Mahkeme katı atık projesine karşı açılan davayı reddetti

Mahkeme katı atık projesine karşı açılan davayı reddetti
Tunceli'de çevrecilerle belediye arasında anlaşmazlığa neden olan katı atık projesinde mahkeme, çevreciler aleyhine karar verdi. Gerekçe olarak proje sürecinin usule uygun olması gösterildi.

Tunceli Belediyesi’nin Kemer Mezrası sınırlarında hayata geçirmek istediği katık atık tesisine Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonuçlandı. Erzincan İdare Mahkemesi, projede usule uygun yöntemlere başvurulduğunu, gerekli izinlerin alınarak duyuruların yapıldığından açılan davanın oy birliğiyle reddine karar verdi.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Kararın temyiz yolu açık bırakılırken projenin 2022 sonunda hayata geçirilmesi tahmin ediliyor.

Yargı son noktayı koydu

Tunceli, Pülümür, Nazımiye, Ovacık ve Mazgirt Belediyesi’nden oluşan Katı Atık Yönetim Birliği’nin 180 dönüm ormanlık arazide hayata geçirmek istediği çöp tesisi, çevreciler ile köylülerin tepkisine neden olmuştu. Erzincan İdare Mahkemesi’ne Nisan 2021 yılında açılan dava, 25 Mayıs’ta sonuçlandı. Mimarlar Odası’nın dava ettiği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile müdahil Dersim Belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlığa yargı son noktayı koydu. Çevreciler ve köylüler, nesli tükenme riski altında olan, uluslararası anlaşmalarla koruma altında bulunan vahşi türlerin tesis etrafındaki varlığına işaret ederek, projenin tehdit oluşturduğuna dikkat çekmişti. İtiraz gerekçeleri arasında ayrıca projenin yerleşim yerlerine 500 metre mesafede olmasıyla yayılacak kötü kokunun halk sağlığını olumsuz etkileyeceğine yer verilmişti.

'Gerekli izinler alındı'

Erzincan İdare Mahkemesi duruşma tutanaklarına yansıyan ifadelere göre, tesise taşınacak çöplerin araçtan araca aktarma yöntemiyle yapılacak olmasıyla, koku ve sinek oluşumunun en aza indirileceği söylendi. Ayrıca Orman Kanunu uyarınca, gerekli izinlerin alındığı belirtilen savunma ifadesinde, projenin gerçekleştirileceği alanda taşınmaya müsait ağaç bulunmadığından tıraşlama işlemine başvurulacağı kaydedilerek davanın reddi talep edildi. Müdahil Dersim Belediyesi ise özetle projenin kent için ihtiyaç olduğunu belirtti.

'Usüle uygun'

Mahkemenin, bilirkişi incelemesi ve tarafların görüşlerini dinledikten sonra verdiği kararın özeti şu şekilde oldu: “ÇED raporuna konu projenin hazırlanma sürecinin teknik yönden mevzuatta öngörülen usule uygun olduğu anlaşıldı. Proje kapsamının asgari gereklilikleri taşıdığı ve yeterli uzman personelin bilgisine başvurulduğu, olası risklere karşı çevresel zararların asgari düzeye indirilmesi için alınması gereken yeterli olduğu ve duyuruların yapıldığı görülmektedir.”