İzin almadan satış yapan tütün üreticisine hapis cezası getiren ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yasayı protesto etmek için önce Adıyaman Valiliğine yürüyen, daha sonra Adıyaman’la bağlantılı bazı yolları trafiğe kapatan tütüncüler, taleplerini anlattı. Tütüncü Halit Bozkır, “Sayın Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum, lütfen Adıyaman’ı sahipsiz bırakmayın, Adıyaman’da biz size yüzde 80 oy çıkarıyoruz. Lütfen sesimiz duyun. Bir kilo tütüne 6 yıl hapis cezası verecekler, lütfen başkanım siz bize yardımcı olun, milletvekillerimiz bize yardımcı olmuyor” dedi.
Tütün satışına getirilen hapis cezasını protesto etmek için Adıyaman Valiliği önünde kendini yakma girişiminde bulunan Halit Bozkır; Kömür beldesinde ikamet ettiğini ve AKP’den eski belediye encümen üyesi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Tütün bizim ekmeğimiz, bu tütün olmasa biz acımızdan ölürüz. Ben kendim AK Parti’liyim, AK Parti’yi seviyorum, onlar için canımı da veririm. Gerçekten bize yanlış yapıyorlar. Adıyaman’da AK Parti’ye yüzde 80 oy çıkartıyoruz. Bu tütün yasasını kaldırsınlar, gerçekten millet çok perişan. Benim 7 tane çocuğum var, vallahi billahi ben okula gönderemiyorum. Ben kız çocuğumu gönderemedim dershaneye, bir oğlumu gönderdim hala borcum da var ve borcumu veremiyorum. Eğer bu tütün kalkarsa hepimiz ölürüz. Biz ne yapalım? Sayın Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum, lütfen Adıyaman’ı sahipsiz bırakmayın, Adıyaman’da biz size yüzde 80 oy çıkarıyoruz. Lütfen sesimiz duyun. Bir kilo tütüne 6 yıl hapis cezası verecekler, lütfen başkanım siz bize yardımcı olun, milletvekillerimiz bize yardımcı olmuyor.”
Hanifi Akar: Bir dönüm araziye ne ekip biçeceksin?
Bir dönüm arazisi olduğunu anlatan Hanifi Akar, “Bu bir dönüm araziyle nereye varacaksın, ne ekip biçeceksin? Bizi ancak tütün kurtarıyor. Atatürk zamanında bunu yasak etmediler, bir vergi alınıyordu. Bu şekil olmaması lazım. Biz kendi ekmeğimiz için kendi geleceğimiz için buradayız. Bu tütünü dışardan getiriyorlar yasak değil de neden bizim tütünümüz yasak?” dedi.
Mehmet Aslan: Ekmeğimiz için buradayız
Tütün üreticisi Mehmet Aslan, “Şu an hepimiz ekmeğimiz için buradayız. Her ailenin en az beş nüfusu var. Her ailenin en fazla iki dönüm arazisi var. Tütünü kaldırsalar iki dönümle nasıl geçineceğiz? Tütünden başka bir şey kurtarmıyoruz bizi” diye konuştu.
Turabi Işık: Tütünü almak; Hayatını almak demek
Tütünün üretici için hayati önem taşıdığını belirten esnaf ve tütün üreticisi Turabi Işık, şunları söyledi:
“Ben bir tütün üreticisinin çocuğuyum, Adıyaman’da esnafım. Bir çiftçi ve esnaf olarak bu tütün yasağının kaldırılmasını istiyorum. Çünkü tütün bu insanların geleceğidir, bu insanların ekmeğidir. Tütün ailelerin çocuklarını evlendirdiği, okula gönderdiği maddi gelirdir. İnsanların elinden tütünü almanız demek hayatını almak demektir. Tütün kalkarsa insanlar başka şehirlere güç edip sosyal köle olacaklar. Tütün yasaklanacağına dışarıya bağımlılık yasaklansın. Ülkemiz tamamen bağımsızlaştırılsın. Yazık günah bu insanların emeğini çöpe atmak kadar kötü bir şey yoktur.”
Şükrü Yoldaş: Sesimiz duyurmak için yolu kapattık
Amaçlarının sadece geçim derdi ve seslerini duyurmak olduğunu vurgulayan tütüncü Şükrü Yoldaş da şöyle konuştu:
“Bizim amacımız kimseyi mağdur etmek değil, bir provokasyona katılmak değil. Bizim buradaki eylemimiz sadece ekmeğimiz içindir. Devlet büyüklerimizden bekliyoruz ne gelen var ne giden ne de halimizi soran var. Biz de bu yolların kapanmasını istemiyoruz, böyle bir eylem istemiyoruz. Biz sadece yarın çocuklarımıza nasıl kuru bir ekmek götürebiliriz amacıyla buradayız. Yoksa bizim A Parti B parti diye bir siyasi görüşümüz yok. Bilhassa Adıyaman halkının yüzde 99’u bu şekilde. Ha devlet büyüklerimize de ne yaptıksa sesimizi duyuramadık. Bu şekilde yolu kapatarak sesimizi duyurmaya çalıştık. İşte diyoruz ki, gelsinler sesimizi duysunlar bize bir yol göstersinler. Amacımız budur. Ben dört çocuk babasıyım. Ben de çocuklarımı nasıl okutabilirim, akşama nasıl kuru bir ekmek götürebilirim bunun derdindeyim ve bu amaçla buradayım.”