Emekli amirallere 12 yıla kadar hapis istemi

Amiraller bildirisine imza atan 103 emekli subaya devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmaktan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianamede emekli amirallerin Türkiye tarihinde gerçekleşmiş darbe, muhtıra, bildiri ve benzeri olaylardan ilham aldığı savunuldu. ‘103 Amiral bildirisi' olarak kamuoyuna yansıtılan metnin başlangıç cümlesinin maksatlı olarak "Yüce Türk Milleti” şeklinde başlatıldığı, bildirinin ilk kez internet sitesinde yayımlandığı anlatıldı.

İddianamede şöyle denildi:

“Metnin dili, temas ettiği konular, yayımlandığı saat itibariyle gece vakti dolaşıma sokulması, en üst rütbede emekli amirallerin imzalamaları/onaylamaları, bir başka deyişle isimlerinin metin altına geçirilmesine rıza göstererek geçmişteki emir-komuta etkisini kullanma niyetlerinin varlığı, şüphelilerin toplumdaki karşılıkları, meslek geçmişleri, emekli olmadan önceki rütbeleri, askeri kültür ve gelenekten gelen otoriteleri nazara alındığında; amiral bildirisi olarak kamuoyuna yansıyan metnin yasal olarak kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Hükumetine karşı geçmiş yıllarda olduğu gibi muhtıra metni tarzında toplu bir bildiri ile muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını hükümete karşı illegal bir şekilde harekete geçirmeye çalışma amacı güttüğü…”

Bildiride yer alan "Aksi halde Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir” ifadesi ile şüpheli Arif Vehbi Alpman’ın “Tüm olanlara çok üzülüyorum. Kuvvet bunlara gereken yanıtı vermeli...” ve “Beni ekleyebilirsiniz. Hocaefendi ile ilgilide reaksiyon göstermeliyiz” şeklindeki yazışması, Ergun Mengi’nin “Bu nedenle Montrö bahanesiyle son paragraftaki mesajları veren, hedef kitle dz.kk olmayan bir bildiri. Çok haklısınız ama burada Montrö’yu araç olarak kullandık. Esas endişemiz son 3 paragrafta anlarlarsa eğer” paylaşımı kanıt gösterildi.

Bu mesajlarındaki kuvvetten kastın Türk Silahlı Kuvvetleri muvazzaf subayları olduğu, şüphelilerin seçilmiş hükümeti hedef aldıkları ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek üzere anlaştıkları, bildiride geçen Montrö vurgusunun araç olarak kullanıldığı iddia edildi. Bildiriyle bir kısım Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını da etkilemeyi hedefleyerek, hükümete karşı suç işlemek için anlaştıkları ileri sürüldü.

Şüpheli Namık Kemal Çalışkan'ın koordinesinde hazırlanan ikinci metin ile destek olduğu vurgulandı.

Türkiye Haberleri