Hasta olunca bu besinleri tüketin

Covid, grip ya da soğuk algınlığı fark etmeksizin hasta olmak, yarattığı boğaz ağrısı, bilinç bulanıklığı, eklem ve baş ağrısı ile burun tıkanıklığı sebebiyle yorucu geçen bir süreç. Bu süreçte iştahınız veya yemek pişirmeye haliniz olmasa bile küçük ve sık öğünler tüketerek bol su tüketmeniz erkenden iyileşmenize yardımcı olur.

Cleveland Clinic İnsan Beslenmesi Merkezi'nde kayıtlı bir diyetisyen olan Beth Czerwony, Fortune'a verdiği demeçte, "Bağışıklığı nasıl geliştireceğimize ya da bazı semptomlarımızı nasıl hafifleteceğimize baktığımızda, yiyecekler gerçekten ilaç etkisi yaratabiliyor" diyor.

İşte kendinizi hasta hissettiğinizde yiyebileceğiniz yapılması zor olmayan en iyi yiyeceklerden bazıları:

Çorba

Çorbanın sıcak ve rahatlatıcı bir besin olmasının yanı sıra, araştırmalar bu besinin aslında hasta olduğunuzda daha iyi hissetmenizi sağlayabileceğini gösteriyor. Tavuk çorbası, soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabiliyor ve aynı zamanda vücudunuzun güçlü kalmasına ve beslenmesine yardımcı olan iyi bir protein kaynağı. Bir çalışmada, çorbanın boğaz ve sinüsleri etkileyen üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan semptomların şiddetini azaltabileceği ortaya çıkarıldı.

Çorba, sodyum içeriğinin anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle özellikle boğaz ağrıları için faydalı. Herhangi bir et suyu da hastalık halinde işe yarayabilir. Daha ağır veya daha lezzetli bir şey için iştahınız olmadığında, sadece bir et suyunu yudumlamak ihtiyacınız olan kalorinin bir kısmını sağlar. Çorbalar ayrıca susuz kalmamanıza yardımcı olur.

Çorbaya soğan, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri eklemek besin içeriğini güçlendirir. Tatlı patates, balkabağı ve havuç da anti-inflamatuar özelliklere sahip beta-karoten bakımından zengin olmasıyla çorbanızın içinde yerini alabilir.

Çay

Hasta olduğunuzda bir numaralı önceliğiniz su içmek olmalı. Mass General Hastanesi'nde pediatrik enfeksiyon hastalıkları klinik direktörü olan Dr. Vandana Madhavan yaptığı açıklamada, susuzluğun hasta insanların, özellikle de çocukların hastanelik olmasının başlıca nedeni olduğunu söylüyor. Bitki çayı, meyve suyu ve soda gibi yüksek oranda rafine edilmiş şekerli içeceklere veya sistemi gerçekten susuz bırakabilen kafeinli içeceklere iyi bir alternatif oluşturuyor. Sıcak çay aynı zamanda doğal bir dekonjestan ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Aşırı terliyorsanız veya başınız dönüyorsa, normalde içtiğinizden daha fazla sıvıya ihtiyacınız olur. Dinlenirken yanınızda bir bardak veya şişe bulundurun ve sürekli olarak ondan çayınızı yudumlayın.

Çayınıza biraz limon veya portakal eklemeyi düşünebilirsiniz, bu iltihapla savaşmanıza da yardımcı olabilir.

Baharatlar

Tarçın, kakule, zencefil ve zerdeçal gibi baharatların hepsi sağlığa olumlu etkileriyle ünlenen baharatlar.

Bir aile hekimi olan, sanal danışmanlık ve randevular sunan Unlimited Health Institute'un kurucusu Dr. Tamika Henry, özellikle zencefilin sindirimi hızlandırarak bağırsaklara yardımcı olabileceği için mide bulantısı hissedildiğinde faydalı olduğunu söylüyor. Henry, baharatı çaya, çorbaya veya pilava eklemenizi belirtiyor.

Zencefil ayrıca mide krampı ve ishal gibi gastrointestinal sorunlara da yardımcı olabiliyor. Czerwony, zencefil tüketirken "semptomlarınızın biraz olsun geçebileceğini" söylüyor.

Kakule ve tarçın da boğaz ağrısı ve diğer üst solunum semptomlarına yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip.

Bal

Bal öksürük kesici olarak fayda göstermesiyle biliniyor. Araştırmalar sözkonusu besinin öksürüğün şiddetini ve sıklığını azaltabileceğini gösteriyor. Madhavan, "Balı çaya, ılık suya koymayı ya da yatmadan önce bir çay kaşığı almayı düşünebilirsiniz" diyor ve balın, öksürük ilacı için çok küçük olan çocuklar için de iyi bir alternatif olduğunu ekliyor. Öte yandan bir yaşın altındaki bebeklere asla bal vermemelisiniz.

Cleveland Clinic'e göre, özellikle manuka ağacından elde edilen nektar olan manuka balı, metilglioksal (MGO) adı verilen bir bileşik nedeniyle güçlü anti-inflamatuar ve antibakteriyel etkilere sahip.

Turunçgiller

Portakal, elma ve greyfurt gibi meyveler kemikleri, kasları ve kan damarlarını destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilen C vitamini açısından zengin besinler. Yüksek su içerikleri nedeniyle nemlendirici işlevi de görüyorlar. C vitamininin soğuk algınlığının süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunuyor.

Öte yandan mide rahatsızlığınız varsa, turunçgillerin yüksek asit içeriği semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir.

Fermente gıdalar

Lahana turşusu, kimchi, yoğurt, kefir ve kombucha gibi fermente gıdalar, sindirimi iyileştirebilen ve kendinizi hasta hissetmenize neden olan patojenlerle savaşabilen probiyotikler içerir. The Vitamin Shoppe'da kayıtlı bir diyetisyen olan Brittany Michels, bu besinlerin sindirim sisteminizdeki karmaşık gıdaların parçalanmasına yardımcı olabileceklerini ve özellikle sağlıklı bir bağışıklık sisteminin sürdürülmesi için gerekli olan bağırsak mikrobiyomunun çeşitlendirilmesine yardımcı olabileceklerini söylüyor.

Buzlu şeker veya dondurma

Özellikle çocuklar için sıvı alımı büyük önem taşıyor. Madhavan, "Onlara boğazlarını rahatlatabilecek bir buzlu şeker veya dondurma verin" diyor. Bunlar özellikle çocuklar daha fazla tam gıda yemeyi reddediyorsa faydalı oluyor.

Yaşam Haberleri