iOS 9, Estağfurullahı Öğrenebilecek Mi?

iOS 9, Estağfurullahı Öğrenebilecek Mi?
Geçtiğimiz haftanın büyük heyecanı Apple iOS güncelemesiydi.Apple’ın geçen hafta yayınladığı güncelleme ile iOS, Android kullanıcılarının çok uzun zamandır sahip olduğu özelliklere nihayet kavuşmuş bulunuyorGeçtiğimiz...

Geçtiğimiz haftanın büyük heyecanı Apple iOS güncelemesiydi.

Apple’ın geçen hafta yayınladığı güncelleme ile iOS, Android kullanıcılarının çok uzun zamandır sahip olduğu özelliklere nihayet kavuşmuş bulunuyor

Geçtiğimiz haftanın büyük heyecanı Apple iOS güncelemesiydi. İşte bir kaç gündür kullandığım yazılımla ilgili izlenimlerim.

Apple geçen hafta çok önemli bir güncelleme yayınladı. Son birkaç gündür kullanıyorum. Bu güncelleme ile iOS, Android kullanıcılarının çok uzun zamandır sahip olduğu özelliklere nihayet kavuşmuş bulunuyor.

– Bunlardan biri de öngörücü yazı. Nihayet artık iPhone veya iPad ile metin yazarken kelimeyi önceden anlayan cihazlarımız bize kelimeyi tamamlamayı teklif ediyor. Basit kelimeler ve basit zamanlarla çok da kötü çalışmıyor. Ama mesela Estağfurullah yazacağınız zaman şaşkınlık yaşıyor. Ya da -mişli geçmiş zamanın hikayesine bulaştığınızda pek oralı olmuyor. Tabi bu sadece Apple’ın eksikliği değil. Mesela Android’in amiral gemisi Samsung da artık Türkçeleştirmeyi nerede yaptırıyorsa çok eksik. Ve ben buna gerçekten artık çok sinir oluyorum.

DÜŞÜK GÜÇ MODLU

– iOS 9 San Francisco adını taşıyan yeni ve kişisel olarak çok beğendiğim bir fonta geçmiş. Zaten Android Lollipop’a göre çok daha rafine, renk paleti daha sade olan mobil işletim sistemi bu dokunuşla daha da şık hale gelmiş- Android kullanıcılarının uzunca bir süredir kullandığı çoklu ortam destekli notlar artık iOS 9 ile Apple cihazlara da geldi. Not yazmayı, gideceği yer için fotoğraflı minik rehberler hazırlamayı seven biri olarak bu gelişmeyi olumlu buldum.

– Bir başka “Nihayet” daha, artık piliniz çok az kaldığında size fazladan bir saat pil ömrü sunan “Düşük Güç Modu” imdadınıza yetişecek. Ancak Android’de olduğu gibi bu sistemi aktifleştirdiğinizde kalan pil ömrü dakika bazında gösterilse çok daha faydalı olabilirmiş.

– Siri artık “Bana 20 Eylül’de çektiğim fotoğrafları göster” dediğinizde gösteriyor. Bu özelliği çok fotoğraf çeken biri olarak çok sevdim doğrusu.

ÖNCEKİNE DÖNMEK KOLAY

– Kullandığınız bir önceki uygulama dönmek artık daha kolay. Ekranın sol üstünde bir önceki uygulamaya dönüş düğmesi yer alıyor. Bu aslında iOS 9 güncellemesinin getirdiği temel gelişme olan Multi Tasking yani Çoklu işlem yapabilme kabiliyetinin minik yansıması. Bu özellik en çok da iPad’de Slide View özelliğinde ete kemiğe bürünüyor. Artık aynı anda iki uygulamayı (Nihayet) birlikte çalıştırmak mümkün. Bu özelliği iPad Pro’da kullanmak için sabırsızlandığımı belirtmeden geçemeyeceğim.

– Takvim artık e-postanızda yer alan uçuş bilgilerinizi, restoran rezervasyonlarınızı otomatik olarak gösteriyor. Bu özellik de G-Mail kullananların yakından bildiği bir özellik.

– Sonuçta zaten kendini ispatlamış bir işletim sistemi olan iOS yeni büyük güncellemesiyle hem eksiklerini giderip Android karşısında elini güçlendirmiş hem de yeni ürünlere hazır hale gelmiş. Her ne kadar eleştirdiğim yanları olsa da toplamda kendi adıma bu güncellemeyi beğendiğimi söyleyebilirim.

iPad’de fiziki klavyede F klavye desteği yok

Bu hafta biraz Apple haftası gibi oldu ama geçen hafta popüler teknoloji dünyasının en çok konuşulan konusu iOs 9 güncellemesiydi. Açıkçası bu güncellemede kendi adıma beklediğim önemli bir düzeltme vardı. Fakat görünüşe göre gelmedi. Ben yazılarımı özellikle seyahatte iPad’den yazmaya çalıştım. Ama uzun bir yazıyı cama tıkırdayarak yazmak çok da şahane bir deneyim değil. Bu amaçla gidip Apple’dan fiziksel kablosuz bir F klavye satın aldım. Ancak ne ilginç ki cihaz F Klavyede iken bile bu fiziki klavye F klavye yazmıyor. Q Klavye yazmaya devam ediyor. Bu sorun Samsung Galaxy S tabletimde de vardı ama Google Play Store’da yer alan Keyboard Helper Pro uygulamasıyla çözdüm. Ancak iPad’de bu tarz bir yazılım yok. Kendileriyle bağyantıya geçtiğim Apple ekibi şu anda bir çözüm arayışında. İyi haber gelirse F Klavye sevenlere heyecanla duyururum.

F Klavye demişken…

Buna gerçekten içim yanıyor. 80’lerde kişisel bilgisayar dönemi başlarken ithalatın başına geçen bilinçsiz kişiler bir ülkeyi dilimizde karşılığı olmayan Q klavyeye dönüştürdü. İngilizce dilini, daktilo zamanında daktilonun tuşları hızlı yazınca birbirine karışıyor diye yazıyı yavaşlatmak için tasarlanan Q klavye neredeyse bugün geçerli Türkçe klavyesi olmuş durumda.

FATİH projesi ile güya yeni nesillere F Klavye öğretilecekti ama o günlerde karşı çıktığım için çok eleştirildiğim projenin bugün “gelemediği” yer ortada. Kişisel olarak buna çok üzülüyorum ve dizüstü bilgisayarımı üzerine yapışık yapışık çıkartma yapıştırarak kullanmayı reddediyorum. Bu alanda üç firmaya hakkını teslim etmek gerek. Biri Apple ki gazetecilikte çok kullandığımız firma yıllardır F klavye seçeneği sunuyor. Diğerleri de iyi kötü hâlâ F klavye seçeneği sunan Lenovo ve Toshiba. Kendi ülkemizde kendi klavyemizi belirli sayıda da olsa tüm ithalatçılara zorunlu kılmayan tüm hükümetlere de yazıklar olsun. Kimseye zorla F klavye zorlanmamalı ama kullanana da devlet en azından gerekli alternatifleri yaratmalı. Bu milli bir mesele bence.