Alman Bilim İnsanlarından Çarpıcı Keşif: Babanın Beslenmesi Oğulların Sağlığını Belirliyor
Bir babanın beslenmesi oğullarının sağlığını nasıl etkiliyor ? Bilim insanları ilginç bir çalışma yayınladı
Araştırma, hamile kalma sırasında babanın vücut kitle indeksi ne kadar kötüyse çocuğun metabolik sağlığının da o kadar kötü olduğunu kanıtlıyor.
Bir erkeğin diyetindeki fazla yağlı yiyecek, sperm kalitesini ve buna bağlı olarak gelecekteki çocuklarının sağlığını, yiyecekleri uygun şekilde sindirme yeteneklerini olumsuz yönde etkiler (örneğin, diyabetin özelliği olan glikoz intoleransı riski artar). Alman bilim adamları, insan ve fare verileri üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda bu sonuca vardılar.
Araştırmada bir grup erkek fare, iki hafta boyunca yüksek yağlı bir diyetle beslendi. Bu diyet, hücrelerin içindeki enerji üreten yapılar olan sperm mitokondrisindeki RNA tipinde değişikliklere yol açtı. Taşıma RNA'ları adı verilen etkilenen moleküller, DNA'nın proteinlere transkripsiyon sürecindeki ara ürünlerdir.
Yüksek yağlı diyetle beslenen farelerden alınan spermler, düşük yağlı diyetle beslenen farelerden alınan spermlerden daha fazla kısa taşıma RNA fragmanı içeriyordu. Bu tür RNA fragmanları, genomun epigenetik düzenleyicileri olarak görev yapabilir; örneğin belirli mitokondriyal genlerin aktivitesini artırabilir veya azaltabilir.
Çalışmanın bulguları, bir erkeğin diyetindeki fazla yağlı yiyeceklerin sperm kalitesini ve buna bağlı olarak gelecekteki çocuklarının sağlığını olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Bu durum, çocuklarda diyabetin bir özelliği olan glikoz intoleransı riskini artırıyor.
Araştırmacılar, artan mitokondriyal aktivitenin sperme yüzüp yumurtaya ulaşması için yeterli gücü verdiğini ancak fazladan mitokondriyal RNA'nın da babadan embriyoya geçerek embriyonun babadan aldığı bilgiyi değiştirdiğini ve sağlığına zarar verdiğini açıkladı.
Alman bilim adamları tarafından insan ve fare verileri üzerinde yapılan bu çalışma, bir babanın beslenmesinin sadece kendi sağlığını değil, aynı zamanda gelecekteki çocuklarının sağlığını da etkileyebileceğini gösteren ilk çalışmalardan biridir.
Ekip sadece hücreleri değil, aynı zamanda ebeveynleri çok fazla yağlı yiyecek yiyen ve aşırı kilolu olan insanların ve farelerin genel sağlığını da inceledi.
Farelerin yaklaşık %30'unda metabolik bozukluklar bulundu. Daha ileri deneyler, bu farelerin ebeveynlerinden, düşük yağlı diyetle beslenen fare ebeveynlerinin oğullarına göre çok daha fazla mitokondriyal tRNA'ya sahip olduğunu gösterdi.
3.431 çocuktan elde edilen verilerin analizi, babanın vücut kitle indeksinin yüksek olmasının çocukların metabolik sağlığını kötüleştirdiğini gösterdi.
Çalışmanın bulguları:
Hamilelik sırasında yüksek VKİ'ye sahip babaların oğulları, insüline direnç ve diyabet geliştirme riski daha yüksektir.
Yüksek yağlı bir diyet, sperm DNA'sını bozarak, çocuklarda metabolik bozukluklara yol açabilir.
Sağlıklı bir baba olmak için, hamilelik sırasında ve sonrasında sağlıklı bir kiloda kalmak ve dengeli beslenmek önemlidir.
Bu çalışma, babaların da çocuklarının sağlıklı doğumu ve gelişmesi için önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Baba adaylarının, hamilelik öncesi ve sırasında sağlıklı beslenmelerine ve kilo kontrolüne dikkat etmeleri önemlidir.