10 kişilik pilavda kaç bardak pirinç kullanılır? İşte, kişi sayısına uygun pilav ölçüleri

10 kişilik pilavda kaç bardak pirinç kullanılır? İşte, kişi sayısına uygun pilav ölçüleri
Pirinç pilavı yapmak bir sanattır.

Pilav yapabilen biri her yemeği yapar derler ama ne kadar doğru tartışılır. Her yemek kategorisinin kendine göre el yatkınlığı talebi vardır. Kimisi yemek yapmakta iyiyken kimisi tatlılar konusunda ustadır örneğin. Sadece pilav yapıp başka yemeklerde tökezleyen birinin olması da şaşırtıcı değildir bu durumda.
Pilav, hemen her yemeğin yanına çok yakışan lezzetlerden biridir. Şehriye, pirinç ve sıcak su ile hazırlanan bu yemek hem doyurucu olması, hem de pratikliği sebebiyle sık sık tercih edilir. Ancak pilavın kıvamını tutturmak için, her zaman ölçülere dikkat etmek gerekir. Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir. Aroma katmak için suyun yarısı tavuk veya et suyuyla da değiştirilebilir. Her pirincin kaldıracağı su miktarının farklı olacağını ve suyu kullanılan pirince göre ayarlamak gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Özellikle kalabalık sofralarda yemek hazırlayanlar, pilavı kaç bardak pirinçle yapması gerektiği hakkında bazı şüpheler yaşayabilir. Tam da bu yüzden, 2 kişilik, 4 kişilik, 6 kişilik, 10 kişilik, 15 kişilik ve 50 kişilik pilav ölçülerini sizlerle paylaşıyoruz.

Kişi Sayısına Göre Pirinç Pilavı Ölçüleri

2 Kişilik Pilav Ölçüleri

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı arpa şehriye (isteğe göre)

4 Kişilik Pilav Ölçüleri

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şehriye
  • 6 Kişilik Pilav Ölçüleri
  • 3 su bardağı pirinç
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • 50 gram tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5-3 yemek kaşığı şehriye

10 Kişilik Pirinç Pilavı

  • 4,5 su bardağı pirinç
  • 7 su bardağından biraz daha az sıcak su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Sıvıyağ veya zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı şehriye

12-15 Kişilik Pirinç Pilavı

  • 5 su bardağı pirinç
  • 1,5 litre sıcak su (7 su bardağı)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet bulyon
  • 2,5 tatlı kaşığı tuz
  • 25 Kişilik Pirinç Pilavı
  • 3 kg pirinç (16 su bardağı)
  • 5 litre sıcak su (24 su bardağı sıcak su)
  • 400 gram tereyağı
  • 1,5 bardak sıvıyağ
  • 5 tatlı kaşığı tuz
  • 50 Kişilik Pirinç Pilavı
  • 6 kg pirinç (33 su bardağı)
  • 10 litre sıcak su (50 su bardağı)
  • 1000 gram tereyağı
  • 6 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 bardak sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı limon suyu

Pirinç pilavı hazırlarken kişi sayısına göre uygulayabileceğiniz ölçüler bu şekildedir. Yine de tereyağı, şehriye, limon suyu gibi malzemeleri eklerken göz kararınıza uygun bir şekilde ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz.
https://www.lezzet.com.tr/