İstanbul'da valiliğin aldığı karar sonrası çöpten kağıt ve plastik toplayıp satarak geçimini sürdüren işçilerin depolarına baskın yapıldı. Ümraniye KADOSAN'a yapılan baskın sırasında mallarını vermek istemeyen işçilere polis plastik mermi ve TOMA ile müdahalede bulundu. Mallarını vermeyen işçiler, polise taş atarak karşılık verdi.
Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu, baskın öncesi ve sonrasında yaşananları halktv.com.tr'ye değerlendirdi.
'Valilik kararıyla geliyorlar'
Kendilerine yönelik ilk uygulamanın yaklaşık iki ay önce Bahçelievler'de gerçekleştirdiğini belirten Mendillioğlu, 'Bu uygulamalarda diğer rutin baskılar ve saldırılardan farklı bir şey var. Farklı olan şey şu; valiliğinin kararıyla geliyor olmaları' ifadelerini kullandı.
Valiliğin bu baskınları gerekçelendirirken belediyeleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı da işin içine kattığını ancak uygulamaların tamamen valiliğin insiyatifiyle gerçekleştirdiğini aktaran Mendillioğlu, "Bahçelievler'den sonra Ümraniye bölgesindeki kağıt depolarına saldırı oldu. Bir süre durulduktan sonra, dün, en son Kadosan'da saldırılar oldu" dedi.
"Ümraniye Belediye Başkanı yer gösterdi ama şimdi sesi çıkmıyor"
"Kadosan'ın özel bir anlamı var" diyen Mendillioğlu, Ümraniye Belediye Başkanı'nın kağıt ve plastik toplayan geri dönüşüm işçilerine yer gösterdiğini ve "Kadosan'da yer tutun, oraya taşının ve orada çalışın" sözleriyle işçilere yer gösterdiğini anlattı.
Dernek başkanı ayrıca, bu yer gösterme sonrası bütün geri dönüşüm işçilerinin Kadosan'dan yer talep ettiğini ve bu talep sonrası Kadosan'daki kiraların çok yükseldiğini belirtti.
Mendillioğlu, valiliğin bu baskınlara uygulama dediğini ancak bunun adının 'zorbalık' olduğunu söyleyerek '970 polisle girilen uygulama olur mu ya?' diye isyan etti. Dernek başkanı bu sözleri sonrası Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yılmaz için, 'Kendisinden hiç ses çıkmıyor, kendi gösterdiği bölgeye operasyon olmasına rağmen' dedi.
'Tutuklamaları bekliyorduk'
Gözaltına alınan üç arkadaşının tutuklanarak Maltepe Cezaevine sevk edildiğini belirten Mendillioğlu, şunları söyledi:
"Üzerine vazife gibi, sanki bu mesele sadece kriminal bir meseleymiş gibi sadece valilik açıklama yapıyor. Ama biz sorunun asıl muhattaplarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ne dediğini merak ediyoruz"
'Ne zaman toplumsal bir olay olsa rapor alıyorlar'
Mendillioğlu, İstanbul Valiliği'nin yaptığı basın açıklamasında 20 polisin darp raporu almasında bahsedildiğini ve bunun doğru olmadığını iddia etti. Ne zaman toplumsal bir olay olsa, polislerin çeşitli bahanelerle darp raporu aldığını söyledi. Mendillioğlu, polis araçlarına zarar veridiği iddiasını da kabul etmedi.
'Tutuklananlara sözümüz var'
Tutuklanan arkadaşlarına söz verdiklerini belirten Mendillioğlu, şunları belirtti:
"Tutuklandı arkadaşlar, onları da yalnız bırakmayacağız. Onlara da bir sözümüz var. Bu sözümüzü de bu baskıları yenerek, yeniden hayatımıza dönerek tutmuş olacağız. Artık bu da bizim namus borcumuz cezaevindekilere"
'Hayatımızı geri kazanmak için mücadele ediyoruz'
Mendillioğlu sözlerini, "Biz 'çöplerde bizi yalnız bırakın' demiyoruz. Aslında şunu söylüyoruz. Sektörel kimliğimiz dışında, insan olduğumuzu hatırlatarak; biz çöpten kurtulmanın mücadelesini veriyoruz, çöpe sahip çıkmanın değil. Çöpte haklarımızı korumak için mücadele etmiyoruz. Çöp bizim hayata tutunduğumuz bir nokta ve biz, hayatımızı geri kazanmak için mücadele ediyoruz" ifadeleriyle noktaladı.