Kayı İnşaat işçileri Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı

2,5 yıldır Kayı İnşaat'tan maaşlarını alamayan işçiler Ankara'da Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. İşçiler konkordato sürecindeki Gaziantep Şehir Hastanesi’nde Kayı İnşaat’a ait hisselerin satışını istiyor.

Kayı İnşaat'tan 2,5 yıldır maaşlarını alamayan işçiler dün Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaparak, Bakanlıkları göreve çağırdı.

Cezayir’e, Litvanya’ya çalışmaya giden Kayı inşaat işçilerinin hak edişlerini ödemedi. İşçilerin aktardığına göre; işçilerin hakkı maaşları ödenmedi ve Kayı İnşaat bu parayı Gaziantep Şehir Hastanesi’ne yatırdı.

İşçiler mücadele sürecini şöyle anlatıyor: 

"Hak edişlerimizi alabilmek için mücadeleden hiç vazgeçmedik. Mücadelemizle şirket konkordato ilan etti. Ancak biz davada, bankaların işçi alacaklarının önüne geçmeye çalıştıklarını görüyoruz. Eğer şirket iflas ederse, bankaların, diğer alacakların; işçi alacaklarının önüne geçeceğini biliyoruz. Çünkü hukuk işçilerin haklarını korumuyor. Çünkü hukuk, bankaların, diğer sermaye gruplarının yanında. Biz işçilerden yana olmayan; bankalardan, patronlardan yana olan hukuku kabul etmiyoruz."

İşçiler konkordato sürecindeki Gaziantep Şehir Hastanesi’nde Kayı İnşaat’a ait hisselerin satışını istiyor 

Sağlık Bakanlığı önünde eylemlerine devam eden işçiler, Sağlık Bakanlığı'na düşen görevler olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Gaziantep Şehir Hastanesi, bu hastanenin ihale süreci, inşa edilmesi Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Sağlık Bakanlığı tüm ihale süreçlerini takip ediyor. İşçileri Cezayir’de, Litvanya’da çalıştırıp, haklarını vermeyip; işçilerin alacaklarıyla Gaziantep Şehir Hastanesi’ni kurmaya gelen, Kayı İnşaat’ı tanıyordunuz. Bunu denetlemekle yükümlüsünüz. Sağlık Bakanlığı’ndan, konkordato sürecinde Gaziantep Şehir Hastanesi’nde Kayı İnşaat’a ait hisselerin satışının bir an önce gerçekleşmesi için bir an önce adım atmasını bekliyoruz. 

'Kayı İnşaat'ın hisselerinin satılmasını bekliyoruz'

28 Mayıs’a kadar Kayı İnşaat’ın, Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki hisselerinin satılmasını bekliyoruz. Bunun takibi, işçilerin alacaklarını alabilmesi; Sağlık Bakanlığı’nın da sorumluluğundadır. O ihaleyi, sizler Kayı İnşaat’a verdiniz. Şimdi, işçilerin alacaklarını alabilmesi için Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı sorumludur. İki yıldır hak edişlerini alamayan işçiler için kimse adaletten bahsedemez. Biz bakanlıklara sorumluluklarını hatırlatmaya devam edeceğiz. Güvenimizde, cesaretimizde, direncimizde birbirimizin koluna girmekten geçiyor.

'Devlet, işçilerin alacaklarını garanti altına almak zorundadır'

Bir kez daha hatırlatalım: İlgili tüm bakanlıklar, işçilerin hak edişlerini alabilmek için adım atacaklar. Bankalar, diğer sermaye grupları değil, işçiler korunacak. Bunun için gerekli yasalar çıkarılacak. Batık şirketlerin ardından, işçi alacakları birinci sırada olacak. İşçiler lehine yapılacak düzenleme Yurt dışında çalışan işçiler için bir fon oluşturulmalıdır. Devlet, işçilerin alacaklarını garanti altına almak zorundadır. Sermaye biriktiren, bir avuç patron karşısında, işçinin alın terini korumak zorundadır."

 

Ekonomi Haberleri