İki eczaneden birisi kapanma noktasında

Eskiden ayda sadece bir-iki eczane devretmek için başvururken artık bu sayı 20'leri aşmış durumda. Krediyi çektikleri ikinci bir krediyle kapatmaya çalışan eczaneler borç batağında. İki eczaneden bir tanesi kapanma noktasında.

Türkiye’de yaklaşık 28 bin eczane var. Eczanelerin sağlık sistemi içerisinde hak ettikleri değeri görmemeleri, sağlıkta iyileştirme politikalarının dışında tutulmaları eczacıların büyük bir eyleme hazırlanmasına sebep oldu. Haziran’da Türk Eczacılar Birliği çatısı altında 54 Eczane Odası ile birlikte bir plan hazırlandı. Öğrencisinden kamuda çalışanlara kadar tüm eczacılar 16 Ekim’de Ankara’da büyük bir miting düzenleyecek. Seslerini duyuramaz ve istedikleri haklara kavuşamazlarsa, tüm ülke genelinde kepenk kapatma eylemi yapacaklar.

Krediyi krediyle kapatıyorlar

Eskiden ayda iki eczanenin devretme başvurusu gelirken şimdi ayda 20’den fazla eczanenin devrolduğunu belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, eczacıların kredilerle ayakta durduklarını belirtiyor. Eczacılar artan kira ve diğer masraflar dolayısıyla ya başka bir bölgeye nakil istiyor ya da eczaneyi devrediyor. Krediyle dönen ve iflasın eşiğinde olan eczaneler var. Yüzde 60 oranında eczane kredi kullanıyor, bunların yüzde 30’u ikinci bir kredi daha alıyor. Yani depoya olan borçlarını ve diğer borçlarını ödeyebilmek için çektikleri kredilerin üstüne bir de krediyi krediyle kapatmaya çalışıyor.

Ayrımcılık yapıldı

Kamuda çalışan, hastanelerde yatan hasta ilaçlarının teminini sağlayan, depou stoğu yöneten eczacıların temmuzda yapılan iyileştirmelerde kapsam dışı kaldığını anlatan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan “Kamuda çalışanlar yasada stratejik personel olarak görünüyor, diş hekimi ile aynı seviyede görünüyor ama arada büyük bir katsayı farkı var. Eşitsizlik yapıldı ve ayrımcılığa uğradılar” diyor.

Düzenleme yeterli değil

Ekonomik anlamdaki yaşanan sıkıntılar eczacıları eylem yapmaya itti. İlaç fiyat kararnamesiyle hem ilaç fiyatı, hem de eczacının karlılığı belirleniyordu. Eczacı karlılığı için TL bazında bir düzenleme yapıldı. Ancak düzenleme yapılan 2004 yılındaki 10 TL ile bugünün 10 TL’si aynı seviyede değil. Ecz. Pınar Özcan; “Eczacılardan bu fiyatlarla hizmet vermeleri bekleniyor. 2 eczaneden birisi kapanma noktasında” diyerek eczacıların büyük bir çıkmazda olduğunu söyledi.

Özcan: Fakültelerin içi boş

Ayrıca Türkiye’de ihtiyacın çok üzerinde eczacılık fakültesi olduğunu ve kaliteli eğitim verilmediği için mezun işsiz gençlerin sayısının her geçen yıl arttığını dile getiren Ecz. Pınar Özcan, “Bakanlığın 2016 yılında yayınladığı rapor bile 2023 yılı için açılan fakülte sayısının fazla olduğunu söylüyor. O zaman 23 olan rakam bugün 50’yi aşmış durumda. Ancak eğitim ve kadro anlamında yetersizlikler var. işsiz gençler geliyor. Samsunda açılan eczacılık fakültesi kapandı, gençler Ankara Gazi Üniversitesi’ne yerleştirildi. Fakültenin içini dolduramadılar. İçini doldursanız da kaliteli dolduramıyorsunuz; yeterli sayıda eczacı öğretim üyesi yok” dedi.

Sağlık Haberleri