Odaklanma sorunu belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliği için evde neler yapılabilir ?
Dikkati doğru yönetme konusundaki sıkıntı, öğrencinin öz düzenleme ve planlama becerisini olumsuz etkiler. Odaklanma sorunu olan çocukların beynin prefrontal korteks bölgesinde daha yüksek delta/teta dalgaları olarak ortaya çıkar. Buna bağlı olarak dürtü kontrolü yavaşlar ve zaman planı öncelikleri sırasında kafa karışıklığı yaşanır. Düşük beta dalgaları, dikkati odaklama ve hafıza işleme görevlerinden sorumludur. Saatlerce bilgisayarda oyun oynayıp, tüm gün elde telefon ile ilgilenerek geçirebilirler. Dikkati dağınık olduğu için sahip olduğu potansiyeli verimli ve uygun kullanamayan öğrenci, neurofeedback dikkati geliştiren egzersizler ile potansiyelini açığa çıkartır. Ders takibi rahatlar ve ödev sorumluluğu gelişir. Daha verimli ders çalışır ve sorumluluklarını tartışma yaşamadan yerine getirir.
Çocuk, genç ve yetişkinlerin tamamında görülebilen odaklanma sorunu, günlük hayattaki iş ve okul performansını düşüren, günlük hayatı zorlaştıran ve işlevselliği düşüren önemli bir problemdir. Uzun süre bir işi sürdürememe, dikkat gereken işleri sonlandıramama ve pek çok işi erteleme ile kendini belli edebilen bu rahatsızlık, bireyler için oldukça zor olabilir. Bu belirtileri gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Dikkat dağınıklığı, ilaçlar ve terapi ile üstesinden gelinebilen bir durumdur. Çeşitli teknikler ve testlerle de bilhassa çocuk ve gençlere yardımcı olunabilir.
İnsanlar iletişim kabiliyeti en yüksek canlılardır. İletişim dış sinyallerin tanımlanması ve insan zihninde karşılık bulmasıyla başlar. Uyaranlardan izole bir biçimde meşguliyet edinmek, bir iş ya da işlemi odak noktasına koyarak iletişime kapalı hale gelmek “konsantre olmak” şeklinde tanımlanır.
Dikkat dağınıklığı olan bireylerin tek bir işle meşguliyetleri sırasında dış uyaranlara karşı iletişimden izole olamama sorunu vardır. Bu kişiler dış uyaranların etkisiyle yaptıkları şey için gelişen dikkatlerini kaybederler.
Odaklanma sorunu zihnin halihazırda yapılan iş, işlem ve düşünceyi merkeze aldığı anlarda farklı uyarıcılardan etkilenmesidir. Bu sorun pek çok insan için günlük hayatta çeşitli problemlerin oluşmasına sebep olabilir. Performans düşüklüğü, düşünce karmaşası, düşünme esnasında odak dağılması, ses-görüntü-konuşma vb. uyaranlara karşı kayıtsız kalamama gibi belirtileri olan fokuslanamamak; en basit iş ve işlemlerin bile yapılmasında verimin düşmesine neden olabilir.
Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliği belirtileri çocuklarda okul öncesi eğitimlerde kendini gösterebilir ve genellikle ilkokul döneminde kesinleşir. Dikkat eksikliği belirtileri bakıldığı zaman öncelikle geç odaklanma sorunu, odaklanma eksikliği, detaylarda ilgisizlik, işi bitirmeden diğerine geçmek, iş yerinde veya okulda sürekli olarak verimsizleşme veya stres durumu, derinlikle düşünememe sorunu, iş hayatında meydana gelen dinleme ilgisizliği, işleri ertelemek veya yarım bırakmak gibi belirtiler olabilmektedir.
Sürekli biçimde dış uyaranlara cevap vermek olarak tanımlanabilen odak problemleri; ders çalışırken odaklanma sorunu, iş yaparken ya da düşünürken ortaya çıkan odaklanma sorunu gibi pek çok türde gelişebilir.
