Sri Lanka'da tansiyon zirvede: Bakanın aracını nehre attılar

Ekonomik ve siyasi krizin devam ettiği Sri Lanka'da yeni Başbakan görevine başlarken protestocular, Karayolları Bakanı Johnston Fernando'ya ait olduğu tahmin edilen arabayı nehre attı.

ABD merkezli Newsweek’in haberine göre, Sri Lanka'da öfkeli protestocuların bazı evleri ve araçları yaktığı, politikacıların araçlarının nehre attığı görüntüler, sosyal medyada viral oldu.

Görüntülerde, başkent Kolombo’da, Karayolları Bakanı Johnston Fernando’ya ait olduğu tahmin edilen arabanın kalabalık tarafından kuşatılarak nehre atıldığı anlar yer aldı.

Protestolara katılan bir Sri Lankalı, "İnsanlar günde tek öğün yemek yiyerek yaşıyor, acı çekiyor, hayal edebiliyor musunuz?" dedi.

Yeni başbakan görevine başladı

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkede gerginlikler devam ederken Ranil Wickremesinghe'yi yeni başbakan olarak atadı. Sri Lanka'da yayın organı News 1st'in bildirdiğine göre, Rajapaksa'nın atama kararının ardından muhalefet milletvekili Wickremesinghe görevine başladı.

Ekonomik krizin pençesindeki ülkede, 9 Mayıs'ta istifa eden Başbakan Mahinda Rajapaksa'nın yerine, Ulusal Birlik Partisi (UNP) başkanı Wickremesinghe yemin ederek başbakanlık koltuğuna oturdu.

Wickremesinghe kimdir?

Avukat olan Wickremesinghe 1970'lerde siyasete atıldı. 1977'de ilk kez Parlamento'ya seçildi. 1994'ten beri Ulusal Birlik Partisi (UNP) başkanı olan Wickremesinghe, Sri Lanka Parlamentosunda partisinin tek temsilcisi.

1993'ten bu yana beş dönem başbakanlık yapan 73 yaşındaki politikacı, Batı yanlısı bir serbest piyasa reformisti olarak görülüyor.

'Adalet yerini bulana kadar devam'

Ancak göstericiler, dün atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe'e rağmen "adalet yerini bulana kadar" protestolara devam edeceklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka’da halk elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Sri Lanka’da 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda şu ana kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ve 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 250 kişi yaralandı.

Dünya Haberleri