İlaç alırken uzak durun: Bu gıdalarla birlikte tüketilirse tehlikeli!

İlaç alırken uzak durun: Bu gıdalarla birlikte tüketilirse tehlikeli!
Doktora başvurulmadan ilaç kullanımı ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Sağlıkta bir diğer tehlike de ilaçların öncesinde ya da sonrasında tüketilen bazı yiyecekler. Peki hangi besin maddelerini ilaçlarla birlikte tüketmek tehlikeli? Hangi yiyecekler, ilaçlarla etkileşime giriyor? Ölümcül riskleri var mı?

Ağrı kesiciler, alerji ilaçları, antibiyotikler, kan pıhtılaşması, hipertansiyon, epilepsi ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı gıdalarla tüketildiğinde sağlığı kötü etkileyebiliyor hatta ölüme neden olabiliyor. Bu nedenle ilaçların prospektüsü mutlaka doğru şekilde takip edilmeli. Alınan ilaçlar da bağırsakların ardından karaciğerde parçalanıyor. Bazı besinler ise ilacın etkisini arttırırken bazıları etkisini tamamen kırabiliyor. Bu durum her iki şekilde de probleme neden oluyor.

doktor.jpg

Hangi gıdalar ilaçlarla alınmamalı?

Süt

Süt, özellikle antibiyotik ile kullanıldığında oldukça tehlikeli. Antibiyotik kullanımı doktor kontrolünde dahi çok dikkatli olunması gereken bir ilaçken, öncesinde ve sonrasında alınan ilaçla daha da problemli olabiliyor. Bazı antibiyotikler kesinlikle sütle içilmemeli.

Süt ve süt ürünlerindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabiliyor.

Mantar ilaçlarıyla da süt, peynir, yoğurt gibi besinler tüketilmemeli.

Ayrıca bazı antibiyotikler de meyve suyu, domates, kafein ile içilirse ilacın mideye zarar verme olasılığını arttırabiliyor.

Alkol

Antihistamin ve antidepresan gibi bazı ilaçlar uykuya sebep olabiliyor. Alkolle de uyku hali artış gösterebiliyor.

Alkol vücutta parçalandığında asetaldehit adı verilen toksik bir madde ortaya çıkıyor ve vücut bu maddeyi atıyor. Bazı ilaçlar ise bu maddenin atılmasını zorlaştırıyor, asetaldehit birikmesine neden oluyor ve kızarma, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı, kusma görülebiliyor.

Greyfurt

100’den fazla ilaçla etkileşime girebilen greyfurt, bazen ölümcül olabiliyor.

Tansiyon ve alerji ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında ise etki birkaç kat artabiliyor.

Greyfurttaki furanokumarin isimli kimyasal bileşikler bu duruma neden oluyor. İlaçlar kana karışmadan önce karaciğerin salgıladığı bazı enzimler tarafından parçalanıyor. Furanokumarinler ise bu enzimleri engelliyor. Bu durum da bazı ilaçların kandaki yoğunluklarının tehlikeli boyutlara yükselmesi anlamına geliyor.

Bir bardak greyfurt suyu ya da bir adet greyfurt, kolesterol ilaçlarının etkisini 13 kat arttırabiliyor ve yan etkiler de aynı şekilde artış gösteriyor.

Turunçgillerden olan portakal ise aynı etkiyi yaratmıyor, ama o da bazen ilaçlarla etkileşime girebiliyor.

Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda K vitamini içeriyor ve bu da kanın pıhtılaşmasını sağlıyor.

Pıhtılaşmayı önleyici, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız bu gıdalar, ilacın etkisini azaltabilir.

Fazla yeşil çay tüketiminde de aynı problemlere yol açtığı bazı araştırmalarla ortaya konuyor.

Ancak bu yiyecekler tamamen bırakılmamalı, gün içinde belli oranda tüketilmeliler.

ilac.jpg

Meyan kökü

Siyah meyan kökü glisirizin isimli çok tatlı bir kimyasal barındırıyor. Bu da potasyum seviyelerinin düşmesine neden olarak kan basıncını yani tansiyonu etkileyebiliyor ve bu da kalp ritmini bozabiliyor.

Tansiyon veya kalp probleminiz varsa meyan kökünden uzak durun.

Muz

İdrar söktürücü ilaçlarla kullanılmaması gereken bir besin, muz. Bu ilaçlar vücutta su ve sodyum kaybına ve düzensiz kalp atım hızına neden olabiliyor, potasyum birikimi yapabiliyor. Bu yüzden potasyum bakımından zengin; muz, kayısı, kavun ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine dikkat edilmeli.

Maya özütü, salamura ve fermente yiyecekler, yıllanmış peynirler

Bazı depresyon ilaçları, vücuttaki tiramin seviyesinin artmasına ve tansiyon yükselmesine, hızlı kalp atışına, baş ağrısına, hatta felce yol açabiliyor. Doktorlar bu etkileşime çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çikolata da bir miktar tiramin içerdiğinden şüphe edilen yiyeceklerden olsa da bu durum kanıtlanmadı.

Çay ve kahve

Demir eksikliğine bağlı anemi yani kansızlık tedavisi için demir sülfat tabletleri alınırken, iki saat önce ya da sonra çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı. Bu gıdalar bağırsaklarda demir emilimini azaltıyor.