BioNTech’ten Dava Açıklaması: Aşıyla Bağlantısı Yok
Almanya’da bir kişi, BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle şirkete 150 bin euroluk tazminat davası açtı. 12 Haziran’daki dava ertelenirken, BioNTech Türkiye Medikal Direktörü Dr. Ruşen Oran, Koç Üniversitesi Hastanesi ile yapılan işbirliği toplantısının ardından gazetecilerin sorunlarını yanıtladı.
Şirketin yaptığı değerlendirmeyi paylaşan Oran, aşı üreticisi olarak sorumluluğu çok ciddiye aldıklarını belirterek, “Aşıyla ilgili bir yükümlülüğün ileri sürüldüğü her vaka çok detaylı bir şekilde inceleniyor. Bununla ilgili ayrı bir departman var; Tıbbı güvenlik ve farmakovijilans departmanı. Özel uzmanlardan oluşan bir ekip, gelen tüm bilgileri özenle değerlendiriyor” diye konuştu.
Ölümcül hastalıkları azalttığı kanıtlandı
Oran, aşıyla ilgili yapılan fayda-risk değerlendirmesinin halen olumlu olarak kalmaya devam ettiğini kaydederek, “Güvenlik profili bugüne kadar iyi tanımlanmış bir üründen bahsediyoruz. Potansiyel olarak ciddi ve ölümcül hastalıkları azalttığı zaten dünya genelinde kanıtlanmış bir veri var elimizde. Dünya çapında 1.5 milyardan fazla insanın ve yalnızca Almanya’da 64 milyondan fazla insanın aşılandığını biliyoruz. Aynı zamanda çok düşük olası yan etki sayısı, aşının olumlu güvenlilik profilinin altını çiziyor” dedi.
Tüm yan etkiler dikkatlice izleniyor
Aşıyla ilişkili olabilecek olası yan etkileri dikkatlice izlediklerini vurgulayan Oran, bu amaç için veri tabanları ve bilimsel yayınlanan veriler olduğunun altını çizdi.
Oran bu verilerin aynı zamanda yetkili makamlarca da değerlendirildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Onlarla işbirliği içerisinde bu veriler kamuoyuna açıklanıyor. Şu ana kadar değerlendirilen vakalarda ürün bilgisinde değerlendirilen, bilinen yan etkilerden bahsedebiliyoruz. Tüm değerlendirilen veriler; ya ateş ve baş ağrısı gibi geçici aşı reaksiyonları ya da mevcut verilere dayanarak yetkili makamların değerlendirmesi soncunda bugüne kadar aşıyla bağlantı kurulamayan sağlık sorunlarını kapsıyor. Bu durum, 12 Haziran 2023’teki Hamburg Bölge Mahkemesi’ndeki dava için de geçerlidir. Sağlanan tüm bilgilere dayanarak bu konuyla ilgili açıklanan sağlık bozukluklarının dikkatlice değerlendirdiğini ve davanın şirket açısından haksız olarak değerlendirildiğini belirtmek isterim.”
Oran, “BioNTech aşısını olanların içleri rahat olsun mu” sorusuna şu cevabı verdi: “Bunu söyleyebilecek kişiler ilaç üreticileri değil, bunu söyleyecek kişiler bunun yapılmasından sorumlu olan hekimlerimiz ve yetkili sağlık kuruluşlarıdır” dedi.
Aşı olduğunu da söyleyen Oran, BioNTech’e açılan dava sayısıyla ilgili bilgisi olmadığını belirterek, “Onlar ülkemiz dışında yürüyen konular. O yüzden o konuda net bir rakam vermem çok doğru olmaz” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi