23 Eylül Ekinoksu Nedir? Ne Anlama Gelir? Sonbahar Ekinoksunda Doğada Neler Oluyor?

23 Eylül Ekinoksu Nedir? Ne Anlama Gelir? Sonbahar Ekinoksunda Doğada Neler Oluyor?
Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması anlamına gelir. Bu doğa olayı 21 Mart ve 23 Eylül günleri gerçekleşiyor. Peki, 23 Eylül ekinoksu nedir? Sonbahar ekinoksunda doğada neler oluyor? İşte 23 Eylül ekinoksu özellikleri...

Dünya'nın eğik ekseni, Kuzey ve Güney Yarımküre'nin güneş ışığını ve sıcaklığını en etkili şekilde almasını farklı zamanlarda sağlar. Gündönümleri, her iki yarımkürede de Güneş'e olan eğiminizin en yüksek veya en düşük olduğu anları temsil eder. Ekinokslar ise gündönümlerinin ortasına denk gelir ve bu dönemlerde gece ve gündüz süreleri neredeyse eşittir. Bu tarz durumlar, dünyanın doğal döngüsünün ve mevsimlerin değişimlerinin bir sonucudur.

23-eylul-ekinoksu-nedir.jpg

EKİNOKS TARİHLERİ

Gündüz ile gecenin eşit olması durumunu ifade eden ekinoks, yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor.

Güney yarım kürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor. 23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor.

23-eylul-ekinoksu-nedir-3.jpg

21 MART-23 EYLÜL EKİNOKS DURUMUNDA MEYDANA GELEN OLAYLAR

Bu tarihte, Güneş öğle saatlerinde Ekvatora dik açılarla düşmektedir. Bu nedenden dolayı da, Ekvator boylarında gölge boyu sıfıra düşer. 23 Eylül Ekinoksunun ardından, Güneş ışınları Ekvator çizgisinin güneyi olan Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlamaktadır. Bu da, Güney Yarım Küre için ilkbahar mevsimi anlamına gelmektedir. Bu tarihten sonra Kuzey Yarım Kürede ise Sonbahar mevsimi başlamaktadır. Yine bu ekinoks tarihinin ardından, Güney Yarım Kürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlamaktadır. Bu durum, Kuzey Yarım Küre için ise tam tersidir. Dünyanın karanlık yarısı ile aydınlık yarısını birbirinden ayıran aydınlanma çemberi, Dünyanın her iki kutup noktasına da teğet geçer. Bu da, iki kutup noktasında da Güneşin görülmesi anlamına gelmektedir.

23-eylul-ekinoksu-nedir-3-1.jpg

Bir diğer ekinoks, tarihi olan 21 Mart tarihinin özellikleri daha detaylı incelendiğinde ise, öncelikle Güneş ışınlarının bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küreye dik düşmeye başlandığı görülmektedir. Yine bu tarihte Kuzey Yarım Kürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlamaktadır. Bu durum, Güney Yarım Küre içinse tam tersi bir durumdur. 23 Eylül itibariyle Kuzey Yarım Küre Sonbahar, Güney Yarım Küre ise İlkbahar mevsimine girmektedir.