Zihinsel olduğu kadar fiziksel konsantrasyona da ihtiyaç duyan odaklanma eylemi; geçici takviyelerle (kafein, vitamin vb.) sürdürülebilir hale getirilemez. Nitelikli bir fiziksel odaklanma için kaliteli uyku ve doğru beslenme şarttır.
Yetişkinlerde odaklanma sorunu daha çok günlük rutin iş ve işlemler sırasında ortaya çıkabilirken çocuklar için bu ağırlıkla ders çalışma eylemlerinde görülür. Kitap okurken odaklanma sorunu çocukların en sık yaşadığı dikkat dağınıklığı örneğidir.
Rutin aktiviteler sırasında ya da zihinsel odaklanma gerektiren faaliyetlerde dikkatini toplayamayan bireylerin bu sorunla ilgili en fazla gösterdiği odaklanma sorunu belirtileri şunlardır:
• Dikkat isteyen faaliyetlerde güçlük çekmek
• Ayrıntıları takipte zorluk ve tekrarlayan hata oranı
• Uzun süren zihinsel işlemlerde çabadan kaçınma
• İş ve işlemleri sürekli erteleme eğilimi
• Uyaranlara karşı kayıtsız kalamama
• Dikkatin anlık olarak dağılması ve odağın kaybolması
• Bir iş ya da oluşu başından sonuna kadar takip edememe
• Fiziki ve zihinsel çaba isteyen işlerden kısa sürede bıkma/yorgunluk
Özellikle çocuklar ve ergenler için yetişkinlerin tembellik olarak nitelediği pek çok erteleme eğilimi aslında dikkat sorunlarından kaynaklanır. Çocuklarda odaklanma sorunu yüzünden takipte zorlandıkları ders çalışma, kitap okuma, aktiviteye katılma gibi eylemlerden tembellik sebebiyle değil, başarısız olacaklarını düşündükleri için kaçınma davranışı sık görülür. Çünkü dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu nedeniyle başladıkları işin sonunu getirememekten, bunun verdiği rahatsızlığı hissetmekten çekinerek erteleme eğilimi gösterirler.
Dikkat Eksikliği İçin Evde Neler Yapılabilir ?
Dikkat eksikliği için evde neler yapılabilir bakıldığı zaman bazı dikkat geliştirici etkinliklerle, eksiklikler genellikle kısa sürede dikkat sorununu azaltılabilmektedir. Dikkat eksikliğine bakıldığı zaman kişilerde unutkanlık, dağınıklık, dikkati belli bir noktaya toplayamama sorunu, dikkatsiz bir şekilde hata yapma gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir. Dikkat eksikliği genel olarak 7 yaşından önce başlar ve genellikle okul senesinde tespit edilir. Dikkat eksikliği için evde yapılabilecekler,
Dikkat eksikliği konusunda özellikle çocuklarda başladığı bir oyunu bitirmeden kalkmamasını sağlamak ve farklı bir oyuna geçmesine izin vermemek.
Dikkat eksikliği için evde neler yapılabilir bakıldığı zaman çocukların oyununa katılarak dikkati arttırmak için süreyi uzatmak.
Eğer bireylerin bir şey yapması isteniyorsa uzaktan söylemeden yanına giderek söylemek ve inada bindirmeden başına geçene kadar başında beklemek.
Çocukların odasını toplama saati ve günü belirlemek, bununla beraber odalarının nasıl organize edileceği konusunda yol göstermek.
Ders çalışma programlarını birlikte oluşturmak ve çalışma süresini en fazla 30 dakikalık sürelerle sınırlandırma.
Çalışma ortamında dikkat dağıtacak durumların bulunmaması ve derslerinin aynı yerde ve aynı zamanda çalışmasını sağlamak.
Kişiler günlük plana uyduğu zaman kişileri takip etmek ve hafızayı geliştirmeye yönelik hizmetler sağlamak.
Bireyler dikkat eksikliği nasıl giderilir konusu için uzman kişilerden yardım alabilir ve dikkat sorunlarının üstesinden gelebilirler. Meydana gelen dikkat eksikliği belirtileri ile beraber çocuk yaştan yetişkinliğe kadar sorunlar meydana gelebilmektedir.
Dikkat Geliştirme Etkinlikleri
Dikkat geliştirme etkinlikleri ile birlikte çocuk olan kişiler ve yetişkin bireyler uygulayabilirler. Dikkat geliştirme etkinlikleri yapılmadan önce dikkat eksikliği bozukluğu için detaylı analiz ve muayene yapılabilmektedir. Bunun için klinikler üzerinden dikkat geliştirici egzersizler hakkında bilgi alınabilir. Dikkat geliştirme oyunları konusunda,
Kelime merdiveni oyunu oynanabilir, bunun için ilk olarak bir konu başlığı seçilir ve bununla birlikte kişiler aileleri ile veya grupları ile beraber oynayabilirler.
Kelime oyunu ile söylenen kelimelerin bittiği ses ile başlayan kelimelerin söylenmesi istenir bununla birlikte daha öncesinden söylenen özel isim veya kelime kabul edilmez.
Hangisi eksik oyunu ile birlikte geometrik şekiller sırası ile dizilir çocuklar ilk olarak bu şekle bakar ve sonrasında arkasını döner. Oyunun devamında geometrik şekillerden birisi çıkartılır ve saklanır çocuklardan hangi şekillerden eksik olduğu belirlenir.
Hangisi fazla oyunu konusunda meyve ve sebze kartları dizilir bununla birlikte sayısı çocukların seviye ve yaşına göre belirlenmektedir. Çocuklar dikkatli bir şekilde bakar, arkasını döner ve kartların arkasına bir kart eklenerek çocuktan fazla olan karşı bulması istenir.
Ergenlerde Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir ?
Ergenlik dönemi bireylerin en önemli dönemleridir bununla birlikte ergenlik döneminde dikkat dağınıklığı veya dikkat eksikliği sorunu yaşayabilmektedirler. Ergenlerde meydana gelen dikkat eksikliği sorununa bakıldığı zaman dikkat eksikliği yaşayan kişiler dersi dinlemekte sorun yaşar ve sabırsızlık, çabuk sıkılma gibi birçok sorun yaşayabilirler. Ergenlerde dikkat eksikliği nasıl giderilir bakıldığı zaman,
İlaçsız ve ilaçlı olarak muayene ile yapılır ve tedaviler uygulanabilir. Fakat bunun için kişilerin mutlaka bir hekim ile birlikte görüşmesi gerekir.
Dikkat eksikliği gidermenin en önemli sebebi düzenli olarak egzersiz yapmaktır ve bu egzersizlerle beraber beyin egzersizi yapılır.
Fiziksel olarak egzersiz yapılabilir bununla beraber kişiler hobi edinebilir veya enerjilerini atacakları farklı spor alanlarına yönelebilirler.
Ders çalışma alanlarında bulunan eşyaların minimal düzeye inmesi ve çalışma masalarında hiçbir eşya bulunmaması sağlanır.
Teknolojik aletler ile birlikte sosyal medyanın olabildiğince azaltılması sağlanır ve bununla birlikte kişilerin günlük program yapmanı önerilir.
Beynin tembelleştirilme durumu ile dikkat eksikliği meydana gelir bu sebeple kişilerin en az şekilde dikkat eksikliği yaşaması için gündelik yaşamında sürekli olarak egzersiz yapması gerekir. Bununla beraber ciddi olan sorunlarda bireyler mutlaka doktor ile görüşebilirler.
Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Psikiyatri, odaklanma sorunu yaşayan bireylerin başvurması gereken tıbbi bölümdür. Psikiyatristlerin yaptığı muayene, test ve tetkiklerin ardından hastaların şikayetleri değerlendirilerek tanı konur.
Aşırı odaklanma sorunu yaşayan bireylerin hayat düzeninden yeme alışkanlıklarına kadar pek çok alanda revize gerekebilir. Ayrıca çeşitli düzenlemeler için takviye alınması gereken ilaçlar da yine psikiyatristlerin gözetiminde kullanılır.
Genç Yaşta Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu Neden Olur?
Genç yaştaki bireyler için dış uyaran sayısı oldukça fazladır. Sosyal ilişkilerden özel hayata, gelecek hazırlıklarından günlük sorumluluklara kadar pek çok yaşam unsuru genç bireylerde diğer insanlara göre daha fazla uyarıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle özellikle okul yaşamında ve sınavlarda odaklanma sorunu yaşayan gençler için psikolojik destek tedavileri etkin çözümler üretilmesi için verimli bir yoldur.
Öte yandan hem fiziksel hem de zihinsel olarak büyük bir değişim süreci yaşayan ergenlerde odaklanma sorunu da yine diğer bireylere oranla çok sık rastlanılan bir durumdur.
Ders Çalışırken Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu Neden Olur?
Ders çalışmak öğrenme eyleminin en yoğun şekilde yapıldığı aktivitedir. Ancak dış uyaranlara karşı kayıtsız kalamayan bireylerin öğrenme eylemine odaklanması zorlaşır. Bu durum ders çalışma sırasında ortaya çıkan spesifik bir dikkat dağınıklığına neden olur. Sorunun aşılması için ders çalışma düzeninde iyileştirmelere gidilerek ortamın uyaranları azaltılabilir.
Hamilelikte Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu Neden Olur?
Hamilelik döneminde kadınların hem fiziki hem de psikolojik açıdan pek çok hassasiyeti mevcuttur. Dış uyaranlara karşı duyulan hassasiyetin de üst seviyelere ulaştığı gebelik döneminde bir iş veya işleme odaklanmak zorlaşabilir.
Özellikle belli vitamin eksikliklerinden kaynaklı olarak da gebelik döneminde odaklanma sorunu yaşanabilir. İlaç kullanımında risk olması halinde odaklanma sorunu bitkisel tedavi yöntemleriyle çözülebilir. Ancak bu uygulamalar için hamilelerin mutlak olarak hekim görüşü alması gerekir.
Yaşlılıkta Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu Neden Olur?
Yaşlılıkta insanların uyaranlara gösterdiği direnç çeşitli sebeplere bağlı olarak zayıflayabilir. Bir iş, durum ya da eyleme karşı tam konsantrasyon geliştirmekte zorlanan ileri yaştaki bireylerin, bu sorunu tıbbi tedavilerle aşması mümkündür.
Psikolojik ve fiziksel zeminin uygunluğu dikkat toplamanın birincil kuralıdır. Bu kategorilerde farklı sorunları olan ileri yaştaki bireylerde odaklanma sorunu sık görülür. Dolayısıyla fiziki ve psikolojik temelli hastalıklarının tedavisi, yaşlı bireylerin odak sorunlarını büyük ölçüde azaltır.
Odaklanma (Dikkat Dağınıklığı) Sorunu Tedavisinde Neler Yapılır?
Odaklanma sorunu testi dahil olmak üzere çeşitli tetkiklerle tanısı konan dikkat dağınıklığının farklı yöntemlerle tedavisi mümkündür. İlaç kullanımı ve psikolojik terapi yöntemi bunlar arasında en sık tercih edilen iki yöntemdir. Özellikle psikolojik destek terapilerinin sürece katkısı oldukça mühimdir. Bu yöntemlerle dikkat dağınıklığı belirtilerinin azaltılması sağlanır ve hastalığın tedavi edilmesi planlanır.