Muhalefeti neyle suçladılarsa başlarına geldi. Eski bakanın paylaşımı yeniden gündem oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce "darbeci" ve "katil" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi havaalanında karşılayıp Saray'da ağırladı.

Abdülfettah es-Sisi'nin liderliğindeki 2013 Mısır darbesi nedeniyle AKP iktidarı ülkeye sert tavır aldı. Mısır'da darbe yönetimini kabul etmediklerini bildiren, kınayan açıklamalar peş peşe geldi.

12 yıl boyunca Mısır ile ilişkiler kesildi. AKP'nin bu politikası nedeniyle Türkiye'nin Akdeniz'deki doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına büyük darbe geldi. Mısır, Akdeniz'de Türkiye ile anlaşmak Yunanistan'la anlaştı.

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz da bu duruma bugün İsmail Küçükkaya'nın Yeni Bir Sabah programında şu sözlerle eleştirdi:

"Türkiye’nin Kıbrıs’la olan geriliminde sürekli Türkiye’den taraf olan Mısır’ı Rumların yanına ittiniz siz. Suriye’yi Rumların yanına ittiniz, Filistin’i Rumların yanına ittiniz. Bunlar hayal bile edilemeyecek bir ittifak kurdular. Neden? Sizin yüzünüzden, AKP yüzünden. AKP Akdeniz’i Rumların kucağına attı. Mısır, Suriye ve Filistin'i Rumların kucağına AKP attı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçmişteki Mısır politikasından vazgeçti. Erdoğan, katil Sisi ile görüştü.

SOYLU FAİL DEDİĞİ BAE'NİN AYAĞINA GİTTİ

AKP iktidar için hızlı politika değişikliği yeni değil. İktidar medyasının 15 Temmuz finansörü dediği Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkiler de bir günde düzelmişti.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “BAE, ABD ile birlikte 15 Temmuz darbesinin failidir." sözlerini adeta unutup ülkeye gitmişti. Soylu'nun kendisine karşı sert iddialarda bulunan Sedat Peker'in iadesi için BAE'ye gittiği söylenmişti.

CHP'NİN SURİYE ZİYARETİNE TEPKİ VERDİLER ŞİMDİ ADETA GÖRÜŞMEK İÇİN YALVARILIYOR

BAE ve Mısır'ın yanı sıra AKP'nin bölgedeki komşularla yap boz ilişkisi Suriye ve Suudi Arabistan için de geçerli.

Suriye'deki iç savaşta AKP, Beşar Esad yönetimini katliam yapmakla suçlamıştı. 2011'de CHP'nin Suriye ziyareti nedeniyle de iktidar tepki göstermişti. İktidar şimdi ise Suriye ile ilişkileri düzeltme arayışında. Sık sık Suriyeli sığınmacıların dönüşü için ülke ile temas kurulması yönünde açıklamalar yapılıyor.

CHP'nin Mısır, Suriye ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için çağrılarına AKP ve yandaş medyası büyük tepkiler göstermişti.

KAŞIKÇI İÇİN SAVAŞ AÇILDI GÜNÜN SONUNDA DOSYA TESLİM EDİLDİ

Ve yine bir benzer olayda Suudi Arabistan için olmuştu. Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü için ülkenin veliaht prensi Selman suçlanmıştı. Türkiye'de katledilen Kaşıkçı'nın bedeninin de gizlice bavullara konulup yurt dışına kaçırıldığı iddia edilmişti. İktidar, Kaşıkçı dosyasının peşinden gideceğini iddia etmiş fakat en sonunda dosyayı Suudi makamlara teslim etmişti.

MISIR ARŞİVLERİ AÇILDI

AKP'nin değişim hızına yetişlemiyorken arşiv de açıldı. Nasuh Bektaş, CHP'nin 2013'te Mısır ziyareti nedeniyle eleştiren Mevlüt Çavuşoğlu'nun paylaşımını hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Türkiye'de darbelerin destekcisi, Esed'in yakin dostu CHP'nin simdi de Mısır'da Sisi ve darbecilere koşmasına şaşırmıyoruz" demişti.

Dönemin dışişleri bakanı Çavuşoğlu'nun yanı sıra dönemin AKP'li Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da CHP'ye tepki göstermişti.

Devlet kurumu Anadolu Ajansı da Bozdağ'ın haberini tırnak kullanmadan 'CHP'nin darbecilere zafiyeti değişmedi' başlığı ile kullanmıştı. Bozdağ da, "Türkiye'de darbeciler yargılanırken CHP heyeti, Mısır'daki darbecilerle görüşüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Siyaset Haberleri