Türkiye Sindiremiyor!

Türkiye Sindiremiyor!
Türkiye'nin psikolojik nedenler ile fonksiyonel sindirim sistemi yani yemek borusu, bağırsak, mide ve makat ile ilgili sorunları en sık yaşayan ülkelerden biri haline geldiği ortaya çıktı. Türkiye, stresin fiziksel yakınma olarak kendini göstermesi durumu olan somatizasyonda ise birinci oldu

33 ülkeden 73 bin yetişkin ile görüşen gastroenteroloji uzmanları, fonksiyonel sindirim sistemi hastalıkları ile ruh sağlığı ilişkisini inceledi. Türkiye depresyon, kaygı ve psikolojik stresin fiziksel olarak dışa vurumunu en fazla yaşayan ikinci ülke oldu. Stresin fiziksel yakınma olarak kendini göstermesi durumu olan somatizasyonda ise birinci oldu.

"HER 10 İNSANDAN BEŞİ BU HALDE "

Bu 3 psikolojik sorundan birini ya da birkaçını yaşayanlarda ise hazımsızlık, ishal, kabız, huzursuz bağırsak sendromu gibi fonksiyonel sindirim sistemi hastalıkları daha fazla görülüyor. Prof. Dr. Serhat Bor, “Türkiye’de sokaktaki her 10 insandan 5.5’u somatizasyon, depresyon ve kaygı yaşıyor” dedi.

40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi 21-26 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Toplantıda Roma Vakfı tarafından yapılan Roma IV adlı çalışmanın verileri açıklandı. 6 kıtada, yüz yüze ve internet üzerinden yapılan tarama ile gerçekleşen çalışmanın iki aşamada gerçekleştirildiği belirtildi. Taramaların bir etabında sindirim sistemi şikayetleri ve anksiyete, depresyon ve somatizasyon gibi psikolojik stresin vücutta ne kadar şikâyete döndüğüne bakıldığı, ikinci etabında ise fonksiyonel sindirim sistemi hastalıklarına bakıldığı kaydedildi.

"KABIZLIK, HAZIMSIZLIK, MİDE PROBLEMLERİ..."

Buna göre psikolojik sorun yaşayanlarda sindirim sistemi hastalıklarının daha fazla olduğu, daha fazla organı etkilediği ve daha ağır geçtiği görüldü. Yani şiddetli kabızlık, ishal, huzursuz bağırsak sendromu, hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleri daha fazla görülüyor.