Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, YPG’nin Türkiye sınırından çekildiğini açıkladı.
Şoygu, Soçi anlaşması uyarınca YPG’ye verilen süreye yaklaşık yarım saat kala, “Kürt güçlerin çekilmesi planlanandan daha erken tamamlandı” dedi.
Konuyla ilgili olarak, Soçi mutabakatının 5'inci maddesi şöyleydi:
"23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır."
SAAT 18.00'DA SONA ERİYOR
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, YPG'ye verilen 150 saatlik sürenin bugün saat 18.00'da sona ereceğini duyurmuştu. Mutabakat metnine göre, saat 18.00'dan itibaren, Barış Pınarı Harekâtının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının 10 kilometre derinliğinde Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyelerinin başlaması bekleniyor.
RUSYA UZMANI AYDIN SEZER: BÖLGEDE YERLEŞİK UNSURLAR OLABİLİR
Öte yandan, Halk TV'den Ali Isıyel'e konuşan Rusya Uzmanı ve Medya Günlüğü yazarı Aydın Sezer, bölgeye yerleşmiş PKK/YPG unsurlarının olduğuna dair sahadan gelen duyumların varlığına dikkat çekti.
Sezer, "YPG'nin 150 saatte çekilmesiyle ilgili bir mutabakat var ama o bölgede bulunan PKK/YPG unsurlarının orada yerleşik kişilerden de oluştuğuna dair sahadan gelen duyumlar var. Dışarıdan gelen, terörist kimliğiyle tanımlanan kişiler dışında; bölgede çalışan, eken, biçen, aile kuran kişilerden bahsediyorum. Dolayısıyla bunların çekilmesiyle ilgili Rusya ve Rejim nasıl bir yöntem izledi bu büyük bir soru işareti. Bu unsurlar bölgede kalmış olabilir." ifadelerini kullandı.
AÇIKLAMANIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ
SOÇİ MUTABAKATI MADDELERİ
Soçi'de gerçekleştirilen Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından, Rusya ve Türkiye arasında 10 maddelik bir mutabakat gerçekleştirilmişti.
Bu mutabakatın madeleri şöyleydi:
- Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.
- Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.
- Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.
- Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
- 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.
- Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.
- Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.
- Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.
- Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.
- Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir.
Ayrıntılar geliyor...