Halk TV'de Burak Tatari'nin sunumuyla ekrana gelen Günün Raporu programına konuk olan gazeteci İslam Özkan, IŞİD'ın Horasan kolunun Afganistan'da ne mevcudiyette ve ne güçte olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.
'Horasan grubu tehlikeli bir yükseliş gösteriyor'
Özkan, Horasan örgütünün faaliyetlerinin hangi dönemlerde başladığına dikkat çekerek örgütün eylemlilik durumunun 2021 yılında ne kadar yükseldiği hakkında şöyle konuştu:
"Tam olarak tespit etmek mümkün değil ama belli göstergeler var. Özellikle Amerikan Kongresi'nin yayınladığı raporlara bakıldığında yaklaşık 2-3 bin civarında bir savaşçıdan bahsediliyor Horasan grubu için. Horasan örgütü nasıl bir örgüt ondan bahsetmek gerekiyor. Horasan Örgütü, IŞİD'in orta asya kolu diyebileceğimiz bir örgüt. Horasan, tarihsel olarak İran coğrafyasına verilen bir isim, Afganistan İran'ı kapsıyor tarihsel olarak ancak IŞİD'cıların buna atfettiği daha çok Tacikistan, Özbekistan hatta Türkmenistan, Afganistan ve İran'ı da içine alacak şekilde IŞİD'ın orta asya kolu diyebileceğimiz bir örgüt. 2014-2015 civarında ilk eylemlerini yapmaya başladılar. 2015'te iyice kendilerini duyurdular. Afganistan'daki varlıklarına dair de şöyle bir veri vermek mümkün, az önce internette gezinirken, akademik makalelere göz atarken eylemlerine baktım, kongrenin hazırladığı rapora göre 2020 yılında 21 civarında bir eylemlilik ortaya koymuşken, 2021'de bunun 70'lere kadar yükseldiği görülüyor. Dolayısıyla tehlikeli bir yükseliş gösteriyor diyebiliriz Horasan Örgütü için"
'Taliban Horasan grubu arasında sıcak günler yaşanacak'
Özkan, Taliban ve IŞİD'ın Horasan kolu arasında önümüzdeki günlerde çatışmaların yaşanabileceğini Kabil de ya da Kandehar'da çatışmaların artacağını söyleyerek şöyle devam etti:
"Taliban IŞİD'ın Horasan grubuyla çok ciddi bir çatışma içerisine girdi. Şöyle bir izlenim de uyandı, El-Kaide'yle birlikte Horasan örgütü de yavaş yavaş sönmeye başladı ve Afganistan'da çok da fazla varlık gösteremez diye bir düşünce çıktı. Fakat IŞİD'in gerçekleştirdiği son saldırıda Horasan örgütünün hiç de küçümsenecek bir örgüt olmadığını, sönmek üzere olan bir örgüt olmadığını gösterdi. Şunu da ifade etmek lazım, ölenlerin arasında 13 Amerikan deniz piyadesi vardı, yaklaşık 20-30 civarında da Amerikan askeri yaralandı. Bu saldırının nedenlerinden bir tanesinin de Taliban'ın üst düzey bir Horasan liderini infaz etmesi olduğu söyleniyor, tabi bu kesin bir bilgi değil. Bu şunu ortaya kesin olmasa da şunu ortaya kouyor, Taliban'la Horasan ve IŞİD arasındaki çatışmalar sıcak günlerin yaşanmasına neden olacak. Kabil'de ya da Kandehar'da çatışmaların yoğunlaşması beklenebilir. Taliban daha önce, Amerika fiilen Taliban'la mücadele ederken dahi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Taliban güçlerine IŞİD'e karşı hava desteği verdiğine dair geçtiğimiz günlerde bir bilgiye rastladım. Bu bilgi de ABD ile Taliban arasında son zamanlarda kurulmak istenen işbirliğinin hedeflerinden bir tanesinin ne olduğunu bizlere gösteriyor"