Sağlıkçıların istifa etmesi yasaklandı

Sağlıkçıların istifa etmesi yasaklandı
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgını devam ederken sağlık emekçilerinin istifa taleplerinin kabul edilmeyeceğini duyurdu. Yaş haddi gelen ve malulen emekli olanlar hariç emeklilik işlemleri de tahsis edilmeyecek. Tüm yıllık izinler de durduruldu.

Koronavirüs salgınında yeni bir pik dönemi yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının açıkladığı günlük hasta sayıları 2 bin 200'e, can kayıpları ise 76'ya yükseldi. Salgının merkezi olarak yeniden İstanbul gösteriliyor. Ciddi derecedeki vaka artışına karşı yetkililer yurttaşları uyarıyor.

Salgındaki bu sıçramaya rağmen henüz herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Hemen hemen tüm ekonomik faaliyetler devam ederken, okullar da kademeli olarak yüz yüze eğitime geçmeye başladı.

Ne var ki mart ayından bu yana ağır koşullarda ve risk altında çalışan sağlık emekçilerine yeni yasaklar geldi. Daha önce mart ayında 3 aylığında yasaklanan istifalar, Sağlık Bakanlığının 81 ilin müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle salgın boyunca yeniden yasaklandı. Bununla birlikte; yaş haddinden emeklilik ve malulen emeklilik durumları hariç emeklilik işlemlerinin bu süreçte tahsis edilmeyeceği duyuruldu. Öte yandan genelgeye göre tüm yıllık izinler de durduruldu.

TTB Başkanı Fincancı: Genelge salgının boyutunu gösteriyor

Halk TV'ye genelgeyi değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, genelgenin salgının boyutunu ortaya koyduğunu söyledi. Fincancı, salgınla mücadele için koruyucu hekimliğin ve geniş taramanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Fincancı, salgınla mücadele için önerilerde de bulundu.

O öneriler şöyle:

Bu yayınlanan genelge salgının ne boyutta olduğunu gösteriyor. Salgınla mücadele sağlık çalışanların istifasını, emekliliklerini durdurmakala olmaz. Salgınla mücadele geniş tarama ve koruyucu hekimlikle olur. Bu rakamlar salgının ilk döneminden daha kötü bir süreçte olduğumuzu gösteriyor. 

 

  • Etkili tarama ve taramaların yakınlaştırmasını öneriyoruz.
  • Testlerin yaygınlaşması gerekiyor. 
  • Etkili bir karantina ve izolasyon uygulanmalı.
  • Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve dönüşümlü çalışma sistemlerinin devreye sokulması gerekiyor.
  • Toplu taşımaların düzelmesi gerekiyor.

 

Bütün salgın sürecinde meslektaşlarımız bir kez görüşebildi Sağlık Bakanı'yla ama TTB’nin görüşü alınmadan salgınla mücadele programı uygun değildir.

Etiketler :