İBB ile AKP'li belediyenin Kemer Country yazışmaları ortaya çıktı: Silüetsiz ruhsat

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan krediye karşılık aldığı Kemer Country’de tepkilere rağmen inşaat sürürken “silüet onayı” sürecine ilişkin İBB ile AKP’li Eyüpsultan Belediyesi arasındaki yazışmalar ortaya çıktı. İBB yetkilileri 'silüet onayı' alınmadığına dikkat çekerek inşaat çalışmalarının durdurulmasını istedi. İlçe belediyesi ise ruhsatların mevzuata uygun verildiğini belirtti.

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirmişti. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmıştı. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açmıştı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar vermişti. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak planları tekrar askıya çıkarmıştı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açmıştı. Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredilmişti. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu. Bakanlık 1 Temmuz’da söz konusu alanda imar uygulaması yapmıştı.

'Yapı ruhsatı iptal edilsin'

Bölge sakinlerinin tepkisine karşın alanda inşaat sürüyor. Süreçle ilgili İBB ve ilçe belediyesinin arasındaki yazışmalar ortaya çıktı. Bölge sakinleri İBB’ye başvurarak yapı ruhsatı verilen alanda zemin etüdü çalışması yapılmadığı, düzenlenen yapı ruhsatlarının imar kanunu ve ilgili yönetmelik maddelerine aykırı olduğu gibi gerekçelerle hafriyat çalışmalarının durdurularak yapı ruhsatlarının iptal edilmesini istedi. İBB, ilçe belediyesine yazı yazarak ilçe belediyesinden İstanbul İmar Yönetmeliği doğrultusunda “silüet onayı” için başvuru yapılmasının istedi.

‘İzin vermeyin’

İlçe belediyesi İBB’ye verdiği yanıtta söz konusu çalışması süren inşaatların ilgili mevzuat, yönetmelik, plan ve plan notları çerçevesinde yapı ruhsatlarının düzenlendiğini ifade etti. İlçe belediyesi yazdığı yazıda “müstakil yapı adedinin 30’dan fazla, bir parselde yapı inşaat alanının 60 bin metrekareden fazla ve binanın herhangi bir cephesinden görünen en düşün kottaki bina yüksekliğinin 60.50 metreyi geçen yapı olmadığından silüet onayı alınmasına gerek olmadığını” belirtti. İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, en son ilçe belediyesine yolladığı yazıda istenen “silüet onayı” için bir başvurunun yapılmadığını belirterek toplamda 110 blok yapılan uygulamanın İBB Başkanlığınca incelenmek üzere “silüet onayı” başvurusu yapılması ve bu süreçte değerlendirme yapılıncaya kadar inşai faaliyetlere izin verilmemesi istedi.

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Eş Sözcüsü Gülseren Onanç

'Derhal durdurmasını istiyoruz'

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Eş Sözcüsü Gülseren Onanç, ilçe belediyesinden gereğini yapmasını beklediklerini ama inşaat şirketlerinin faaliyetlerine devam etiğini belirterek “Tam 47 gündür yeşil alanlarımız, Avrupa Yakası’nın en büyük deprem toplanma alanı 60’ın üstünde dava ve 2 yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukuk çiğnenerek talan ediliyor. Biz ise hukuk içinde kalıp direniyoruz. Eyüpsultan Belediyesi’ni göreve davet ediyor ve gereğini yaparak bu kaçak inşaatları derhal durdurmasını istiyoruz” dedi.

Çevre Haberleri