Halk TV
halktv.com.tr yenilendi Artık daha hızlı, daha canlı
İndir
Halk TV
  • Yazarlar
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Son Dakika
Halk TV Canlı Yayın
Halk TV Türkiye Uzman isimden İstanbul için kritik deprem uyarısı! Fay hattında derin hareketlilik başladı

Uzman isimden İstanbul için kritik deprem uyarısı! Fay hattında derin hareketlilik başladı

Marmara'da 10-13 km derinde saptanan mikrodepremler tansiyonu yükseltti. Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, fayın derin kesimlerindeki hareketliliğe ve stres değişimine dikkat çekerek kritik uyarılarda bulundu.

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin
19.08.2026 - 11:54
Uzman isimden İstanbul için kritik deprem uyarısı! Fay hattında derin hareketlilik başladı - Fotoğraf: 1
1 4

Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Denizi'ndeki fay hatlarıyla ilgili teknik değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Bektaş, son 1-2 gün içerisinde Çınarcık Havzası'nın doğusunda yer alan Adalar Fayı ile batısındaki Çınarcık Fayı boyunca 10-13 kilometre derinlikte mikrodeprem aktivitesinin yoğunlaştığını belirtti.

Uzman isimden İstanbul için kritik deprem uyarısı! Fay hattında derin hareketlilik başladı - Fotoğraf: 2
2 4

1963 ÇINARCIK DEPREMİ VE "CREEP" İHTİMALİ

Bölgede saptanan mikrodepremlerin derinliğine odaklanan Prof. Dr. Bektaş, Baştürk ve diğer araştırmacıların 2016 tarihli bilimsel çalışmasına atıfta bulundu. Söz konusu çalışmada, 1963 yılında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki Çınarcık depreminin yaklaşık 12 kilometre derinlikte Adalar Fayı ile ilişkilendirildiğini hatırlatan Bektaş, son günlerdeki hareketliliğin fayın derin kesimlerindeki dinamikler açısından kritik bir veri sunduğunu ifade etti. Bektaş, 10-13 kilometre derinlikte kaydedilen mikrodepremlerin, Adalar Fayı'nın derin bölümünde "creep" olarak adlandırılan yavaş ve sürekli kayma/sürünme hareketinin varlığını destekleyebilecek önemli bir gözlem niteliği taşıdığını kaydetti.

Uzman isimden İstanbul için kritik deprem uyarısı! Fay hattında derin hareketlilik başladı - Fotoğraf: 3
3 4

2025 SİLİVRİ DEPREMİNİN STRES DEĞİŞİMİ TETİKLEMİŞ OLABİLİR

Hareketliliğin bir diğer olası nedenine de değinen Prof. Dr. Bektaş, 2025 yılında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki Silivri depreminin ardından bölgede oluşan gerilim transferine işaret etti. Bektaş, Silivri sarsıntısının ardından açığa çıkan stres değişiminin Adalar ve Çınarcık fayları çevresindeki mikrodeprem aktivitesini tetiklemiş olabileceği ihtimalini aktardı.

Uzman isimden İstanbul için kritik deprem uyarısı! Fay hattında derin hareketlilik başladı - Fotoğraf: 4
4 4

Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Son 1–2 günde Çınarcık Havzası’nın doğusundaki Adalar Fayı ve batısındaki Çınarcık Fayı boyunca 10–13 km derinlikte mikrodeprem aktivitesi dikkat çekiyor.

Baştürk vd. (2016), 1963 M6.3 Çınarcık depremini ~12 km derinlikte Adalar Fayı ile ilişkili konumlandırmıştı. 10-13 km derinlikteki mikrodepremler (Bohnhoff,2013), Adalar Fayı’nın derin kesiminde creep (sürünme) olasılığını destekleyen önemli bir gözlem olabilir.

2025 M6.2 Silivri depremi sonrası oluşan stres değişimi de bu aktiviteyi tetiklemiş olabilir."

Deprem İstanbul Osman Bektaş
Halk TV
Türkiye Ekonomi Siyaset Dünya Spor Yaşam
Magazin Gündem Bilim ve Teknoloji Kültür Sanat Eğitim
Son Dakika Haberler Son Depremler Canlı Yayın Ekran Yüzleri Programlar Yayın Akışı
Halk TV'yi App Store'dan İndir
Halk TV'yi Google Play'den İndir
Copyright © 2026Halk TV Tüm Hakları Saklıdır Haber Yazılımı: BilginPro
Künye Reklam İletişim
Halk TV
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Son Dakika Haberleri
  • Son Depremler
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Magazin
  • Sağlık
  • Otomotiv
  • Gündem
  • Bilim ve Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Eğitim
  • Ekran Yüzleri
  • Programlar
  • Yayın Akışı
Künye Reklam İletişim
App Store'dan İndir
Google Play'den İndir
Copyright © 2026Halk TV Tüm Hakları Saklıdır Haber Yazılımı: BilginPro