2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu

2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu
2024 Nobel Fizik Ödülü'nü ABD'li John Hopfield ve İngiliz Geoffrey Hinton kazandı. Hopfield ve Hinton ödüle "yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan çalışmaları" ile hak kazandı.

Bilim dünyasının en prestijli ödüllerinden 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu.

Ödül, yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan çalışmaları sebebiyle, ABD’li John Hopfield ve İngiliz-Kanadalı Geoffrey Hinton'un oldu. Hopfield ve Hinton, kazandıkları unvanının yanında İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nin sunduğu 1,1 milyon dolar değerinde para ödülünü de kazandı. İkili, ödülü paylaşacak.

2023 Nobel Fizik Ödülü'nü, maddedeki elektron dinamikleriyle ilgili çalışmalarından dolayı bilim insanları Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier almıştı.

NOBEL ÖDÜLLERİ NEDİR?

Nobel Ödülleri fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında her yıl verilen bir dizi ödül. Ödüller, son 12 ay içinde "insanlığa en büyük faydayı sağlayan" kişilere veriliyor.

NOBEL ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ KİM SEÇİYOR?

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin üyeleri, üniversite profesörleri, bilim insanları, daha önce ödülü kazananların da aralarında olduğu kişiler ödüle aday gösterebiliyor. Hiç kimse kendini aday gösteremiyor.

Her ödülü en fazla üç kişi kazanabiliyor.

Nobel Vakfı kurallarına göre, belli bir kategoride ödülü kimse hak etmiyorsa ödül verilmiyor ve para bir sonraki yıla devrediyor.

Kaynak:AA