Fazla uyumak zararlı mı? Kaç saat uyumak yeterli? Yeterince uyuyor musunuz? Çok uyuduğunuzda neler olur?

Fazla uyumak zararlı mı? Kaç saat uyumak yeterli? Yeterince uyuyor musunuz? Çok uyuduğunuzda neler olur?
Günün yorgunluğunu atmak için uyunan uykunun belli bir saati aşması vücutta ciddi sorunlara yol açıyor. Peki ideal uyku süresi nedir? Fazla uyumak nelere yol açar? Çok uyumak vücutta hangi sistemlere zarar veriyor?

Vücudu şarj etme özelliğine sahip olan 'uyku' için yeterli bir süre olmalı. Gün boyunca odaklanma sorunu yaşamamak ve uyanık olmak için yeteri kadar uyunmalı. Uyku süresi bazı hastalıklara da yol açabiliyor. Az uyumak ne kadar zararlı bir aktivite ise çok uyumak da o kadar zararlı etkiye yol açıyor. Peki en az kaç saat uyumak gerekiyor? Fazla uyumak hangi hastalıklara yol açabilir?

Neden fazla uyuduğunuzu da bilmeniz gerekiyor. Aşırı uyku hali, kronik yorgunluk, tiroit sorunları, kalp hastalığı, uyku apnesi, depresyon, narkolepsi ve bazı ilaçları kullanmak, tıbbi sorunların işareti olabilir. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku uyunmalı, çok fazla uyumak sağlık risklerine yol açabilir. 14-17 yaş arasındaki çocukların günde 10 saat uyuması gerekiyor. Yetişkin bireylerde bu süre 7-9 saat arasında değişiyor.

Yaşa göre uyku saatleri nedir?

Yaşa göre sağlıklı uyku saatlerinden bahsedilebilir. Bunlar:
0-3 ay: 14-17 saat
4-11 ay: 12-15 saat
1-2 yaş: 11-14 saat
3-5 yaş: 10-13 saat
6-13 yaş: 9-11 saat
14-17 yaş: 8-10 saat
18-64 yaş: 7-9 saat
65+ yaş: 7-8 saat

Fazla uyumanın zararları neler?

depresyon.jpg

Depresyon riskini arttırır

Çok fazla uyumak, depresyon riskini arttıran önemli nedenlerden. Özellikle gençlerin, depresyonu uyuyarak geçirmeleri daha büyük risk. Uyku bozukluğu depresyonun yaygın bir belirtisi ve çok fazla uyumak, ruh etkiliyor ve depresyona neden oluyor. Uyku, beyindeki nörotransmitterleri etkiler. Uzun uyku süresi, fiziksel aktivitenin azalmasına neden olur. Çok fazla olan fiziksel aktivite, ruh halinizi iyileştirebilecek nörotransmiterler dopamin ve serotonin düzeylerini arttırabilir.

obezite.jpg

Obeziteye yol açar

Gerektiğinden fazla uyumak, 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre obezite ve şeker hastalığına neden oluyor. Aşırı uyku ve obezite arasında bir bağlantı söz konusu. Daha az fiziksel aktivite, vücudunuzun daha az kalori yaktığı anlamına gelir ve bu da kilo aldırır. Social Science & Medicine'de yayınlanan 2010 tarihli bir araştırma, günde 8 saatten fazla uykunun obezite, diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık riski ile pozitif olarak ilişkili olduğunu söylüyor.

bas-agrisi.jpg

Beynin işlevlerini bozar

Beyinde bulunan nörotransmitterlerın dalgalanmasına neden olan fazla uyku, baş ağrısına yol açar. Çok uyumak, beynin daha hızlı yaşlanmasına neden olurken, beyin gücünü de etkileyebilir. Aşırı uyku, altta yatan sirkadiyen aksamaların veya sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Yapısal beyin değişikliklerine ve zayıf bilişsel işlevlere yol açabilir. Çok uyumak baş ağrısı da yapabilir. Bu, uyku sırasında serotonin de dahil olmak üzere beyindeki nörotransmitterlerdeki dalgalanmalar dolayıdır.

kalp-sagligi.jpg

Kalp hastalıklarını arttırır

Çok fazla uyumak, kalpte bir takım rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabilir. Ayrıca çok uyumak nefes darlığı gibi sorunlara yol açabilir. Uyku saatlerine dikkat ederken, uyuduğunuz ortamın havalandırılması da yapılmalı. 2013 tarihli bir araştırma, uzun uyku süresinin sol ventrikül kütlesi gelişme riskini artırdığını söylüyor. Ayrıca kalbin sol ventrikülü kalınlaştıkça kalp yetmezliği riskini arttırır. Uzun uykunun felç riskinde yüzde 46'lık bir artışa neden olduğunu söyleyen araştırmalar da var.

sirt.jpg

Sırt ve bel ağrısı yapar

Sürekli oturur vaziyette durmak gibi uzun süre uyurken de sırt ve bel ağrıları yaşanabilir. Uzun süre vücudu hareket ettirmemek sağlığı kötü etkiler. Kasların ve kemiklerin güçsüzleşmesine neden olur. Uzun süre aynı pozisyonda yatmak ve uyku sırasında çok az hareket etmek, inflamasyon belirteçlerinin yükselmesine neden olur ve daha fazla sırt ağrısı yapar.

diyabet.jpg

Diyabete neden olur

Fazla uyumak, vücudun şekerleri işleme yeteneğini etkileyebilir ve bozulmuş glikoz toleransı, Tip 2 diyabet için iyi bilinen bir risk faktörü olan insülin direnci demek. Ayrıca, uyurken fiziksel olarak daha az haraket etmek obeziteye ve o da diyabete yol açar. 2009 tarihli bir araştırma, çok fazla uyuyan veya yetersiz uyuyan kişilerin Tip 2 diyabet veya bozulmuş glikoz toleransı geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Gece 7 saatten az veya 8 saatten fazla uyuyan kişilerde risk 2½ kat daha fazla. 2013 tarihli bir araştırma ise, gece başına 6,5 ila 7,4 saatten fazla veya daha az uyuyan kişilerin yüksek kan şekeri seviyeleri için yüksek risk altında olduğunu gösteriyor.

saglik-2.jpg

Erken ölüme yol açar

Erken ölüm de fazla uyumaktan olabilir. 16 farklı çalışmanın 2010 yılındaki bir incelemesinde, araştırmacılar hem kısa hem de uzun uyuyanlar arasında erken ölüm riskinin arttığından bahsediyor. Bir gecede 8 saatten fazla uyumak, ölüm riskinin 1,3 kat artmasıyla ilişkilendirildi. Bunların nedeni çok fazla uyunduğunda diyabet, kalp hastalığı, depresyon ve obezite geliştirme riskinin artmasıyla ilişkili denebilir.