Gözler yalnızca kalbin aynası değil! Alzheimer'ı da haber veriyor

Gözler yalnızca kalbin aynası değil! Alzheimer'ı da haber veriyor
Yeni bir araştırmaya göre gözler, bir insanın bilişsel sağlığını ölçmekte çok önemli rol oynayabiliyor. Boca Raton, Florida'daki Nörodejeneratif Hastalıklar Enstitüsü'nde yapılan bir araştırmaya göre, retinadan alınan örnekler, insanlarda Alzheimer gibi bilişsel hastalıkların erkenden fark edilmesinde rol oynayabiliyor.

Florida'daki Nörodejeneratif Hastalıklar Enstitüsü'nde tıp eğitimi direktörü olan göz doktoru Dr. Christine Greer, "Gözler aynı zamanda beyne açılan penceredir" dedi ve ekledi: "Gözün arkasına, optik sinire ve retinaya doğru bakarak doğrudan sinir sistemini görebilirsiniz."

Araştırmalar, semptomların başlamasından önce gözün Alzheimer hastalığını teşhis etmede nasıl yardımcı olabileceğini araştırıyor. Hafıza ve davranışları etkilemeye başladığında hastalık artık iyice ilerlemiş demektir.

Aynı zamanda Nörodejeneratif Hastalıklar Enstitüsü'nde Alzheimer önleyici nörolog olan Dr. Richard Isaacson, "Alzheimer hastalığı beyinde hafıza kaybının ilk belirtilerinden onlarca yıl önce başlar" dedi.

Isaacson, doktorlar hastalığı en erken aşamalarında tespit edebilirse, insanların sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapabileceğini ve "yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi değiştirilebilir risk faktörlerini" kontrol edebileceğini söyledi.

Peki bilişsel gerileme belirtilerini ne kadar erken görebiliriz? Bunu öğrenmek için yakın zamanda yapılan bir araştırma, farklı derecelerde zihinsel gerileme yaşayan 86 kişinin retina ve beyinlerinden alınan dokuları inceledi.

Los Angeles'taki Cedars-Sinai'de beyin cerrahisi ve biyomedikal bilimler profesörü olan Koronyo-Hamaoui yaptığı açıklamada "Çalışmamız, protein profillerinin ve Alzheimer hastalığının insan retinasındaki moleküler, hücresel ve yapısal etkilerinin ve bunların beyin ve bilişsel işlevdeki değişikliklere nasıl karşılık geldiğinin derinlemesine analizlerini sağlayan ilk çalışmadır" dedi.

Koronyo-Hamaoui, "Retinadaki bu değişiklikler, beynin entorinal ve temporal korteks adı verilen, hafıza, navigasyon ve zaman algısı için bir merkez olan bölümlerindeki değişikliklerle ilişkiliydi" dedi.

Araştırmacılar daha sonra normal bilişsel işlevi olan donörlerden alınan numuneleri, hafif bilişsel bozukluğu olanlarla ve ileri evre Alzheimer hastalığı olanlarla karşılaştırdı.

Acta Neuropathologica dergisinde Şubat ayında yayınlanan çalışma, hem Alzheimer hem de erken bilişsel gerileme yaşayan kişilerde Alzheimer hastalığının önemli bir belirteci olan beta-amiloidde önemli artışlar buldu.

CNN'deki habere göre çalışma, bilişsel sorunları olanlarda mikroglial hücrelerin %80 oranında azaldığını buldu. Bu hücreler, beyin ve retinadan beta-amiloidin temizlenmesi de dahil olmak üzere diğer hücrelerin onarımından ve bakımından sorumlu.

Isaacson, "Hastalığın ilerlemesi için eşit derecede önemli bir belirteç olabilecek iltihaplanma belirteçleri (ayrıca) bulundu" dedi.

Araştırmacılar, yazarlara göre şimdiye kadar incelenen en büyük retina örneği grubu olan Alzheimer hastalığı ve hafif bilişsel bozukluğu olan 86 insan donörden 14 yıl boyunca retina ve beyin dokusu örnekleri topladı.

Araştırmanın başyazarlarından Maya Koronyo-Hamaoui, ''Çalışmada protein profillerinin ve Alzheimer hastalığının insan retinasındaki moleküler, hücresel ve yapısal etkilerinin ve bunların beyin ve bilişsel işlevdeki değişikliklere nasıl karşılık geldiğinin ilk kez derinlemesine gösterildiğini'' ifade etti.