Basit bir ağrıyla başlayan 'donuk omuz sendromu'na dikkat! Donuk omuz sendromu nedir, tedavisi var mı? Tedavi edilmezse ne olur?
DONUK OMUZ SENDROMU NEDİR?
Donuk omuz sendromu, aniden ve beklenmedik şekilde ortaya çıkıyor. Donuk omuz sendromu, omuz eklem hareketinde büyük ölçüde kayba sebep oluyor. Sendrom, genellikle tek omuzda başlayıp zamanla diğerini de etkiliyor.
İMZA ATAMIYOR, HATTA GİYİNİRKEN BİLE SORUN YAŞIYORSANIZ DİKKAT!
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Hüsniye Merve Yılmaz, “Saç tarayamamak, imza atamamak ve hatta giyinirken bile sorun yaşamak donuk omuz ağrılarından kaynaklanıyor olabilir. Sürekli olarak ‘Ben buradayım’ diyen ağrılara sebep olan donuk omuz sendromunun zaman içerisinde kişiyi hiçbir hareket yapamaz hale getirir. 10 haftadan uzun süren ağrı, sertlik, hareket kısıtlılığı gibi problemler yaşanıyor ise sebebi donuk omuz olabilir" dedi.
'DONUK OMUZ SENDROMU' TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Peki 'donuk omuz sendromu' tedavi edilmezse ne olur? Bu klinik durumun tedavisi için muhakkak bir hekime danışmak gerekiyor. Eğer tedavi edilmezse donuk omuz, eklem hareketinde görülen kademeli, ilerleyici kayıp sonucu omuz fonksiyonunun büyük ölçüde kaybına yol açabilir.
Yılmaz, "Travma/cerrahi, diyabet, ACTH eksikliği ve tiroid hastalığı gibi hormonal hastalıklar, kalp hastalıkları, parkinson ve inme gibi nörolojik hastalıklar, beyin cerrahisi, maligniteler, hiperlipidemi gibi durumların bireylerin donuk omuz probleminden etkilenme riskini artırıyor” diye konuştu.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NASIL?
Peki 'donuk omuz sendromunun' tedavi yöntemleri nasıl? Donuk omuz sendromunun, uzun süreli doku bozukluğu olmaksızın 18-24 ay süren, kendi kendini sınırlayan bir kas-iskelet sistemi problemi olduğu biliniyor. Hastaların çoğu, hastalıkta tam düzelme gösterse de bazıları uzun süreli ağrı ve hareket kısıtlaması yaşıyor. Kişiye özgü planlanan fizik tedavi, masaj, egzersiz, mobilizasyon gibi uygulamalarla mümkün olan en kısa sürede tedavi başlanması gerekiyor.