Yemeğe bir kaşık kimyon katın! Bakın neler oluyor...

Yemeğe bir kaşık kimyon katın! Bakın neler oluyor...
Dünya mutfağında sıkça kullanılan ve Anadolu yemeklerinde de özellikle nohut, fasulye gibi yemeklerde görmeye alışkın olduğumuz kimyon, bağırsak sistemi üzerinde çok etkili. Acaba kimyonun başka ne gibi faydaları var? Kimyonun etkisi nasıl arttırılabilir?

Çabuk bozulan ve rahatsızlanan bağırsak sistemi için en uygun reçete kimyon baharatından geliyor. Görüntüsü nedeniyle rezene ile karıştırılan kimyon baharatı bağırsaklara yepyeni yaşam sağlıyor demek yanlış olmayacaktır. Acaba kimyon nasıl bir etki yaratıyor, bu baharatın başka ne gibi yararları söz konusu?

Latince “Cuminum cyminum” olarak bilinen kimyon bitkisi aslında maydanozgillere ait bir bitki. Hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi rahatsızlıkların tek ve en doğal ilacının kimyon olduğu kimi araştırmacılar tarafından açığa çıkarıldı.

kimyon.jpg

Kimyonun faydaları neler?

Ana yemeklere, köftelere, etlere, lahana, patates, çorba, fasulye ve nohut gibi bakliyatlara koyulan kimyon, yemeklerde gaz birikmesine engel oluyor ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçiyor. Tadı ve kokusuyla da çok sevilen kimyon, ek gıdaya geçen bebeklerin hazımsızlık sorunları için de binlerce yıldır kullanılıyor. Tabii kimyonun bu etkisi yetişkinler için de ideal.

Gaz birikmemesi için alınmalı

Yenen gıdaların bağırsaklarda neden olacağı zararlar, kimyon ile yok ediliyor. Bağırsak zararlarını yok ederek daha sağlıklı çalışmalarını destekleyen kimyon, vücutta gaz birikmesinin de önüne geçiyor. Çok fazla lif içeren kimyon ile kabızlık problemi yaşarsanız kısa sürede bağırsaklarınız düzelir. Ayrıca gıdalardan kötü içerikli maddelerden kalıntı kalmaması için de çaba sarf ediyor.

ekran-resmi-2023-04-02-12-12-20.png

Anne sütünü çoğaltır

Rezene ile benzer özelliklere sahip olmasından dolayı anne sütünü arttırmak için kullanılabilir. Romalılar döneminde de kimyon baharatı ilaç olarak yer almıştır.

Yemeklere eklenen ve bağırsakları sürekli yenileyen kimyon, tohumların çekilmesinin yanı sıra yağı çıkarılarak da yeniyor.

Diyabet hastaları için de çok yararlı olan kimyon, kandaki şeker oranını dengeliyor. Diyabet hastalarına özellikle çay olarak kimyonu tüketmek tavsiye ediliyor.

Kalsiyum yönünden zengin

Kimyonun içeriğinde yüksek oranda kalsiyum bulunuyor. Kemik ve kas ağrılarını geçirebilen kimyon, kemiklerdeki sıvı oranını da artırır. Menisküs ve romatizmal hastalıklarından korunmak için de kimyon baharatı kullanılabilir.

Kanser için etkili

Kanserle savaşan baharatlardan biri olan kimyon, yemeklerde ölçülü şekilde kullanıldığında vücudun kanserli hücrelere karşı daha güçlü olmasını sağlıyor.

Kadın sağlığı için şifalı olan kimyon, regl düzensizliği için olumlu etki yaratır.

Yemeklerde tüketilen kimyon, metabolizmanızın daha aktif çalışmasını da sağlar. Böylece mide problemlerini yok eder ve kilo alımını durdurur.