Bayram Ziyaretlerinde Bunlara Dikkat!
Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi tatlı ikramları bayramdan sonra başınıza iş açabilir. Formunuzdan sağlığına kadar pek çok etki yaratacak bu beslenme şekli için uyarı yapıldı.
Uzman Diyetisyeni Seçil Budaklar Budaklar, ramazan ayı sonrası sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı. Oruç tutarken beslenme düzeninin değiştiğine işaret eden Budaklar, "Ramazan Bayramı'nın ilk günü, güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak önemli. Kahvaltıda hamur işi, börek, kızartma gibi yağlı yiyecekler veya salam, sucuk, sosis gibi aşırı tuzlu, baharatlı besinler yerine haşlanmış yumurta, az yağlı, az tuzlu peynir, zeytin, mevsim yeşilliklerinden oluşan bir tabak, yanında tam tahıllı, kepekli, buğdaylı ekmek öneriyoruz" ifadesini kullandı.
"SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDEBİLRSİNİZ"
Bayramın olmazsa olmazları arasında tatlıların yer aldığını dile getiren Budaklar, şunları söyledi:
"Hamurlu, şerbetli tatlıların bol bol ikram edildiği bayramda, tercihimiz az porsiyonlardaki sütlü tatlılardan, dondurmadan veya taze meyveden yana olmalı. Şayet şerbetli tatlılardan uzak kalamıyorsak porsiyonlarımızı yarıya düşürerek, bunları gün içine yayarak tüketmek hem daha az kalori almamızın hem de aşırı tatlı ve şekerli besinleri tüketmemizin önüne geçmiş olacaktır."
"MİDENİZE DE BAĞIRSAKLARINIZA DA ZARAR"
Uzman Diyetisyen Budaklar, çok şekerli ve aşırı kalorili ürünlerin mide ve bağırsak sisteminde bazı olumsuzluklara sebep olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:
"Çok şekerli, aşırı kalorili tatlıları tüketmek mide ve bağırsak sistemimizin yorulmasına, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerine neden olabiliyor. Özellikle aşırı şekerli gıdalar, ramazan ayında yavaşlayan metabolizmamızı, bağırsak düzenimizi bozabilir. Ani kramplar, hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlere yol açabilir. Bağırsak sorunları kaynaklı acil servislere başvurma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Şeker oranı yüksek besinleri öğünlere bölerek tüketmek bu tip sağlık problemlerinin önlenmesine yardımcı olacaktır."