Diplomalı taksici dönemi başladı! Mimar İnşaat Mühendisi Psikolog...

Diplomalı taksici dönemi başladı! Mimar İnşaat Mühendisi Psikolog...
AKP iktidarının eğitim ve ekonomi politikasının gerçekleri bir defa daha gün yüzüne çıktı. Psikoloji, İnşaat Mühendisliği, Mimar ve Matematik mezunları işsizlik ve parasızlık nedeniyle taksiciliğe başladı. Çoğunun en büyük hayali de devlet memuru olmak.

AKP iktidarı Türkiye'nin her iline üniversite açma politikası nedeniyle yükseköğretimin niteliğini düşürdü. Üniversiteler adeta işsizliği öteleme merkezlerine dönüştü.

Sayı artıkça niteliğin düştüğü bir türkü iktidara anlatılamadı. Üniversiteden mezun olan gençler, uzun süre işssiz kalıyor. İş bulanlar da asgari ücretle hatta daha düşük ücretler ile çalışmak zorunda kalıyor.

Bu gençlerden bazıları da canlarına tak edince taksiciliğe başladı. 9.Köy'den Bilge Sarıhan'ın haberine göre; Ankara'nın 100. Yıl semtinde 1,5 yıldır taksicilik yapan Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu Nevzat C., kendi mesleğine dönmek istediğini söyledi.

Ankara'da bir şirkette mezun olduktan sonra çalışmaya başladığını fakat sonra küçültme gerekçesi ie işten çıkarılan Mimarlık mezunu taksici şöyle konuştu:

MİMARKEN 14 GÜNDE BİR İZİNLE ÇALIŞTIRILMIŞ

"İşten çıkarıldıktan sonra da tam zamanlı durakta çalışmaya başladım. Hala kendi sektörümle ilgili iş arıyorum fakat çoğunun şartları uymuyor. Özel sektörde izin konusu sıkıntılı. Şirkette çalıştığım dönemde haftada bir değil iki haftada bir hafta sonu izni alabiliyordum. Bu da yetersiz geliyor"

"ŞARTLAR BUNU GEREKTİRİYOR"

Mesleğine dönmek isteyen Nevzat C, şöyle devam etti:

“Başvurduğum yerlerden olumlu geri dönüş olmazsa da taksiciliğe devam etmeyi düşünmüyorum. Taksicilik dışardan göründüğü gibi bir meslek değil, bin bir türlü insanla karşılaşıyorsunuz. Özellikle akşam belli bir saatten sonra çok güvensiz olabiliyor, medyadan da duyuyoruz. Bu yüzden bir şekilde kendi mesleğime dönüş yapmak istiyorum. İnsanlarda genellikle bir yargı oluyor üniversite mezunusun neden bu işi yapıyorsun diye ama şartlar bunu gerektiriyor maalesef”

TAKSİCLİK YAPIP İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDEN DAHA FAZLA KAZANIYOR

Kızılay’da taksicilik yapan Kırıkkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu Erol K. de özel sektörde çalışma şartlarının çok ağır olması sebebi ile kamuda çalışmak istediğini aktardı. Erol K. Şöyle konuştu:

“Benim bölümden 100 arkadaşım varsa mesleğini yapan kişi sayısı 5’tir. Herkes farklı farklı mesleklerden para kazanmaya çalışıyor. Ben de kamuda görev almak istedim 3 kere KPSS’ye girdim. İyi bir puan da aldım aslında ama yine de atanamadım çünkü alımlar çok az. Özel sektörde haftanın 7 günü çalışıp çok az maaş kazanıyordum, şimdi burada 3-4 katını kazanıyorum. Mesele para kazanmaksa taksicilik derim ama hem çok güvensiz bir meslek hem de en az dört sene okuduktan sonra kendi mesleğimi yapmak istiyorum”

MATEMATİKÇİ TAKSİCİ

Taksicilik yapan bir üniversite mezunu da Matematik'ten. Gazi Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun olan Necati E. iş aradığını söyledi. KPSS'ye girmeyi düşünen yeni mezun genç, iş başvurularından dönüş alamayınca direksiyon sallamaya başlamış. Matematik mezunu taksici, kendi bölümündeki işlerde asgari ücret verildiğini ve özel sektörde ezilmenin çok sık yaşandığını vurgulayıp şunları dile getidi:

"Bölümümü severek okudum, matematiği seviyorum bununla ilgili bir meslek de yapmak istiyorum. Taksicilik yapmak istemiyorum çünkü bu mesleğin bir vasfı yok. İnsanların gözünde bir değeri de yok ama başka bir iş bulana kadar taksicilik yapmaya devam edeceği"

PSİKOLOG TAKSİCİ

Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2019 yılında mezun olan Yalçın S. yaşadıklarını şöyle anlattı:

“2021 yılında kendi ofisimde çalışırken başta bir süre iyiydi. İki sene içerisinde inanılmaz bir kira artışı oldu fakat terapi fiyatlarını aynı oranda arttıramadım. Mesleğe dönmek istiyorum fakat arkadaşlarım devlette de mesleki doyum olmadığını söylüyorlar. Terapi dediğimiz şey maalesef devlette yapılamıyor. Test çözdürüp bunları yorumlamaktan öteye gidemiyoruz. Yine de taksicilik yapıp günde 13-14 saat çalışmaktansa devlette çalışmayı tercih ederim. Bu yüzden atanmaya çalışacağım“

4e07b831-7bfd-4b72-9176-45d7709f9a1f-740x420.jpg

Kaynak:9.Köy