Erdoğan'ın HÜDA PAR'la ittifak arayışının perde arkası

Erdoğan'ın HÜDA PAR'la ittifak arayışının perde arkası
Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Roj Girasun, Cumhur İttifakı'nın genişleme arayışlarını değerlendirdi. Girasun'un söylemine göre Erdoğan, HÜDA PAR'la ittifak yapmak istemesinin ardında başka hesaplar var.

AKP, 14 Mayıs seçimleri öncesi bir yandan Cumhur İttifakı’nı genişletmek için Yeniden Refah Partisi, HÜDA PAR gibi partilerle görüşmeler yürütüyor. Yeniden Refah Partisi'nin ittifak şartı olarak kadınların haklarını savunan 6284 sayılı yasanın kaldırılmasını istediğinin öne sürülmesi toplumda geniş yankı bulmuştu. HÜDA PAR'ın sicili de çok konuşuldu.

HÜDA PAR, Anayasa'dan “Türk vatandaşlığı” kavramının kaldırılmasını, “Eyalet sistemi”, “özerklik” ve “federasyon” modellerinin serbestçe tartışılabilmesini savunuyor. “Vicdani red” hakkını savunan parti, devletin Şeyh Said ve Said Nursi için özür dilemesini istiyor. “Laiklik” ve “Türklük” üzerine kurulan Cumhuriyetin Kürtlere ve Müslümanlara eziyet yaptığını iddia ediyor.

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Roj Girasun, Cumhur İttifakı'nın genişleme arayışlarını değerlendirdi. Evrensel gazetesinden Serpil İlgün'e konuşan Girasun, "Bence Erdoğan, Cumhur İttifakının milliyetçi tonunu, HÜDA PAR üzerinden flulaştırmaya çalışıyor" tespitinde bulundu.

Girasun "Kürt seçmene ne demiş oluyor?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bence Erdoğan HÜDA PAR üzerinden Kürt mahallesine sesleniyor. Cumhur İttifakının milliyetçi tonunu, HÜDA PAR üzerinden flulaştırmaya çalışıyor. HÜDA PAR ve Yeniden Refah üzerinden AK Parti “Ben tamamen milliyetçi bir yörüngeye girmedim, muhafazakar tonlarım da güçlü” mesajı vermeye çalışıyor.

Dolayısıyla Kürt seçmenden tamamen vazgeçtiğine dair bir işaret olarak algılanmamalı. HÜDA PAR şiddet geçmişine rağmen en nihayetinde bölgede bir varlığı olan bir yapı. HÜDA PAR’ın bölgedeki imajının MHP’den daha olumsuz olduğu kanaatinde değilim.

Ana akım muhalif kamuoyu HÜDA PAR’ı suçlarken öne çıkardığı en temel şey programındaki Kürt meselesindeki talepler oldu. Sizce Kürt seçmene buradan HÜDA PAR’la ilgili olumlu bir mesaj mı, yoksa olumsuz bir mesaj mı gidiyor?"

Yeniden Refah Partisi'yle ittifak arayışlarını da değerlendiren Girasun şu tespitlerde bulundu:
"Uzun zamandır AK Parti tabanında partinin yozlaştığını düşünen, yolsuzluklara bulaştığını, muhafazakarlıktan ve dinden uzaklaştığını düşünen bir taban vardı. Ama bu DEVA, Gelecek hatta Saadet Partisi gibi daha medeni bir kamusal muhafazakarlık oluşturma çabası olan, dünyayla daha entegre bir kamusal alan oluşturmaya çalışan siyasal partilere bir teveccüh doğurmadı. Aksine içeriye kapanan, daha paranoyak, aynı zamanda başka siyasal kesimlerle medeni bir ilişki beceresi geliştirmek istemeyen Yeniden Refah Partisi gibi bir alana yöneldi.

Türkiye geneline nazaran Yeniden Refah Partisi bölgede çok karşılık üretemedi. Çünkü Saadet Partisi ve Milli Görüş geleneğinden gelen diğer muhafazakar partilere göre Kürt meselesine dair sahici bir söylemi yok, aksine bu konuda oldukça milliyetçi bir yerde duruyor. Bu nedenle Yeniden Refah pek karşılık bulamadı."