Apoyu meclise davet eden Devlet Bahçeli'nin yakasına taktığı rozetin anlamı belli oldu

Apoyu meclise davet eden Devlet Bahçeli'nin yakasına taktığı rozetin anlamı belli oldu
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bugün grup toplantısında yaptığı konuşmada Öcalan'ın meclise gelmesi gerektiğini söylediği anlar kamuoyunun gündemine oturdu. Konuşması sırasında taktığı Oğuz Kağan Mühürlü rozeti dikkat çekti.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Öcalan'la ilgili yaptığı çağrının yankıları sürüyorken sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken bir başka detay daha ortaya çıktı.

whatsapp-image-2024-10-22-at-21-25-25-1-001.jpeg

Devlet Bahçeli konuşma yaptığı sırada üstünde bulunan rozetteki Oğuz Kağan Mührü dikkatlerden kaçmadı.

whatsapp-image-2024-10-22-at-21-25-25.jpeg

OĞUZ KAĞAN MÜHRÜ NEDİR?

Türkmenistan’ın Marguş yerleşim bölgesinde bir takım kazılar yapılmış M.Ö.2000’li yıllara ait bir (bu dört bin yıllık sürece tekabül ediyor) mühür olduğu anlaşılan cisim bulunmuştur. Arkeologlar bu mührü ”Gonur-depe” adlı kral mezarından çıkarmışlardır. Kalıntılar arasında “leopar, yılan, akrep, keçi, gelincikler, laleler, kuşların kafaları ve kanatlı aslanlar gibi motiflerle süslenmiş önemli objeler de bulunmuştur. Uzmanlar söz konusu çalışma ile birlikte ortaya çıkarılan sanat eserlerinin, Türklerin atalarının dünya görüşü, ibadet ve hayat tarzlarının ortaya konulması bakımından oldukça önemli olduğunu belirtiyorlar. Bu yazıda üzerinde durulacak konu daha çok mührün sembol olarak neyi ifade ettiği yönünde şekilsel bir yaklaşım olacaktır.

whatsapp-image-2024-10-22-at-21-28-05.jpeg

Mühürde dikkati ilk çeken şey bir daireden oluşmasıdır. Başka bir şekilden ziyade dairenin tercih edilmesi tesadüf olmasa gerek, daire mükemmelliğin ve Tanrısallığın simgesidir. Başlangıç ve bitiş noktası Tanrıya yapılmış bir atıf olabilmekle beraber kendisindeki kutsallığa da göndermedir. Daire aynı şekilde sonsuzluktur ve belki de hala Oğuz Kağan ve onun maneviyatından bahsetmemiz onun kalıcılığına, sonsuz oluşuna işarettir. Bu düşünceye destek olarak gördüğüm Platon’un sembolizmi vardır. Platon’a göre gördüğümüz her daire kusursuz daire fikrinin ve formunun birer yansımasıdır. Her şey başlangıcına döner, mükemmeliyet olgusuna yerleşir, aynı Tasavvuf anlayışı gibi. Grekçe’de kurt ve şahin anlamına gelen kirkos sözcüğü çember anlamına gelirdi ve bu sözcük Latince’de periyodik devre anlamına gelen circus kelimesine dönüşmüştür. Sonu olmayan hareketin, devinirliğin sembolü olması nedeniyle kuyruğunu ısıran yılan ve Budizm’deki yaşam çarkı ile de ilişkilendirilir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi