Filiz Saraç'tan İbrahim Kaboğlu'na net mesaj: İstanbul Barosu üniter devletten yana

İstanbul Barosu Başkanı seçilen İbrahim Kaboğlu, Anayasa'nın değişmez maddelerini tartışmaya açmaya çalıştı Önceki dönem baro başkanı Filiz Saraç net konuştu. Saraç, "İstanbul Barosu Genel Kurulu’nun iradesi laik Cumhuriyet ve üniter devletten yanadır" dedi.

İstanbul Barosu'da pazar günü (20 Ekim) seçim yapıldı. Anayasa profesörü, siyasetçi ve aktif avukatlık sorunları hakkında bilgisi olmadığı noktasında eleştirilen İbrahim Kaboğlu, yeni baro başkanı oldu.

Kaboğlu, başkan olur olmaz Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini hedef aldı. Kaboğlu şunları sarf etti:

“Yargı bağımsızlığı temelinde, Meclis önünde sorumlu bir hükümetin kurulması yönünde anayasa değişikliği olması gerektiğini hep savunacağız. Biz bugünkü seçimi anayasanın değişmez maddeleri bağlamında yaptık. Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi, tıpkı 2001 yılında yapıldığı gibi. 1995 yılında başlangıç kısmında bulunan ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 yılında 14’üncü maddede ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik Cumhuriyet' tanımı eklendi. O zaman 1961’te öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Daha ileri götürüldü. AYM de artık bu kavramı kullanmaya başladı. Biz her zaman insan haklarına dayanan laik ve hukuk devletini savunacağız.”

Devletin Türk milletinin, bayrağının Türk bayrağı olduğunu ve laik Cumhuriyet'in koruyucusu Anayasa'nın ilk dört maddenin dokunulması tartışmaya açan Kaboğlu, büyük tepki gördü.

Önceki baro başkanı Filiz Saraç da hem seçimin ardından hem de sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Saraç, seçimin ardından, " “Laik Cumhuriyet ve üniter devletten ödün vermeden, verdirtmeden mücadelemizi sürdüreceğiz!” ifadelerini kullandı.

Saraç, paylaşımına da, "İstanbul Barosu Genel Kurulu’nun iradesi laik Cumhuriyet ve üniter devletten yanadır. Anayasa’nın ilk 4 maddesi değiştirilemez" notunu düştü.

HÜDAPAR BAŞLATTI NUMAN KURTULMUŞ DEVAM ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin esaslarını belirleyen Anayasa'nın değişmez maddelerine karşı ilk açıklamayı 'PKK'ya ve Hizbullah'a terör örgütü diyemem" sözleri ile tanına Hüdapar'ın lideri Zekeriya Yapıcıoğlu yaptı.

Yapıcoğlu, değişmez maddeleri değil dördüncü madde değişsin deyip kendini savunmaya çalıştı. Dördüncü madde, değişmez ilk üç maddenin koruyucusu.

Yapıcıoğlu'nun başlatmaya çalıştığı tartışmaya da devlet protokolünde temsilen ikinci sırada olan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yaptı. Kurtulmuş, üçüncü maddedeki ifadelerin anlam bütünlüğü için değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, gelen tepkilerin ardından kısa sürede çark etti. Öyle söylemediğini dile getirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Kurtulmuş'un açıklamalarının ardınadn çok sert tepki verdi. Anayasa'nın ilk dört maddesine dokunanların ellerini kıracaklarını söyledi.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi