Tuhaf olaylar silsilesi, 2018 yılında, bilim insanlarının küçük bir yıldızın Dünya'dan yaklaşık 665 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir kara delik tarafından parçalara ayrıldığını görmesiyle başladı. Yakındaki diğer nesneleri parçalama eğiliminde olan kara delikleri inceleyen bilim insanları için bu tür olaylar rutin olarak görüldüğünden kara delik ilginç bulunmadı.
Ancak bilim insanları üç yıl sonra aynı kara deliğin hayata geri döndüğünü ve madde püskürttüğünü görünce şok oldular. Üstelik bu kara delik, bir şey yutmadığı halde madde püskürtüyordu. Tuhaf kara delik üzerine yapılan yeni çalışmanın başyazarı olan Yvette Cendes, "Bu bizi tamamen şaşırttı, daha önce hiç kimse böyle bir şey görmemişti" dedi.
Bilim insanlarına göre, materyalin kara delikten çıkışı gecikmiş gibi görünüyor. Bu sürecin neden geciktiğini hala bilmiyorlar, ancak daha fazla araştırmanın kara deliklerin yeme modellerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını umuyorlar.
Normalden çok daha hızlı ilerliyor
Araştırmacılar bu tuhaf davranışı ilk kez 2021 yılında New Mexico'daki Very Large Array'i kullanarak tespit ettiler. Bunun üzerine uluslararası gökbilimcilerden oluşan bir ekip neler olup bittiğini öğrenmek için harekete geçti.
Bilgi topladıkça, olayın radyo dalgasının dramatik olduğunu gördüler. Kara delik üç yıl boyunca sessiz kalmış ve daha sonra şimdiye kadar görülen en güçlü radyo enerjisi patlamasıyla yeniden harekete başlamıştı. Dahası, kara delikten çıkan madde normalden çok daha hızlı ilerliyor. Işık hızının yarısı kadar hızlı hareket ediyor ki bu tür olayların çoğunda ışık hızının yüzde 10'u kadar hareket görülüyor.
Bilim insanları şimdi bu kara deliği ve davranışını daha iyi anlamaya ve kara deliklerin bunu başından beri yapıp yapmadıklarını ve gözden kaçırıp kaçırmadıklarını ya da gerçekten göründüğü kadar sıra dışı bir örnek olup olmadığını anlamaya çalışıyor.