Benim Fosforlum Diğerlerine Benzemez

Benim Fosforlum Diğerlerine Benzemez
Fosforlu Cevriye adlı müzikal dün perde açtı. Müzikalde Fosforlu Cevriye’yi canlandıran Ayça Varlıer: “Neriman Köksal, Fosforlu Cevriye’yi beyazperdeye taşıyan ilk oyuncu oldu. Türkan Şoray, 1969’da Fosforlu karakterine...

Fosforlu Cevriye adlı müzikal dün perde açtı. Müzikalde Fosforlu Cevriye’yi canlandıran Ayça Varlıer: “Neriman Köksal, Fosforlu Cevriye’yi beyazperdeye taşıyan ilk oyuncu oldu. Türkan Şoray, 1969’da Fosforlu karakterine büründü. Son Fosforlu da benim” dedi.

Suat Derviş’in 1945’te yazdığı unutulmaz eseri Fosforlu Cevriye, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde perdesini açtı. Bu akşam Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilenecek oyun, ay içinde Kozyatağı, Ataköy ve Zorlu’nun ardından İzmir’e geçecek. Tuncer Cücenoğlu’nun sahneye uyarladığı, Serkan Üstüner’in yönettiği Fosforlu’yu büyük bir başarıyla oynayan Ayça Varlıer, Tiyatro Kare’nin patronu Nedim Saban ve müzikaldeki genç oyuncu Ece Duran’la sohbet ettik.

Fosforlu Cevriye nasıl birisi?

Fosforlu Cevriye çok net bir kadın. Sokakta büyümüş, çocukken herkes onu “Kopil” (Haylaz, yaramaz) diye çağırmış. İstanbul sokaklarının ta kendisi. Cesur ve bir o kadar da saf bir kadın. Aynı zamanda çocuksu bir yanı da var Fosforlu Cevriye’nin.

Ne gibi mesajlar veriyor?

Cevriye, “Namus iki bacak arasında değildir” diyor. İnsani değerlerin gerçek anlamını gösteriyor. Bu müzikal sadece buruk bir aşk hikayesini anlatmıyor. Unuttuğumuz değerleri de hatırlatıyor.

Hazırlık dönemi zorlu mu geçti?

Son 3-4 aydır Fosforluyla yattım, Fosforluyla kalktım. 2.5 saat sürekli sahnedeyim. Dans var, şarkı var, oyun var. Bu nedenle kondisyonumun da iyi olması gerekiyordu. Adeta bir sporcu gibi hazırlandım. Zorlandığım konu zamandı, keşke biraz daha fazla zamanımız olsaydı.

Oyuncular birden fazla karakteri canlandırıyor.

Evet, ben yalnız Fosforlu Cevriye’yi değil, aynı zamanda eserin yazarı Suat Derviş’i de oynuyorum.

Fosforlu Cevriye denilince ilk akla gelen Neriman Köksal oluyor.

1959 yılında Neriman Köksal, Fosforlu Cevriye’yi beyazperdeye taşıyan ilk oyuncu oldu.

Ardından Türkan Şoray geldi.

Türkan Şoray, 1969’da Fosforlu karakterine büründü.

Son Fosforlu da Ayça Varlıer… Senin Fosforlu’n öncekilerden daha mı farklı?

Neriman Köksal’ın Fosforlusu’nu izledim. Erkeklerle kavga eden, onları fena halde döven, silah çeken, bıçak taşıyan bir kadın ilk Fosforlu. Türkan Şoray’ın Fosforlusu daha başkaydı. İşin duygusal örgüsü ön plana çıkıyordu.

Ayça Varlıer de sahnede erkekleri dövüyor mu?

Benim Fosforlum öncekilere hiç benzemiyor.

Neden “Fosforlu” diyorlar?

Cevriye’nin mizah anlayışı müthiş, zekası süper. Kısacası parıldayan bir kız olduğu için Fosforlu diyorlar. Cevriye’nin lakabı Fosforlu. Oyundaki diğer karakterlerin de lakapları var. Çatlak Marika, Kös Ayten, Dımdız Mehmet, Cavcof Ahmet… O dönem argo çok kullanıldığı için jargonlar böyle. Galata’da yaşanan bir aşkı anlatıyoruz. Fosforlu ve siyasi görüşleri nedeniyle aranan bir adamın aşkı bu.

Cevriye’den Rukiye’ye

Fosforlu’yu daha önce Gülriz Sururi taşımıştı sahnelere…

Bizim müzikal, yorumuyla Gülriz Sururi’nin Fosforlusu’ndan daha başka. Mesajlarımız evrensel.

Müzikaldeki şarkılar kimin?

Fosforlu’daki 20’ye yakın şarkıyı Eylem Pelit yaptı. Yıllardır birlikte çalıştığım, Elif adlı albümümde de şarkıları olan, çok başarılı bir besteci ve aranjör Pelit. Fosforlu müzikalinde iki üç şarkı da bana ait.

Bu şarkıları bir albümde toplamayı düşünüyor musunuz?

Evet, Fosforlu Cevriye müzikalinde okuduğum şarkıları albüm yapacağım. Bu çok güzel olur.

Bu arada Leyla’nın Evi müzikali de altı yıldır sahnelerde. O da devam edecek mi?

Bu yıl Fosforlu Cevriye ile Leyla’nın Evi birlikte sahnelenecekler. Bir yanda Cevriye diğer yanda Rukiye olacak (gülüyor).

Mavi Gece adlı filminiz de vizyona giriyor…

Mavi Gece adlı filmim 30 Ekim’de vizyona giriyor. Anne olmak için çırpınan ve mutsuz bir evlilik yaşayan doktor Emel rolündeyim. Filmde taksi şoförü Zeki de var. Bir trafik kazası yaşanıyor ve hastanede elektro şok yapılırken Zeki ile Emel’in ruhları değişiyor.

Fantastik bir film…

Film uzayda başlıyor, dünyada devam ediyor. Pek çok sahnede mavi ışıklar görünüyor. Filmin ana teması şu: Hiç kimse dünyaya gelirken bedenini kendi belirlemiyor.

Bu müzikal daha renkli

ANADOLU ESKİSİ GİBİ AYDINLIK DEĞİL

Tiyatro Kare’nin patronu Nedim Saban, Fosforlu Cevriye ve tiyatrolarımızın son durumuyla ilgili bize bilgi verebilir mi?

Fosforlu’yu öncekilerine oranla daha renkli bir yelpaze içinde sunuyoruz. Genel mesajımız, farklılaştırmalar üzerinde yoğunlaşıyor. Tiyatrolarımızın durumu ortada.

Bir yılda ancak 40-50 gün perde açabiliyoruz. Devlet desteği zaten kesilmiş durumda. Eskiden Anadolu turneleri güzel geçerdi. Şimdi o da pek yok. Anadolu eskisi gibi aydınlık değil. CHP’li belediyelere bu anlamda çok iş düşüyor.

Fosforlu’nun genç oyuncusu Ece Duran, neler söylemek ister?

Fosforlu Cevriye beni çok heyecanlandırdı. Çatlak Marika, Gülnaz, Kös Ayten karakterleri dışında isimsiz tiplemeler de oynuyorum. 10 yıldır tiyatro yapıyorum. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikal Bölümü mezunuyum. İyi ki bu müzikaldeyim.