Yolda babasının yanından geçti ama tanıyamadı! Nedenini öğrenince çok şaşıracaksınız...
Dartmouth Koleji'nin çalışmasına göre adının Annie olduğu belirtilen 28 yaşındaki ABD'li kadın koronavirüs enfeksiyonu sonucu prosopagnoziye (yüz körlüğü) yakalanan ilk ve tek kişi oldu.
Müşteri temsilcisi olarak çalışan ve aynı zamanda amatör bir sanatçı olan Annie kendisindeki sorunu koronavirüs enfeksiyonunu atlattıktan iki ay sonra fark etti.
Ailesi ile bir restoranda buluşmak için sözleşen genç kadın, oraya gittiğinde ailesini tanımadı ve yanlarından 2 kez geçti. Babasının sesini duyan kadın onlara baktığında hayatının şokunu yaşadı. Karşısındaki yüzlerin hiçbirini tanımıyordu.
Dartmouth’ta yapılan araştırmaya göre, COVID-19 yüzleri tanımada güçlüklere ve navigasyon sorunlarına neden olabilir.
COVID-19’un koku ve tat alma kaybı ve “beyin sisi” olarak bilinen dikkat, hafıza, konuşma ve dil bozuklukları da dahil olmak üzere bir dizi nörolojik soruna neden olabileceği yaygın olarak bilinmesine rağmen, bu çalışma bunu bildiren ilk çalışma. COVID-19 ile tutarlı semptomların ardından yüz körlüğü olarak da bilinen “prosopagnosia”.
Araştırmacılar, Mart 2020’de COVID-19 teşhisi konan ve iki ay sonra semptomları tekrarlayan 28 yaşındaki müşteri hizmetleri temsilcisi ve yarı zamanlı portre sanatçısı Annie ile çalıştı. Nüksetmeden kısa bir süre sonra Annie, yüz tanıma ve navigasyonda zorluk fark etti.
Psikoloji ve beyin bilimleri bölümünde yüksek lisans öğrencisi ve Sosyal Algı Laboratuvarı üyesi olan baş yazar Marie-Luise Kieseler, “Annie ile ilk tanıştığımda, bana ailesinin yüzlerini tanıyamadığını söyledi” diyor. dartmouth. Annie, COVID-19 geçirdikten sonra ailesiyle ilk kez bir restoranda buluştuğu zamanı anlattı. Onları tanımadı ve yanlarından tekrar geçtiğinde babası ona seslendi. Artık tanıdığı insanları tanımak için seslere güvenen Annie, “Sanki babamın sesi bir yabancının yüzünden çıkıyor gibiydi” diyor.
YÜZ KÖRLÜĞÜ (PROSOPAGNOZİ) NEDİR?
Yüz körlüğü yüz algısıyla ilgili bir bilişsel bozukluk. 'Prosopagnozi' olarak adlandırılan bu durum, insanların yüz, ağız, göz gibi unsurları görmelerine rağmen aralarında bağlantı kuramamaları olarak nitelendiriliyor.
Koronavirüse bağlı olmayan gelişimsel yüz körlüğü ise beynin farklı bölgeleri arasındaki iletişimin bozulması nedeniyle doğumdan itibaren görülüyor.
ABD Nörolojik Bozukluklar Enstitüsüne göre 'yüz körlüğüne' inme, travmatik beyin hasarı veya bazı nörolojik sorunlar da neden olabilir. Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur.
YÜZ KÖRLÜĞÜ OLAN ÜNLÜLER
Robert Gascoyne-Cecil
Oliver Sacks
Jane Goodall
Karl Kruszelnicki
Chuck Close
Brad Pitt
Duncan Bannatyne
Steve Wozniak
John Hickenlooper
Jim Woodring
Stephen Fry
Mary Ann Sieghart
Margaret Kerry
Markos Moulitsas
Victoria