Giysilerinizdeki küf kokusu nasıl gider? Kabusunuz olmasın...

Giysilerinizdeki küf kokusu nasıl gider? Kabusunuz olmasın...
Evinizde rutubet varsa ya da uzun süre nemli kıyafetleri yıkamayıp beklettiyseniz, küf kokusu olması normaldir. Ayrıca, kaldırıp uzun süre dokunmadığınız kıyafetlerde de küf olabilir. Giysilerinizdeki küf kokusunu doğal yöntemlerle yok edebilirsiniz.

Tam kurutulmadan dolaba konulmuş ya da rutubet oluşmuş dolapta bekletilmiş kıyafetler oldukça can sıkıcı bir durum ortaya çıkarır; küf kokan kıyafetler! Defalarca yıkanmasına ya da parfümlü deterjanlar kullanılmasına rağmen kıyafetlerde kalan küf kokusu birçok insanın kabusudur.

Küf kokusuna karşı alınacak önlemler

Küf kokusuyla mücadele etmenin birinci aşaması, küf kokusunun oluşma nedenlerini ortadan kaldırmaktır. Bu sayede, ileride oluşabilecek küf kokusu sorunlarının önüne geçmek mümkün olacaktır.

Dolapları havalandırın: Kıyafetlerinizi sakladığınız dolapları sık ve düzenli olarak havalandırın. Bu sayede dolap içerisinde oluşabilecek rutubetin ve kötü kokuların önüne geçebilirsiniz.

Çamaşırları ıslak halde bekletmeyin: Yıkadığınız çamaşırları ıslak halde bekletmeyin. Yıkama işlemi biter bitmez kurutma makinesinde ya da havadar bir yerde asarak kurutun.

Deterjanla birlikte sirke kullanın: Çamaşır yıkarken, oluşabilecek küf ya da mantarların önüne geçmek için deterjan ile birlikte sirke de kullanın. Sirke, küf oluşumunu engellemede oldukça etkili sonuçlar verir.

Parfümlü deterjan kullanın: Eğer alerjiniz yoksa ya da parfüm kokusundan rahatsız olmuyorsanız, kıyafetlerinizi yıkamak için parfüm kokulu deterjanlar tercih edin.

Kirli ve nemli kıyafetleri havalandırın: Eğer nemli ve kirli kıyafetlerinizi hemen yıkamayacaksanız, makinenin içerisinde ya da kirli çamaşır sepetinde bekletmeyin. Bunun yerine, havadar bir yerde, nemi ortadan kalkana kadar bekletin.

Kıyafetlerdeki küf kokusunu çıkarma yöntemi

Maalesef ki, küf kokusu oldukça inatçıdır ve kıyafetlerinizi defalarca yıkasanız da çıkmayabilir. Küf kokusunu çıkarma konusunda kullanılabilecek yöntemler arasında en doğal ve etkili olan, deterjanla birlikte sirke kullanmaktır ancak bu yöntem bile çoğu zaman işe yaramayabiliyor. Bir diğer yöntem olan, çamaşırları defalarca yıkamak ise hem kıyafetlere zarar verebiliyor hem de elektrik, su ve deterjan maliyetlerini artırıyor.

1- Sirke

Nerdeyse her evde bulunan sirke, küf kokusunu gidermek için en iyi malzemedir. Kokuyu giderir ve güçlü bir dezenfektandır. Sirke kokusundan endişeleniyorsanız, endişelenmeyin. Sirke kullandığınız giysinizi güneşe asın, sirke kokusu gidecektir.

Kıyafeti koyabileceğiniz bir kabın için 4 litre su ve 1 bardak sirke ekleyin. Daha fazla suya ihtiyacınız varsa, her 4 litre için 1 bardak sirke kullanın. Küf kokulu giysinizi, su ve sirke karışımının içine koyun ve 4-5 saat bekletin. Giysiyi karışımın içinden çıkarın ve her zamanki gibi normal yıkama yapın.

2- Boraks

Boraks, güçlü ama güvenli küf öldürücüdür. Boraks, küf kokusunu yok ederken, giysilerinizi yumuşatacaktır.

2 bardak sıcak suya ¼ bardak boraks ekleyin ve iyice karıştırın. Sonra çamaşır makinenizin yumuşatıcı bölümüne koyun. Giysilerinizi normal yıkama döngüsünde yıkayın.

3- Karbonat

Küf kokusundan kurtulmak için denenebilecek bir diğer yöntem ise, karbonat kullanmaktır. Karbonat, tüm kokuları emen güçlü bir koku gidericidir. Aynı zamanda dezenfektan görevi görür ve küfleri yok ederGenellikle sirke kullanılan her temizlik işlemi için bir alternatif niteliğinde olan karbonat kullanımı bazı durumlarda küf kokusundan kurtulmayı da sağlayabilmektedir.

Giysiyi koyabileceğiniz bir kabı su ile doldurun ve 1 bardak karbonat ekleyin. Karbonatın tamamen çözünmesi için iyice karıştırın. Giysiyi 30 dakika boyunca karbonatlı suda bekletin. Sonra çamaşır makinesinde normal yıkama yapın.

4- Votka

Sadece kuru temizleme yapılabilecek kıyafetlerdeki küf kokusunu gidermek için votka kullanabilirsiniz.

Bir sprey şişesini yarıya kadar su ile doldurun. Kalanına da votka koyun ve iyice çalkalayın. Küf kokulu giysiyi ters çevirin ve suyla karıştırdığınız votkayı giysiye püskürtün. Votka buharlaştıkça küf kokusu kaybolur. Koku tamamen kaybolana kadar tekrarlayın

5- Limon suyu ve tuz

Limon, kıyafetlerdeki küf kokusundan kurtulmak için doğal bir antibakteriyel ve antifungal maddedir. Tuz, mikropları öldüren doğal bir antiseptiktir.

2 yemek kaşığı tuz ile 1 yemek kaşığı limon suyunu karıştırarak bir macun elde edin. Giysideki küfün üzerine limon suyu ve tuz karışımından sürün. Macunun giysi üzerinde tamamen kurumasını sağlamak için güneşte bırakın. Kuruduktan sonra küf lekesini temizlemek için eski bir diş fırçası ile fırçalayın. Sonra normal yıkama yapın.

6- Hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit, giysi üzerinde küfü temizler. Güçlü bir dezenfektan olduğu için, önce sulandırmanız gerekir. % 3 hidrojen peroksit kullanın, daha yüksek konsantrasyonlar giysinin kumaşına zarar verebilir.

Giysiyi tamamen ıslatmak için bir kabı yeterli suyla doldurun. Suya 1 bardak % 3 hidrojen peroksit ekleyin. Küflü giysiyi 10-15 dakika karışımın içinde bekletin. Sonra çamaşır makinesinde normal yıkama yapın.

7- Amonyak

Küf ve küf kokusunu yok etmek için amonyak da etkili bir çözümdür. Ancak amonyak kullanırken, odanın havalanıyor olmasına dikkat edin. Solumanız durumunda tahrişe neden olabilir.

Çamaşır makinenizin deterjan bölümüne 1 bardak amonyak ekleyin ve tam bir yıkama döngüsü yapın. Ardından deterjanı kullanarak ikinci bir yıkama yapın.

8- Güneş ışığı

Güneş ışığı, kıyafetlerdeki küf kokusunu gidermek için oldukça etkilidir. Güneşin güçlü ışınları, küf sporlarını öldürmeye yardımcı olur.

Küf ve küf kokusundan kurtulmak için yapmanız gereken tek şey, çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra güneşe asmak ve tamamen kurumasını sağlamaktır.