Stresin de hormonu varmış! Bozulunca vücutta bu hastalıklara neden oluyor...

Stresin de hormonu varmış! Bozulunca vücutta bu hastalıklara neden oluyor...
Vücudumuz tarafından üretilen stres hormonu yükselirse eğer hastalıklar arka arkaya geliyor... İşte yüksek stres hormonunun yol açtığı sağlık sorunları...

Çok fazla strese maruz kalmak vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyelerini yükseltiyor. Kortizol hormonu, beyinde bulunan böbrek bezi tarafından üretilen bir hormon ve vücutta birçok farklı işlevi olan bu hormonun en önemli görevi stres yanıtını kontrol etmek.

Kortizol hormonunu artıran nedenler şöyle sıralanabilir.

  • Fiziksel ve duygusal stres
  • Bazı ilaçlar
  • Özellikle hamilelikte yükselen östrojen hormonu
  • Yetersiz beslenme
  • Depresyon
  • Diyabet
  • Alkol kullanımı

Yüksek Kortizolün Yol Açtığı Sağlık Sorunları Şunlardır:

Kilo alımı

Hücreleriniz enerji için haykırırken, vücudunuz beyne aç olduğunuza ve yemek yemeniz gerektiğine dair yanlış açlık sinyalleri gönderebilir. Yanlış açlık sinyalleri, canınızın yüksek kalorili yiyecekler yemesine, fazla yemek yemenize ve dolayısıyla kilo almanıza yol açabilir. Kanda kullanılmayan glikoz sonunda vücut yağı olarak depolanır. Özellikle göbek bölgesinde yağlanma olur.


Zayıf kemikler

Yüksek kortizol özellikle uyluk ve kalça kaslarında protein kaybına sebep olur, kalça ve bacaklarda güçsüzlük ve ağrılar görülür.

Yüksek kan basıncı

Yüksek kortizol seviyesi kardiyovasküler sistemi olumsuz etkiler. Damarlarda daralmaya neden olarak ateroskleroz, kalp krizi veya inmeye neden olabilir.

Bağışıklık sisteminde bozulma

Kortizolün kısa dönemde vücuttaki iltihaplanmayı azaltma yönündeki olumlu etkisi, uzun süre yüksek kaldığında tersine dönebilir. Yüksek seviyeler aslında bağışıklık sisteminizi baskılayabilir. Soğuk algınlığı ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha duyarlı olabilirsiniz. Kanser ve otoimmün hastalık riskiniz artar ve gıda alerjileri geliştirebilirsiniz.


Kaygı ve stres

Kendinizi depresif hissediyorsanız ve daha çabuk öfkeleniyorsanız kortizol seviyeniz yükselmiş olabilir.

Yüksek kan şekeri

İnsülin tipik olarak hücrelerin glikozu enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Pankreasınız yüksek insülin talebine ayak uydurmaya çalışırken, kanınızdaki glikoz seviyeleri yüksek kalır ve hücreleriniz en iyi şekilde performans göstermeleri için ihtiyaç duydukları şekeri alamazlar. Kan şekerinin yüksekliği kortizol hormonunun fazla olduğunun bir göstergesi olabilir. Kortizolü yüksek olanlar karbonhidrat ve hamur işi tüketmeye çok meyillidir.

Libido düşüklüğü

Kortizol seviyesi vücudun birçok sistemini olduğu gibi üreme sistemini de olumsuz etkiler ve yüksekliği cinsel isteksizliğe sebep olabilir.


Cilt hasarı

Yüksek kortizol cildin kolayca morarmasına, yüzün kızarmasına, derinin incelmesine ve çatlamasına, yaraların geç kapanmasına ve saçların seyrekleşmesine sebep olur.

Sindirim sorunları

Vücudunuz bir tehdide tepki verdiğinde, sindirim gibi daha az kritik olan diğer işlevleri durdurur. Sürekli yüksek kortizol durumlarında, sindirim sisteminiz yiyecekleri iyi sindiremez. Ülserlerin stresli zamanlarda ortaya çıkması, kolit veya huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerin streslerini kontrol altına aldıklarında yakınmalarının azalması tesadüf değildir.

Uyku bozuklukları

Kortizol seviyesinin yüksekliği uyku sorunlarını da beraberinde getirir. Bu durumda uyku düzeni ve kalitesi bozulur.