Mülteciler artık Türkiye'nin yerleşmiş bir gerçeği haline geldi. Mülteciler Derneği'nin araştırmalarına göre, 2021 yılı Ağustos ayı itibariyle, Türkiye'de 3 milyon 701 bin 584 mülteci var. 2019 yılı BM DESA verilerine göre ise bu sayı 5 milyon 678 bin 800.
Milli Eğitim Bakanlığı, dün başlayan yüz yüze eğitim ile dağıtılan, ilkokul 1. Sınıf Hayat Bilgisi Dersi kitaplarına hayali bir karakter, Suriyeli mülteci bir ailenin çocuğu Valaa'yı koydu.
Ders kitaplarındaki hayali karakter Suriyeli Valaa'nın, 'Selamün Aleyküm. Ben Valaa. Türkiye'ye bu yıl, ailemle birlikte Suriye'den geldim. Türkçeyi yeni yeni öğreniyorum. Sizinle birlikte olmaktan çok mutluyum' dediği görüldü.
'Kendi çocuklarımızdan ayırmıyoruz'
Konuyla ilgili görüş aldığımız bir öğretmen ise Suriyeli mültecilerin yıllardır Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu aktararak, "Bu şekilde çocuklarımız var. Senelerdir bu durumu özümsedik. Öğretmenler olarak diğer öğrencilerden farklı görmüyoruz" şeklinde konuştu.
Valaa'nın ders kitaplarında yer almasının bir ayrımcılığa yer vermesinin mümkün olmadığını ifade eden ilkokul öğretmeni, "Bu bir ayrımcılık değildir. Çocuklar arasında kaynaşmaya neden olur. Birbirlerini oldukları gibi kabul ederler ve barışçıl bir şekilde yaşamayı öğrenirler" ifadelerini kullandı.
Mültecilerin çocuklarının da eğitim alma hakkının olduğunu ve bunun doğru bir şey olduğunu söyleyen öğretmen, "Eğitimli mülteci, eğitimsizden iyidir" dedi.
Bir başka öğretmen ise Valaa'nın dini bir selam vermesi hakkında, "Suriyeli bir öğrenci olarak bu çok normal, onların kültürleri bu" yorumunda bulundu.
Suriyeli Valaa, Ekşi Sözlük'te de çok konuşulanlar arasına girdi.