TBMM seçilmiş milletvekili Can Atalay'sız yeni dönemine başlıyor

TBMM seçilmiş milletvekili Can Atalay'sız yeni dönemine başlıyor
AKP iktidarı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa için çağrıda bulunsa da yürürlükteki Anayasa'ya rağmen Can Atalay Meclis'te değil. Meclis'in yeni dönemi bugün başlıyor.

TBMM'de 28'nci dönem üçüncü yasama dönemi bugün (1 Ekim) başlıyor. İlk olarak Meclis Atatürk Anıtı'na çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Anıttaki törenin ardından TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te açılacak.

SEÇİLMİŞ VEKİL TBMM'DE YOK

Meclis, halkın oyları ile seçilmiş TİP Hatay Milletvekili Can Atalay olmadan yeni dönemine başladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Can Atalay'ın vekilliğinin düştüğü iddiasının 'yok hükmünde' yani geçersiz olduğuna karar vermişti. Geçen ay olağanüstü toplanan TBMM'de AYM'nin kararı okutulmak istenmiş fakat AKP'lilerin Genel Kurul'da çıkardığı kavga ile mümkün olmamıştı.

AKP'li Alpay Özalan, TİP'li Ahmet Şık'a saldırmış çıkar arbede de yerlere kan sıçramıştı.

İktidar mevcut Anayasa'ya göre karar veren AYM'ye rağmen Can Atalay'ın vekilliğini kabul etmezken sürekli olarak da yeni Anayasa yapılmasında çağrıda bulunuyor. Bu çağrıya TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da eşlik ediyor.

MECLİS GÜNDEMİN NELER VAR?

Seçilmiş bir vekil Anayasa'ya rağmen TBMM'de yokken gündem de yoğun. Meclis'in yeni yasama döneminde ekonomi ağırlıklı bir gündemle çalışmalara başlaması bekleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonu'na enflasyon ve para politikalarıyla ilgili sunum yapacak. 2025 Yılı Bütçesi de ekim ayında Meclis'e sunulacak ve kasım ayında komisyonda görüşülecek. Bütçenin yıl sonuna kadar Genel Kurul'da kabul edilmesi planlanıyor.

Hükümetin bütçesinin, toplumun geniş kesimlerini zorlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek programıyla uyumlu olacağı öngörülüyor. Ayrıca ekim ayının ilk haftasında kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik yeni bir yasa teklifinin sunulması bekleniyor.

İKTİDARDAN ANAYASA DEĞİŞSİN TALEBİ

Anayasa değişikliği, yeni dönemin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, parti ziyaretlerine ekim ayı itibarıyla yeniden başlayacak.

"ETKİ AJANLIĞI" YASASI

9. yargı paketine ek olarak etki ajanlığı düzenlemesi de Meclis'in gündemine gelecek. Bu düzenlemeyle, Türkiye aleyhine sosyal medyada propaganda yapanlar hapisle cezalandırılacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

Geçen dönemde büyük tepki çeken Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, bu dönemde de gündemde olacak. Eğitim sendikaları, teklife karşı çıkmaya devam ediyor.

DİJİTAL PLATFORMLAR İÇİN REKABET YASASI

Dijital platformları düzenleyecek rekabet yasası ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’daki değişiklikler de görüşülecek.

ÇOCUK İSTİSMARI SUÇU İÇİN KOMİSYON

Meclis, çocuk suçları ve istismarına karşı bir araştırma komisyonu kurmayı planlıyor. Öte yandan, 700'den fazla dokunulmazlık dosyasının Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. Bu dosyaların büyük kısmı muhalefet milletvekillerine ait.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi