İşitme Engelliler İçin Hissettiren Cihaz Geliştirildi
Yenilik Akedemisi'nde eğitim alan Türk girişimciler, işitme engellileri için dünyada eşi benzeri olmayan bir ürünü ortaya çıkardı.
İşitme engellilerin yaşam alanlarını kolaylaştırmak için, Çekmeköy Belediyesi akademi öğrencileri dünyada başka örneği olmayan bir cihaz geliştirdi. Yönetim ve organizasyon bölümünü mezunu uzun süre yazılımlar üzerine çalışmalar yapan Oğuzhan Aydemir, engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir fikirle mekatronik mühendisi kardeşi Volkan Aydemir ile beraber bu fikri hayata geçirmeye karar verdi.
600-700 TL’den satışa sunulacak
Ekip arkadaşlarının da desteğiyle iki yıl süren bir çalışma sonrasında, el bileğine takılabilen saat görünümündeki ‘titreşimli’ isimli cihazı hazır hale getiren Oğuzhan Aydemir, “Cihazımız ses frekanslarını yakalıyor. Hem tanınmış sesleri hem de genel seslerin bütününü tanıyabiliyor ve bunları algılayarak yazıya ve Mors alfabesine çevirerek, saat şeklindeki cihazı titretiyor” diyerek cihazı tanıttı. 600-700 TL arasında satışa sunulacak olan cihaz için Aydemir, “Cihazın yazılımı Android ancak kendi işletim sistemimiz üzerinde de çalışıyoruz. Saatin tasarımını 3D yazıcılarla kendimiz yaptık. Titreşim dili yazılımı da bizim tarafımızdan üretildi” dedi.
“Engelliler güvenli bir şekilde sokaklarda dolaşabilecekler”
Mekatronik Mühendisi Volkan Aydemir ise şu açıklamaları yaptı, “İşitme engelli vatandaşlarımız cadde ve sokaklarda yürürken araç kornaları gibi yüksek sesleri duymazlar. Geliştirdiğimiz cihaz sayesinde cihaz üzerindeki mikrofon yüksek desibelli sesleri algılayarak saati kullanan kişilerin bileğine titreşim gönderiyor. Bu sayede kişi kendisine yaklaşan aracın önden mi arkadan mı ve ne kadar uzakta olduğunu bu saat kendisine gösteriyor. Cihazın üzerindeki titreşim motoru belli desibellerin mesafelerini belirleyebiliyor. Mesela sağ tarafımızda 20 metreden gelen bir korna sesi cihazın üzerinde iki uzun titreşim olarak kodlandırıldı. Yine son taraftan gelen 10 metrelik bir mesafedeki arabada iki kısa titreşim olarak kodlandırıldı. Bu sayede güvenli bir şekilde cadde ve sokaklarda dolaşabilecekler.”