Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlanan tıbbi çamur tedavisi (peloidoterapi) ile kireçlenme, romatizma, bel, boyun ve eklem rahatsızlığı bulunan hastaların yaşam kalitelerinin artırılması amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlere göre Afyonkarahisar'dan getirilip hazırlanan tıbbi çamur, yaklaşık 45 santigrat dereceye kadar ısıtılıyor. Tıbbi çamur, daha sonra boyun ve bel fıtığı ile kireçlenme gibi rahatsızlıkları bulunan ve kas ağrısı çeken hastalara uygulanıyor. Tıbbi çamur, hastaların ağrıyan bölgelerinde 20 dakika bekletiliyor ve 10 seans uygulanıyor.
SGK uygun hastalarda tedaviyi karşılıyor
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Nur Gökçe Aydın, tıbbi çamur tedavisinin Karadeniz Bölgesi'nde sadece hastanelerinde uygulandığını söyledi.
Tıbbi çamur tedavisinin dejeneratif eklem hastalıklarında (kireçlenme) kullanıldığını belirten Aydın, "El ve diz kireçlenmesi, boyun ve bel fıtığı hastalarında, kas romatizmasında uygulanmaktadır. Bu tedaviyi almak için hastalarımızın Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Polikliniğinden randevu alarak muayene olmaları gerekiyor. Muayeneleri sonucunda uygun görülen hastalara tedavi için randevu verip raporunu çıkarıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu bu tedaviyi karşılıyor." dedi.
18 hasta kapasiteli
Aydın, tedavide Afyonkarahisar'dan getirilen organik ve inorganik açıdan zengin tıbbi mineralli çamuru kullandıklarını anlatarak, şunları kaydetti: "Peloid tedavisi ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda, hastalarda ağrıda azalma, fiziksel fonksiyonlarda düzelme, yaşam kalitesinde artma, ağrı kesici ilaç kullanım miktarında azalma olduğu görülmüştür. Ünitemizde günde 18 hastaya tedavi uygulayabiliyoruz. Ünitemiz yeni açılmasına rağmen hastalarımız tarafından büyük ilgi ve talep görmekte. Zamanla ünitemizi genişleterek daha fazla hastaya hizmet vermeyi ümit etmekteyiz."