Oyuncak, diş macunu, şampuan...vb gibi triklosan içeren bir çok ürün iyi huylu bakterileri yok edebilir
PLOS ONE dergisinde yayınlanan çalışma, bu antimikrobik bileşimin insan biyolojisine ve sağlığa etkilerini araştırmak için uygun bir deney modeli olan sazangiller familyasından zebra balığı üzerinde gerçekleştirildi.
Triklosan antibakteriyel özellik içeren bir madde. Bu madde 1970’lerde hastane içi kullanım amaçlı fırçalarda antibakteriyel özelliği için kullanılıyordu. Günümüzde ise şampuanların, deodorantların, diş macunlarının, ağız temizleme sularının, mutfak aletlerinin, kesme tahtalarının, oyuncakların, yatakların, çorapların ve çöp poşetlerinin içeriğinde yaygın olarak bulunuyor.Yine hastane ekipmanları için kullanılmaya da devam ediyor ve insan derisinden kolayca emilebiliyor.
Bahsettiğimiz çalışmada, araştırmacılar Triclosan’ın laboratuvar hayvanlarının mikrobiyom çeşitliliğinde hem de bileşenlerinde hızlı değişikliklere yol açtığını ispatladılar.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Oregon State Üniversitesi’nde görev yapan ve araştırmanın liderliğini üstlenen Christopher Gaulke, “Elbette antibakteriyel maddelere ihtiyaç duyulan durumlar olabilir.” diyor. Ama uyarısını da ekliyor: Ancak, bilim adamları bağırsak bakterilerinin yok edilmesinin; kalp ve damarlara ilişkin, metabolik, otobağışıklıkla ilgili ve nörolojik etkilere yol açabileceğini ve antibakteriyel maddelerin aşırı kullanımının inkar edilemez zararları olduğu gerçeğini , vurguladılar.
Triklosan nedir?
Triklosan olarak adlandırılan madde, en yaygın kullanımı ile diş macunu, çeşitli kozmetikler, sabunlar, deodorantlar, plastik şişeler ve pestisitler gibi evlerde yaygın şekilde kullanılan eşyalarda bulunabilen antibakteriyel bir bileşiktir.
Peki, triklosan zararları nelerdir?
Oldukça zararlı bir madde olan triklosan 1960 yılında cerrahlar için icat edilmiş bir antibakteriyel ajandır. Uzmanların görüşüne göre, triklosan suda bulunan klor ile birleştiği zaman reaksiyona girer ve zehirli bir gaz olan kloroformu oluşturur. Triklosan zaman içinde bağışıklık sisteminin çökmesine yol açar. Böylelikle vücudun mikroplara ve bakterilere karşı savunmasını öldürüyor. Bunun yanında kas fonksiyonlarını ve iskelet yapısını da olumsuz yönde etkiliyor.
Triklosan zararları nelerdir? Dediğimiz zaman akla gelen en yaygın zarar ise bu maddenin kanserojen olmasıdır. Bu durum da çağımızın en büyük hastalığı olan kansere davetiye çıkarmış oluyor. Ayrıca alerji ve egzama gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor.Sağlık açısından sonuçları kesin olmasa da, midemizdeki mikrobiyomların fonksiyonlarını yitirmesi diyabet, kalp hastalıkları, artrit ve beslenme yetersizliği gibi bir çok hastalığa yol açabiliyor. Triklosan şu anda birçok ülkede yasaklanmış durumdadır. Çünkü bu madde yalnızca insanların değil, tüm canlıların yaşamını olumsuz yönde etkiliyor.
Triklosan İçermeyen Diş Macunu
Bu kadar zararlı bir maddenin varlığı söz konusu olduğunda, bu bilince sahip kişiler kullandıkları ürünleri de bunu göz önünde bulundurarak seçme yönelimindedir. Gün içinde en çok haşır neşir olduğumuz ürünlerden biri de diş macunlarımız oluyor. Bu durum da kullanıcıları triklosan içermeyen diş macunu aramaya yönlendiriyor. Zira direkt ağız içine uygulanan diş macunlarının içereceği olası zararlı maddeler sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecektir.
Triklosan içermeyen diş macunu bulmak elbette ki mümkün. Hem çeşitli diş problemlerine çözümler sunan hem de birtakım zararlı maddeler içermeyen ağız bakım ürünleri mevcuttur. Bu ürünleri kullanarak, ağız sağlığınızı korurken, zararlı yan etkilerden de korunmuş olursunuz.
Günümüzde hemen hemen kullandığımız her üründe zararlı maddeler az ya da çok miktarda bulunuyor. Bu durumda biz kullanıcılara ürün seçimlerini dikkatli yapmak düşüyor. Özellikle de diş macunu seçimine çok dikkat etmek gerekir. Direkt ağız yoluyla alacağımız zararlı maddeler ciddi sorunlara yol açabilirler.