Giresun'un Bulancak ilçesinin Kovanlık beldesinde hidroelektrik santrali yapımı ve işletmesi için 2016 yılında Kovanlık Enerji Üretim A.Ş. kuruldu. Dönemin AKP'li Kovanlık Belde Belediye Başkanı Mehmet Küçük'ün yönetim kurulu başkanı olduğu şirket bu bölgede yapılacak Kovanlık HES için ihaleyi kazandı.
İddiaya göre; şirket bu ihale için kuruldu. 101 ortakla kurulan şirkette ortaklarından bir kısmı HES'in kurulacağı bölgedeki köylerden 'Köylü HES'e karşı çıkmasın' diyerek seçildi. Ortaklık teklifi götürülen köylülere "Devlet size sahip çıkıyor. Devletimiz, hükümetimiz sizin ortak olmanızı istiyor" denildi.
Diğer bir iddiaya göre, şirkete çevrede yaşayan köylülerin ortak edilmesinin bir diğer nedeni de ihaledeki rakiplere "Eğer ihaleyi siz kazanırsanız bu insanlar size o bölgede iş yaptırmaz" diyebilmekti.
Kovanlık HES kurulunca şirketten kar payı alacaklarını düşünen köylüler hisse başı 3 bin TL ödemeye razı oldu. İddiaya göre, daha sonra Küçük, hisse fiyatlarının 6 bin TL'ye çıktığını belirtti. Bunun üzerine köylüler bu ücretin kendileri için yüksek olduğunu söyledi. Küçük ise, "Ücretlerinizi ben ödeyeceğim yeter ki siz mağdur olmayın" diyerek köylüleri ikna etti.
Bu konuşma üzerine köylüler noter huzurunda sözleşme yaparak Kovanlık Enerji Üretim A.Ş.'ye ortak oldu. 27 Nisan 2018 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'ne göre, ücretini Mehmet Küçük'ün ödediği 6 paya karşılık 6.000 TL'lik hisseler 50 kişi için tescil edildi. Gazetenin aynı sayısına göre, Mehmet Küçük kendisine ait 1.494 paya karşılık 1 milyon 494 bin TL değerinde hisseye sahip oldu.
Kovanlık Regülatörü ve HES için açılan 11 km'lik tünel
Köylülerin anlatımına göre 2019 yılında yeni bir gelişme yaşandı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Küçük, 50 hissedar köylüye giderek, "Genel kurullarda katılım ve karar konusunda zorlandıklarını, şirketin sermayesini de arttırmak istediklerini" söyledi. Küçük, kurul kararı olduğunu belirterek köylülerden imza aldı.
İmzalarını Küçük'e güvenerek verdiklerini söyleyen köylüler, 2020 Eylül ayında e-Devlet sorgusunda hisselerini göremedi. Köylüler, buharlaşan hisselerini sormak için aradıkları Mehmet Küçük'ün kendilerine her defasında farklı bir gerekçe sunduğunu, tam olarak yanıt alamadıklarını belirtti. Köylülerden bazıları Küçük ile yüz yüze görüşse de hisselerinin akıbeti hakkında bilgi sahibi olamadı.
Küçük: Kimseyi kandırmadım
Telefonla ulaştığımız Mehmet Küçük, iddiaları kabul etmeyerek kimse adına para vermediğini kimseye de "devletiniz size sahip çıkıyor" demediğini söyledi. Kendi beyanından ziyade resmi belgelerin daha önemli olduğunu ifade eden Küçük, "Resmi kurumlarda her şey vardır, bütün bilgilere oralardan ulaşabilirsiniz. Benim vatandaşı kandırma niyetim olmamıştır. Vatandaş bunu çok iyi bilir. Kimseyi mağdur etmedim, kandırmadım" dedi.
Şirkette hisse sahibi mi?
Küçük, artık şirketin yönetim kurulunda yer almadığını belirtirken hala şirkette hisselerinin olup olmadığı sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Küçük'e 50 köylünün nasıl hisse sahibi olduğunu sorduğumuzda ise, "Nasıl olunuyorsa öyle oldular" yanıtını verdi.
'İmzaları verirken noter yoktu'
Yine telefonla ulaştığımız Kovanlık Belediye Başkanı Harun Kalıntaş da şirkette kendisinin de hissesi olduğunu ve köylüler gibi Eylül 2020'de yok olduğunu ifade etti. Mehmet Küçük'ün AKP Giresun Milletvekili aday adaylığı esnasında görevi bırakmasından sonra AKP'den belediye başkanı seçilen Kalıntaş, köylüler adına konuştuğunu ifade etti. Kalıntaş konuyla ilgili, "Biz bir şey ödemedik. O (Mehmet Küçük) mu ödedi, şirketin diğer yönetim kurulu üyeleri mi ödedi bilmiyorum" dedi.
"Şu anda bir belirsizlik var, evet. Ama belirsizliğin karşısında kimse yok değil. Mehmet Küçük olsun, şirketteki diğer arkadaşlarımız olsun, 'Biz bu işi çözeceğiz gereken neyse yapacağız' diyerek defalarca beyanda bulundular" dedi. Kalıntaş, Mehmet Küçük'ün aksine konuyla ilgili defalarca köylülerle konuştuğunu söyledi.
Kalıntaş da hisselerle ilgili işlemlerin noter huzurunda yapılmadığını söyledi.
CİMER'e şikayet ettiler, valilik inceleme yapıyor
Köylüler ise CİMER üzerinden başvuru yaptı. Başvurunun ardından Giresun Valiliği'ne çağrıldılar. Konuyu anlattıklarını söyleyen köylüler, valiliğin kendilerinden dilekçe aldığını ve dosyaların işleme konulduğunu aktardı.