Türkiye-ABD-NATO hattında Rusya'dan alınması planlanan S-400 gerilimi devam ederken Foreign Policy Dergisi Jack Detsch imzalı bir analizle dikkat çekti. Analizde, "ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bugün Brüksel’de NATO genel merkezine gittiğinde sorun çıkmamasını umuyordu. Güzel görüntüler ortaya çıktı fakat görüşmeleri iki konu domine etmeyi başardı" ifadelerini kullanarak Afganistan ve Türkiye ile Rusya yakınlaşmasına dikkat çekti.
'Rusya ile tehlikeli yakınlaşma'
Destch, "Bunlardan biri ABD’nin Afganistan’dan çekişmesi ve diğeri de ABD’nin nükleer silahlarını ve NATO’nun erken uyarı sistemine ev sahipliği yapan Türkiye’nin Rusya ile tehlikeli bir şekilde yakınlaşması ve bu ülkenin rolü" yorumunu yaptı.
Sözcü'de yer alan habere göre, makalede, "Türkiye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığından ve ABD’nin Ankara’yı F-35 programından çıkarmasından sonra pek bir şey değişmedi. Türkiye halen ABD’nin yaptırımları altında. Fakat Türk yetkililer, F-35’lerin kaybını, ABD’den F-16 isteyerek gidermek istiyor. Ve bu ABD savaş uçakları gelmezse, ABD’nin yaptırım uyguladığı İsmail Demir, Rus savaş jeti almakla tehdit etti" denildi.
İletişim kurması en kolay Türk: Akar
Foreign Policy’de yayınlanan analizde, Brüksel’de gerçekleşen görüşmelerin detayları da paylaşılırken, “İronik olarak Türkiye ile ilişkiler giderek soğusa da eski yetkililer ve uzmanların Foreign Policy’e verdiği bilgilere göre Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, iletişim kurulması ve anlaşması en kolay Türk yetkili olarak bir ün kazandı” ifadeleri yer aldı.
Analizde, gergin ilişkilere dikkat çekilerek, "Fakat ilişkiler kesinlikle sıkıntıda ve Biden bu duruma Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey yetkililerle çok az yüz yüze gelerek karşılık veriyor. Savaş jetleri üzerine anlaşmazlık halihazırda gergin olan NATO müttefiklerinin hareket etmesini daha zor bir hale getirebilir” yorumlarına yer verildi.
Ne olmuştu?
Foreign Policy'nin internet sitesinde 5 Ekim'de yayınlanan Halil Karaveli imzalı yazıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ABD'ye hiçbir zaman sırtını dönmediğini belirtilerek, Akar'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı ideolojik çizgide durmadığını ifade etmişti. Karaveli, "Akar, cumhurbaşkanı olursa Türkiye'nin ABD ile ittifakını yeniden kurmaya çalışacak. Çünkü Akar, ABD'yi Ortadoğu'da batının güç kazanması konularında Türkiye'ye güvenmesini istemişti" ifadelerini kullanmıştı.
Altun'dan yalanlama
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Foreign Policy'nin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halefi olarak nitelediği haberi "yalan" olarak nitelendirmişti.
Altun, "Yalan haberi sosyal medyanın sorunu zannediyorduk. Fakat görüyoruz ki artık ana akım medya da aynı meseleden muzdarip. Büyük medya kuruluşları bile bu tür yalanları kolayca dolaşıma sokabiliyor. Bu endişe verici bir durum" demişti.