Omurganızdaki rahatsızlığın nedeni kifoz olabilir mi? Kifoz nedir? Kifozun belirtileri nelerdir? Kifoz nasıl tedavi edilir?
Omurganın dışa doğru aşırı eğriliği ile olarak ifade edilen ve ona yuvarlak bir görünüm veren fiziksel bir sağlık sorunu olan 'kifoz' günlük hayatı olumsuz olarak etkiler. Halk arasında 'kamburluk' diye adlandırılan kifoz, omurganın herhangi bir noktasında görülebiliyor. Kifozun genelde etkilediği nokta ise sırtın orta kısmı olan torasik omurga oluyor.
Kifoz nedir?
Omurga; servikal omurga, lomber omurga ve torasik omurga olmak üzere 3 farklı bölümden oluşuyor. Vücudun bu bölümü üç doğal eğri oluşturacak şekilde sıralanırken, göğsün ters C şeklindeki eğrisi olan torasik omurgaya kifoz denir.
Omurganın doğal eğriliği, insanın dik ve dengede durmasına sağlar. Eğrilerde dengesizlik olursa dik durmak zorlaşır ve sorunlar ortaya çıkar. Torasik omurganın 20 ile 45 derece arasında doğal bir açıya sahip olması gerekir. Yapısal bozukluklara bağlı olarak 50 dereceden fazla bir eğriliğe ulaşılırsa kifoz meydana gelir.
Kifoz genelde ergenlik dönemindeki bireylerde sıkça görülür. Eğri ne kadar büyükse, durum o kadar ciddileşir. Hafif eğriler, az oranda bir sırt ağrısına neden olabilir belki de belirti vermez. Çok eğrilik olursa önemli omurga deformeleri olur ve sırtta görünür bir kamburluk ortaya çıkar.
Kifozun belirtileri neler?
Oluşan eğriliğin nedeni ve ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösteren kifoz, şu belirtileri verebilir:
- Sırt bölgesinde görünür bir kambur
- Sırt ağrısı
- Sıkı diz kirişleri
- Kırıklar
- Osteoporoz
- Disk dejenerasyonu
- Kanser tedavisi
- Yuvarlak omuzlar
- Yorgunluk
- Omurga sertliği
Kifozun türleri neler?
Kifoz genelde 3 farklı türde ele alınır. Kifozun türleri şu şekilde sıralanabilir:
Konjenital Kifoz
Kifozun bu türü doğum esnasında ortaya çıkar. Bebekler ana rahmindeyken omurga normal bir şekilde gelişmediğinde ortaya çıkan kifozda, bazen birkaç omur birbirine kaynar. Konjenital kifoz, çocuğun yaşının ilerlemesine bağlı olarak şiddetlenir. Konjenital kifozda genelde cerrahi müdahale şarttır. Nadiren de olsa kifoz, bacaklarda zayıflık veya uyuşmaya, duyu kaybına ve solunum sorunlarına neden olur.
Postüral Kifoz
Çoğunlukla ergenlik döneminde belirgin bir hale gelen postüral kifoz, en yaygın kifoz türüdür. Postüral kifozun neden olduğu eğrilik, yuvarlak ve pürüzsüzdür. Buna bağlı olarak omurganın ciddi yapısal sorunları çok fazla görülmez. Hastanın dik durduğunda eğrilik düzelebilir. Kızlarda postüral kifoz daha yaygındır ve kimi zaman ağrıya yol açar.
Scheuermann Kifozu
Danimarkalı radyolog olan Scheuermann tarafından tanımlanan bu tür, postüral kifoz gibi ergenlik dönemlerinde belirginleşir. Zayıf hastalarda şiddetli deformelere yol açan bu türün neden olduğu eğrilik, keskin ve açılıdır. Dik durarak eğri düzeltilemez. Bu tür, erkeklerde daha yaygın ve ağrılıdır.
Kifoz nasıl teşhis edilir?
Kifoz teşhisi, genellikle doktor muayenesi ve fiziksel muayene sonucunda konnuluyor. Ayrıca röntgen, pulmoner fonksiyon testleri ve MRI taraması gibi birtakım testlerle de kifoz tanısı koymak mümkün.
Kifoz nasıl tedavi edilir?
Kifoz teşhisinin ardından türü belirleniyor ve tedavi süreci başlatılıyor. Türüne göre kifozun tedavi süreci değişse de medikal ürün kullanımı, fizik tedavi, destek tedavileri ve çeşitli cerrahi müdahale prosedürleriyle kifoz tedavisine başlanır.
Tedavi noktasında, anne rahmindeki gelişim sürecine bağlı olarak ortaya çıkan ve gelişim sırasında cerrahi müdahale gerektiren konjentinal kifoz, daha çok titizlik gerektirmektedir.