Kaplan'ın avukatı: 'Savcı, kumpas kurdu!'

18'i tutuklu 61 kişinin yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam eden duruşmasında savunma yapan Kaplan’ın avukatı Rıdvan Şahin, “Savcı Mustafa, müvekkilimize kurulan kumpasın en büyük destekçisidir" ifadelerini kullandı.

18'i tutuklu 61 kişinin yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam eden duruşmasında savunma yapan Kaplan’ın avukatı Rıdvan Şahin, ''Savcı Mustafa, müvekkilimize kurulan kumpasın en büyük destekçisidir. Bir insan gözaltına alındıktan sonra delillerin savcılığın önüne yığıp aralarından katalog seçimi gibi seçim yapılması Türkiye tarihinde bir ilktir. Savcı direkt hukuksuzluk yapıyor. Bora Kaplan lehine olan insanları dinlemiyor” iddiasında bulundu.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 18'i tutuklu 61 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşması Sincan Cezaevi’nde devam ediyor.

Mahkeme Başkanı’nın duruşma düzeni hakkında uyarılarına karşı söz almak isteyen avukat Sinan Kocaoğlu, söz verilmeden konuşmasına devam etmesi nedeniyle Mahkeme Başkanı, duruşmadan çıkartılmasına karar verdi.

Duruşmada ilk olarak Mahfuz Tatar’ın balkondan atmak suretiyle öldürmekle suçlanan tutuklu sanık Sercan Keleş savunma yaptı. Keleş, "Bir insanın arkadaşlarına zor durumda yardım etmemesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Ben arabamı verdiğim için suça karışmış görünüyorum. Ama ben 8 yıl sonra yakın arkadaşımı öldürülmekle suçlanıyorum. Benim arkadaşımı öldürmem için bir gerekçem olması lazım. Ben Semih’i neden öldüreyim? Semih beklemediği bir sonuç ile karşılaştı. O dönemki arkadaş grubumuzda hapse girmeyen insan yoktu. Semih ayaktan vuruyor Mahfuz Tatar’ı öldürme kastı yoktu. Ölmesini beklemiyordu. Ölünce de bunu kaldıramadı bence. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

"AVUKATIMIN TUTUMU BENİM TUTUMUMU YANSITMIYOR"

Sanık Keleş’in ardından söz alan tutuklu sanık eski AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Barış Kurt, avukatı Sinan Kocaoğlu’nun duruşmanın başındaki tavrı için özür diledi ve "Avukatımın tutumu benim tutumumu yansıtmıyor" dedi.

DURUŞMADA ŞEMA SUNULDU: "AYHAN BORA KAPLAN 2018'DE DAHİL EDİLİYOR"

Tutuklu sanık Ayhan Bora Kaplan’ın avukatlarının savunmalarına geçildi. İlk olarak avukat Rıdvan Şahin savunma yaptı. Şahin, 2011, 2018 ve 2023’teki soruşturmalarda yer alan isimlerin yer aldığı bir şemayı gösterdi. Şahin’in hazırladığı görselde, ''Doğan Kaan Yıldız, Emir Akyol, Emre Karataş, Fatih Güler, Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Levent Erdoğan, Yusuf İzzet Savaş’ın isimlerinin üç ayrı soruşturmada yer aldığı, ancak Bora Kaplan’ın 2018 yılındaki soruşturmayla olaya dahil edildiği'' ileri sürüldü.

Savcı Mustafa Kaya'nın mesajları sunuldu: "İntihar olasılığı düşük diye rapor verirse tutuklamaya gerekçe olur"

13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen gizli tanık Serdar Sertçelik’i yurt dışına kaçırılmakla suçlanan Emniyet görevlilerinin yargılandığı davaya değinen Şahin, "Savcı Mustafa, müvekkilimize kurulan kumpasın en büyük destekçisidir. Bora Kaplan 7 Eylül 2023’te açılan soruşturma ile yargılanmaya başlamadı. Bu kötü zihniyetli insanlar göreve geldiklerinde yargılanmaya başladı ve orada ceza kesildi. Bir insan gözaltına alındıktan sonra delillerin savcılığın önüne yığıp aralarından katalog seçimi gibi seçim yapılması Türkiye tarihinde bir ilktir. Savcı direkt hukuksuzluk yapıyor. Bora Kaplan lehine olan insanları dinlemiyor" diyerek savcı Mustafa Kaya’nın komiser Ufuk Gültekin’e attığı şu mesajı sundu:

"Komiser Bey onu hiç karıştırmayalım isterseniz çünkü mahkeme aşamasında bu mahkemeye çağrılır neden ifade vermedin derse 'şüphelinin lehine bulunacaktım almadılar falan' der siz doğrudan teslim edebilirsiniz önceki ifade yeterli olur bizim için."

Savcı Mustafa Kaya’nın Bora Kaplan’ın hasmı gibi soruşturmayı yürüttüğünü iddia eden avukat Şahin, Mustafa Kaya’nın "Komiser Bey bu akademisyenin rapor işi çok iyi oldu. Şüphelinin mevcutlu getirildiği günden önce dosyaya girerse çok rahat tutuklamalar çıkar. İntihar olasılığı düşük diye rapor verirse tutuklamaya gerekçe olur" şeklinde ifadelerinin yer aldığı mesajlaşmayı mahkeme başkanına sundu. "Polisler de bu dosyada hukuksuzluk yaptı. Şevket Demircan, Serdar Sertçelik’e 'seni 1 ay yatırırız çıkarırız' diyor. Bir polis bunu nasıl diyebilir?" diye sordu.

"BORA KAPLAN BİR KURBAN SADECE"

13. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada yargılanan eski Ankara İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Murat Çelik’in bir mesajlaşmasını da okuyan avukat Şahin, "Fevzi Altınışık diye birine sinirleniyor Murat Çelik ve polislere 'Bunun mekanını basalım, yerle bir edin. Köpekleri de götürün, maliyeyi de götürün' diye mesaj atıyor. Düşünün hakim bey buna sinirlenen insan Kaplan’a sinirlendiği için neler yapmaz. Bora Kaplan, bir kurban sadece" ifadesini kullandı.

Soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunan avukat Rıdvan Şahin, HTS kayıtlarının da yeni bir bilirkişi heyetince incelenerek ek bilirkişi raporunun dosyaya sunulmasını ve Bora Kaplan'ın tahliyesini istedi.

Duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verildi.

Türkiye Haberleri