Yemeklere bu baharatı eklerken dikkat! Çok büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz
Yemeklere bu baharatı eklerken dikkat! Çok büyük bir hata yapıyor olabilirsinizLezzetiyle soframızın vazgeçilmezi olan baharatlar, sağlık açısından da birçok faydayı beraberinde getiriyor. Eski çağlardan itibaren şifa niyetine kullanılan baharatlar; günümüzde de birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterebiliyor veya hastalık semptomlarının azaltılmasında destekleyici rol oynayabiliyor.
Zerdeçal
Zerdeçal, kapsadığı antioksidan bileşikler sayesinde sıhhatin korunmasında ehemmiyetli bir baharat.Bitkinin ana bileşeni olan "kurkumin" polifenolik özellikleri sayesinde inflamasyonun esas rol oynadığı bir hayli hastalıkta rehabilitasyon edici özellik gösteriyor. Ayrıca muhtelif kanser cinslerinde önleyici ve rehabilitasyona destekçi tesirler de gösterebiliyor. Safra kesesi hastalıkları olan şahısların zerdeçal harcamamaları gerekiyor. Zerdeçalın etkin bileşenlerinin ortaya çıkması için zeytinyağlı yemeklere 1 çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.
ZERDEÇALIN ZARARLARI
1. AŞIRI KANAMA RİSKİ
Zerdeçalın kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı tespit edilmiştir ve bu durum kanama bozukluğu yaşayanlarda morarma ve kanama riskini artırabilmektedir. Zerdeçal ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girerek aşırı kanamaya neden olabilir, bu nedenle kanama bozuklukları için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya kanama bozukluklarınız varsa zerdeçal almayı bırakın.
2. GASTROİNTESTİNAL PROBLEMLER
Zerdeçalın köri içinde pişirilmesi mide sorunlarıyla bağlantılı değildir, ancak uzun süre yüksek dozda zerdeçalın mide-bağırsak sorunlarına neden olduğu bulunmuştur. Önerilen miktardan (400 mg ila 3 gram) daha fazla zerdeçal takviyesi tüketen yetişkinler mide problemlerinden muzdarip olabilir, yalnızca önerilen miktarı aldığınızdan emin olun. Zerdeçal ayrıca mide yanmasına ve hazımsızlığa neden olabilir.
3. SAFRA TAŞI VE SAFRA KESESİ SORUNLARINDA ARTAN RİSK
Zerdeçal, safra taşı geliştirme riskini artırabilecek bir madde olan önemli miktarda oksalat içerir. Yapılan bir araştırmaya göre, denekler zerdeçal aldıklarında kontrol grubuna kıyasla idrarda artan oksalat seviyeleri görüldü. 20-40 mg zerdeçal takviyeleri alındığında artan safra kesesi kasılmaları da bildirildi. Safra kesesi sorunlarınız varsa, zerdeçal takviyelerinden kaçınmak en iyisidir.
4. TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Çok düşük kan basıncı tehlikeli olabilir ve yüksek dozda zerdeçal kan basıncını düşürebilir. Tansiyonunuzu düşürmek için ilaç kullanıyorsanız zerdeçal alırken dikkatli olmanız gerekir.
5. ARTAN BÖBREK TAŞI RİSKİ
Safra taşlarında olduğu gibi, çok fazla zerdeçal, içindeki oksalatlar nedeniyle böbrek taşı geliştirme riskini artırabilir. Bu oksalatlar kalsiyuma bağlanarak çözünmeyen ve esas olarak böbrek taşlarından sorumlu olan kalsiyum oksalatı oluşturur. Bir çalışmada, zerdeçal tüketmek, tarçına kıyasla daha yüksek bir idrar oksalat atılımına yol açtı, bu nedenle böbrek problemleriniz varsa zerdeçaldan kaçınmak akıllıca olacaktır.
Tarçın
Tarçın hoş kokusu ve lezzetinin yanı gizeme kabızlığı önleyici, gaz söktürücü ve antiseptik özelliklere sahip olan sıhhatli bir baharat. Tip 2 diyabetik hastalarının günde 1 çay kaşığı tarçın tüketmelerikan şekerinin, trigliseritin TG ve total kolesterolün düşmesine destekçi olabiliyor. Fazla ölçüde tarçın tüketimi yüksek kumarin içeriği nedeniyle toksik tesirlere neden olabileceği için günlük alımı 1 çay kaşığı olarak hudutlandırmak gerekiyor.
Kimyon
Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağının yanı gizeme daha önceki çağlardan beri şifalı bir nebat olarak da kullanılan kimyon gaz giderici tesire sahip. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilirken, kalp-damar sıhhati ve diyabet üzerinde pozitif tesirlerde de bulunuyor. Siyah kimyon tohumları, protein, karbonhidrat, mineraller ve yağ asitleri de dahil takribî 100 farklı kimyevi bileşen kapsıyor. Kimyonun ilaç gibi görülmesi ve fazla harcanması değişik tam baharatlarda olduğu gibi bazı negatif yan tesirlere yol açabildiğinden dikkatli olmak gerekiyor. Kimyonu tek başına harcamak yerine yemeklerinize ilave edebilirsiniz.
Safran
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Deniz Nadide Can “Ana vatanı Güneybatı Asya olan ve acımsı bir tadı bulunan safran; parfümeri, cilt maskeleri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici nebat olarak harcanır. Yemeklere altın sarısı renk katan safran eforlu bir antioksidandır. Depresif bulguları eksiltebilir. Anti-kanser tesirler gösterebilir. İştahı baskılayarak kilo kaybına destekçi olabilir. Kalp hastalığı tehlikelerini eksiltebilir. Kan şekeri seviyesini düşürebilir. Alzheimer hastalarında belleği güçlendirebilir. Ancak gebelikte bebek üzerindeki negatif tesirlerinden dolayı harcanması önerilmez. Sıhhatlı insanlarda safran tüketimi 1 çay kaşığını geçmemelidir” diyor.
Nane
Taze veya kurutulmuş olarak harcanabilen nane özellikle sindirimi basitleştirici ve mideyi hafifletici tesire sahip. Nane; pankreas, göğüs ve karaciğer ur gelişimini yavaşlatabilirken; sütun, ten ve akciğer kanserlerini önlemeye destekçi olabiliyor. Bulantıya karşı naneyi limonla kaynatıp içebilirsiniz. Ayrıca nane harcamak anti-mikrobiyal tesirler de gösterebiliyor. Naneyi yoğurda, tatlıya, salataya veya yemeğe katarak sıhhatli etkilerinden yararlanabilirsiniz. Ancak reflü hastalığı olanlara nane harcamaları önerilmiyor.
Pul biber
Daha Önceki çağlardan beri kullanılan baharatlardan biri olan pul biber; sindirim sistemi üzerinde pozitif tesire sahip. A ve C vitamini açısından zengin olan pul biber, bağışıklığı gözetiyor, tükürük yapımına destekçi oluyor, bu özelliği ile sindirim sıhhatini destekliyor ve ağız kokusunu önlemede de katkısağlıyor. Pul biber ayrıca migren sızılarını eksiltmede destekçi olabiliyor.