getiren kötü şöhretli bir kraldı.

Amenhotep III, MÖ 1353'te 40'lı veya 50'li yaşlarında öldüğünde imparatorluk gücünün zirvesindeydi. Ne yazık ki mirası, Amun'un rahipliğine isyan eden ve güneş tanrısı Aten'i Mısır'ın bir numaralı tanrısı olarak yerleştiren oğlu ve halefi IV. Amenhotep tarafından bir şekilde lekelendi. Adını da "Aten için hayırlı" anlamına gelen Akhetaten olarak değiştirdi ve başkenti Amun'la bağlantılı bir şehirden Akhetaten onuruna yeni bir metropol olan Thebesto'ya taşıdı.

Neyse ki, Amenhotep'in mirası, torunu Tutankhaten tarafından restore edildi; Tutankhaten, adını "Amun'un yaşayan görüntüsü" anlamına gelen Tutankhamun olarak değiştirdi ve belki de Mısır'ın en ikonik firavunu haline geldi.