Migren botoksu ,migren tipi baş ağrılarına çözüm olabilir mi? Kimler için uygun değildir?

Migren botoksu ,migren tipi  baş ağrılarına  çözüm olabilir mi? Kimler için uygun değildir?
Migren, baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olup hastaların iş ve sosyal yaşamlarını ciddi oranda düşüren rahatsızlıklardan biridir. Migren botoksu ise migrenin tedavisinde öne çıkan konforlu yöntemler arasında yer almaktadır.

Migren botoksu nedir?

Clostridium Botulinum bakterisinin ürettiği Botulinum toksin yani halk arasında bilinen ismiyle botoks estetik uygulamalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Estetik uygulamalar sırasında hastaların migren ağrılarının azaldığını belirtmesi üzerine bu konuda araştırmalar genişletişmiş ve botoksun migren ağrılarına iyi geldiği belirlenmiştir. Migren botoksu migren ataklarını önlemede etkili bir tedavi olarak uzun zamandır kullanılmaktadır.

Migren botoksu aslında eski bir uygulamadır ve uzun yıllardır migren tedavisinde kullanılmaktadır. Migren şiddetine göre hastada bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı duyarlılık geliştirebiliyor. Uzmanlar hastalarda belirlenen bölgelere botoks enjekte ederek kas ve sinirler arasında iletişimsizlik sağlıyor ve ağrıların azalmasına yardımcı oluyor. Ancak botoks uygulaması yalnızca uygulanan bölgede etkili oluyor.

Migren botoksu nasıl yapılır?

Migren botoksu bir uzman eşliğinde yapılabilen bir uygulamadır. Uzmanlar bu işlemin hastaların kendi kendine veya bu konuda uzman olmayanlara uygulatmaması gerektiğinin altını çiziyor. Migren botoksu tedavisinde küçük iğneler kullanılıyor ve belirlenen bölgelere botoks enjekte ediliyor. Standart migren botoksunda 33 noktada botoks enjeksiyonu yapılıyor. Ancak tek seansta uygulama kapsamına hekim karar veriyor. Ağrı durumuna göre uygulama yapılan nokta sayısı azalıyor veya artabiliyor.

Migren botoksu kimlere uygulanabilir?

Migren botoksu uygulamalarının gerçekleştirilmesi için hastanın en az 2 migren atağı geçirmesi ve bu ağrının süresinin 10 günü aşması gerekiyor. Ağrı oranının hastanın hayat kalitesini düşürecek derecede şiddetli olması da botoks uygulamasının gerekliliğinin bir göstergesi. Migren botoksunun 18 yaş altı hastalara, kas hastalığı olan kişilere, hamile ve emziren kadınlara uygulanmaması gerekiyor.

Migren botoksunun avantajları nelerdir?

Migren atakları kişinin sosyal yaşamının ve iş hayatının kalitesini doğrudan etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Ağrının şiddetine göre hastalarda bulantı, kusma, uyku hali, ışığa ve sese karşı duyarlılık gelişebiliyor. Migren tedavilerinde kullanılan ilaçların etkileri kısıtlı kalıyor ve yan etkileri hastalarda farklı hastalıkları tetikliyor. Bu noktada migren botoksu hastaların genel sağlığı ve hayat standartlarının iyileştirilmesi için büyük önem taşıyor.

Migren botoksu etkisini ne zaman gösterir?

Migren botoksu uygulamalarının etkisi hastadan hastaya değişiklik gösterebiliyor. Bu noktada ağrının şiddeti ve hastanın tedaviye verdiği yanıt oldukça önemlidir. Migren botoksu uygulaması ortalama 15 gün içerisinde hastalarda etkisini gösteriyor. Tedaviye yanıt vermekte zorlanan hastalarda ise botoks uygulaması migren aşısı ile birlikte uygulanıyor.

Migren botoksu uygulaması ne sıklıkla uygulanmalıdır?

Migren botoksu tedavisi ilk yıl 4 ayda bir olacak şekilde uygulanıyor. Migren hastaları yıl içerisinde bu işleme toplamda üç defa maruz kalıyor. Ancak bu süreler migren ataklarının şiddeti, hastanın durumu ve hastalığın seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor.

Migren botoksunun yan etkileri nelerdir?

Migren botoksunun ciddi yan etkileri bulunmasa da birtakım küçük reaksiyonlar görülebiliyor. Enjeksiyon yapılan bölgede alerjik reaksiyonlar, hafif ağrı veya kanama görülebiliyor. Ayrıca uzun süreli uygulamalarda vücut botoksa karşı antikor da üretebiliyor. Dolayısıyla uygulamanın etkisi zaman içerisinde azalabiliyor.

Migren botoksu uygulamasının kaç seans yapılması gerekiyor?

Migren botoksu tedavisi standart olarak ilk yıl 4 ayda bir olmak üzere senede 3 seans uygulanmaktadır. İlk uygulamadan sonra 4-6 aylık süre içerisinde ikinci uygulama yapılmaktadır. Daha sonra hastanın ihtiyacına göre 4-6 ay ya da daha uzun sürelerde tekrarı yapılabilir.

Migren botoksu kimler için uygun değildir?

Hamile kadınlarda migren botoksu uygulaması uygun değildir.

Aynı şekilde emziren kadınlarda da migren botoksu tedavisi uygulanmamaktadır.

18 yaşın altındaki hastalarda migren botoksu tedavisi uygun değildir.

Bir takım kas hastalığı olana kişilerde migren botoksu tedavi amaçlı kullanılmamaktadır.

Kaynak: