Sayısız faydaya sahip ıspanak; yemeklerde, hamur işlerinde sık sık kullanılan bir sebzedir. Hatta çiğ olarak bile tüketilebilir. Ispanağın faydasını almak isterken çeşitli mikropları vücuda sokmamak için temizlik aşamasında dikkat gerekiyor.Ispanağın temizlenmesi yapmasından daha zor ancak bu sizi korkutmasın çünkü ıspanağı kolay temizlemenin yolları var.
Defalarca suyla yıkamak mikropların ölmesi için bir çözüm değil; sadece sebzenin yüzeyindeki atıkların giderilmesini sağlayan bir eylemdir. Birçok kişi sırf temizliğinin zor olması dolayısıyla ıspanak tüketiminden kaçınabiliyor ama her şeyin olduğu gibi ıspanak temizlemenin de kolay ve pratik bir yolu var.
Daha pratik yıkama için yapılması gerekenler
Ispanağı poşetten çıkartıp doğrudan yıkamaya kalkarsanız çamurlu kısımlar işin içinden çıkamayabilirsiniz. Ayrıca doğrudan yıkamaya geçmek, tek tek yaprakları yıkamak hem zaman kaybı hem de su israfından başka bir şey değildir. Yaprakları tuzla ovalama yönteminde ise ıspanağın vitaminlerini kaybetmesi söz konusudur. Bu nedenlerle bu iki yöntem tercih edilmemelidir. Ispanağı yıkamaya başlamadan önce ıspanak demetinin bir kısmını alın ve bol çamurlu kök kısmını bıçakla kesip atın. Kalan ıspanakları da aynı şekilde yıkamaya hazırlayın.
Ispanak kolayca nasıl yıkanır?
Büyükçe bir kabın içine suyu doldurun ve içine yarım su bardağı kadar sirke ilave edin. Özellikle bir sirke çeşidinin artısı yoktur hangi sirkeyi kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz. Evde sirke bulunmuyorsa tuz ve karbonatı suyun içine ekleyebilirsiniz. Hazırlanan suyun içine ıspanakları yaprak yaprak ayırarak koyun. Bu şekilde yarım saat kadar bekletin. Bu bekleme sırasında sirke ıspanak üzerindeki toz ve kimyasal maddenin suyun dibine çökmesine yardımcı olacaktır. Yarım saat sonra saf su hazırladığınız başka bir kapta 10 dakika daha bekletin. Dilerseniz bir kez daha su değiştirebilir , hatta suyun berraklığını görene kadar işleme devam edebilirsiniz.
Ispanak temizlendikten sonra nasıl muhafaza edilir?
Yıkama işlemi bittikten sonra ıspanakları her ne için kullanacak olursanız olun kurumaya bırakmalısınız. Derin bir süzgeç içinde bir süre bekletebilirsiniz. Ardından hemen pişirecekseniz kullanabilirsiniz ama buzlukta saklamayı düşünüyorsanız kurutma işlemini biraz daha uzun tutmalısınız. Islak kaldığında bakteriler üreyip ıspanağın yumuşamasına ve erimesine neden olabilir. İyice kuruduktan sonra buzdolabı poşeti ile buzluğa kaldırabilirsiniz.